Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Soha nem csinálltam még semmit spárgábol, de szeretnék. tud valaki receptet? fórum

Soha nem csinálltam még semmit spárgábol, de szeretnék. tud valaki receptet? (tudásbázis kérdés)


2008. jún. 24. 21:37
köszi mindenkinek :)
2008. jún. 24. 17:44

Nem tudom, hoyg konkrétan milyen spárgából készült ételek érdekelnek, így bemásoltam neked spárgalevest, spárgával készült salátareceptet, spárgával készült húsos recepteket, spárgás tésztareceptet.

Szerintem nagyon finomak, érdemes őket kipróbálni és nem is nehéz elkészíteni őket.

Sok sikert!

Pussz: Tina.



Spárga egyszerűen:

Hozzávalók 4 személyre:

8 szem kisebb újburgonya,

1 kg spárga,

1 csokor petrezselyem,

1 evőkanál vaj,

1 mokkáskanál cukor,

1 evőkanál citromlé,

10 dkg tisztított napraforgómag,

1 pohár tejföl.


Előkészítés: A burgonyát megsikáljuk, és héjában puhára főzzük. A spárgát megmossuk, meghámozzuk, legjobb, ha krumplihámozóval dolgozunk. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon rajta héj, mert keserű lesz. A fás végeit levágjuk. A petrezselymet leöblítjük, és apróra vágjuk.


Elkészítés: A spárgát a vajjal, a cukorral, a citromlével, egy kevés sóval ízesített vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Érdemes 6-8 spárgaszálat összekötni, mert így könnyebb a főzése. Zsiradék nélkül megpirítjuk a napraforgómagot egy serpenyőben, és tányérra borítjuk. A tejfölt elkeverjük 4-5 evőkanál spárga főzőlével, felmelegítjük, sóval, borssal fűszerezzük. Belekeverünk 4 evőkanál napraforgómagot, a petrezselymet. A spárgát tányérokra szedjük, leöntjük a szósszal, és megszórjuk a napraforgómaggal. Héjában főtt burgonyát kínálunk hozzá.


Spárgakrémleves:

Hozzávalók:

2 bögre vágott spárga,

1/2 bögre nem túl finomra vágott hagyma,

2 bögre víz,

1 leveskocka (csirkés),

1 1/2 bögre tej,

2 evőkanal kukoricaliszt,

1 kis kanál só.


Elkészítése: A spárgát, hagymát, vizet, sót, leveskockát feltesszük főni, 25 percig letakarva forraljuk. A tejet és a kukoricalisztet símára keverjük, majd hozzáadjuk a spárgához, és még egy percig forraljuk! Ha nagyon krémesre akarjuk, turmixoljuk le!!



Spárgakrémleves:

Hozzávalók:

1,5 kg zöld vagy fehér spárga,

1/2 teáskanál só,

1 csipet cukor,

2,5 dl zöldséglé (leveskockából),

késhegynyi fehér bors,

1 evőkanál étkezési keményítő,

1 dl tejföl,

2 evőkanál finomra vágott kapor.


Elkészítés: A spárgát megmossuk, leitatjuk. A spárgasípokról levágjuk a fás részt, alsó végén kezdve vékonyan lehámozzuk. A spárgafejeket 5 cm-es darabokban levágjuk és félretesszük. A maradék spárgát kis darabokra aprítjuk, és sóval, cukorral annyi vízben, amennyi éppen ellepi, lefedve 15 percig főzzük. A zöldséglevet felforraljuk, a spárgafejeket beletesszük, és lefedve 8 percig főzzük. A megfőtt apró spárgát mixerbe öntjük és pépesre zúzzuk, vagy szitán áttörjük. A főtt spárgafejeket szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük. A leszűrt zöldséglevet és a spárgapürét összekeverjük, hozzáadjuk a spárgafejeket, és hozzáöntjük a cukros-sós levet. A keményítőt 1/2 dl hideg vízzel és a tejföllel simára keverjük. Beleöntjük a levesbe, és állandó keverés közben felforraljuk. Vágott kaporral meghintve tálaljuk.


Zöld-fehér saláta

Hozzávalók 4 személyre:

2 tojás,

2 szál újhagyma,

30 dkg spárga (friss vagy konzerv),

30 dkg mélyhűtött borsó,

1 evőkanál napraforgóolaj,

1,5 dl natúr joghurt,

1 teáskanál mustár,

só,

bors.


Előkészítés: A tojást keményre főzzük, majd meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. A tavaszi hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A spárgakonzervet lecsepegtetjük, ha friss spárgából készítjük, a spárgát meghámozzuk, puhára főzzük, és kb. 5 cm-es darabokra vágjuk.


Elkészítés: A borsót forró vízben kb. 5 percig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A joghurtot a mustárral, a sóval és a borssal összekeverjük. A borsót összekeverjük a spárgával, és az öntettel. Tányérokra szedjük, rátesszük a tojást, és megszórjuk az újhagymával.


Tavaszi becsinált:

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg csirkeaprólék,

1 kisebb fej vöröshagyma,

2 evőkanál olaj,

2 zsenge karalábé,

1 csokor újrépa,

20 dkg spárga,

1 evőkanál liszt,

1 dl tejföl,

1 citrom leve,

1 evőkanál vágott petrezselyem.


Előkészítés: A csirkeaprólékot megmossuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, vagy lereszeljük.


Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk, megforgatjuk benne a csirkeaprólékot. Megsózzuk, rászórjuk a vöröshagymát, kevés vizet öntünk alá, és lassú tűzön, fedő alatt pároljuk. Közben megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket. A karalábét kockára vágjuk, a répát és a spárgát felkarikázzuk, és a félpuhára főtt aprólékhoz adjuk. Ha a hús és a zöldség is megpuhult, a lisztet elkeverjük a tejföllel, behabarjuk vele a húst, és még egyszer átforraljuk. Citromlével pikánsra ízesítjük, a petrezselyemmel meghintjük. Hosszabb vagy rövidebb lével egyaránt készíthetjük, köretként párolt rizs való mellé.


Tejszínes-spárgás tészta:

Hozzávalók:

1 csomó spárga,

3 dkg vaj,

2 evőkanál liszt,

2dl főzőtejszín,

1 dl tej,

só,

bors,

reszelt szerecsendió,

40 dkg száraztészta.


Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és félretesszük. A spárgát meghámozzuk, félujjnyi darabokra vágjuk, majd az olvasztott vajon saját levében kb. 10 perc alatt megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a szerecsendiót is ízlés szerint. Ezután meghintjük a liszttel, elkeverjük, majd felöntjük a tejszín-tej keverékével, és sűrűsödésig főzzük. Ha kell, utánaízesítünk.

Más feladatunk nincs, csak hogy tálalás előtt a spárgaragut összeforgatjuk a kifőtt tésztával. Ha valaki úgy jobban szereti, füstölt sajttal is megszórhatja a tetejét, és pirulásig sütheti a sütőben.


Sonkás-spárgás rakottas

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg liszt,

2 tojássárgája,

12,5 dkg vaj,

75 dkg spárga (50 dkg fehér, 25 dkg zöld spárga),

2 dl zöldségleves kockából,

15 dkg gépsonka,

1 csokor petrezselyem,

10 dkg miniparadicsom,

4 tojás,

1,5 dl tejföl,

10 dkg reszelt alpesi ementáli sajt,

1 csipet szerecsendió.


Előkészítés: A lisztet összedolgozzuk a tojássárgákkal, a vajjal, 4 ek. vízzel és egy csipet sóval. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és kb. 30 percre betesszük a hűtőbe. Közben a spárgát meghámozzuk, megmossuk, szárvégeit levágjuk. (A zöld spárgát nem kell hámozni, csak végeit levágni.) A spárgát kb. 5 cm hosszúságú darabokra vágjuk.


Elkészítés: A zöldséglevest felforraljuk, és a spárgát kb. 5 percig főzzük benne. Leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A sonkát kis kockákra vágjuk, a petrezselymet leöblítjük, és felaprítjuk. A paradicsomokat megmossuk, kettévágjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, olyan vékonyra kinyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy kerek tűzálló tálat. A tésztát belenyomkodjuk. A sütőben kb. 10 percig elősütjük. Kissé kihűtjük. A tojásokat elkeverjük a tejföllel, a petrezselyemmel, a sajttal, és egy csipet szerecsendióval, sóval, borssal fűszerezzük. A tésztára szórjuk a spárgát, a sonkát, a paradicsomot, és ráöntjük a tejfölös szószt. A sütőben további 25-30 percig sütjük.



Csirkemell spárgás raguval:

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg zöld spárga,

1 kis fej ezüsthagyma (főzőhagyma),

1 csokor újhagyma,

1 csokor petrezselyem,

4 kicsontozott csirkemell (60 dkg),

2 evőkanál liszt,

1+1 evőkanál margarin,

20 dkg hosszú szemű rizs,

5 dl zöldségleves (kockából),

20 dkg zöldborsó (tisztított),

2 evőkanál olaj,

2 csipet morzsolt majoránna,

3-4 zsályalevélke,

1/2 dl száraz fehérbor.



Előkészítés: A spárgát megmossuk, a fejeket és a fás szárvégeket levágjuk (ez utóbbiakat kidobjuk), a szárakat 2-3 cm-es darabokra aprítjuk. A hagymát és az újhagymát megtisztítjuk, a hagymát felaprózzuk, az újhagymákat egy kevés zöldjükkel együtt felkarikázzuk. A petrezselymet, a zsályát leöblítjük, levélkéit finomra vágjuk. A csirkemelleket leöblítjük, szárazra törölgetjük, meghintjük sóval, borssal és egy kevés liszttel. A sütőt 200°C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: Megfonnyasztjuk a hagymát 1 evőkanál vajban/margarinban, rádobjuk a rizst, 1 percig pirítjuk, aztán felöntjük a levessel, hozzáadjuk a zöldborsót, ízlés szerint sózzuk, lefedjük, és forró sütőben 20-25 percig pároljuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a csirkemelleket, mindkét oldalukat megkapatjuk. Meghintjük a majoránnával és zsályával, alájuk öntjük a bort, és fedő alatt puhára pároljuk (10-12 perc). A maradék 1 evőkanál vajban/margarinban megpároljuk az újhagymát, rádobjuk a felaprózott spárgát, sózzuk, borsozzuk, majd a tetejükre helyezzük a spárgafejeket, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, meg-megrázogatva az edényt saját levében-gőzében puhára pároljuk, végül meghintjük a petrezselyemmel. A rizst hideg vízzel kiöblített kerek hasú csészékbe-tálkákba nyomkodjuk. A melleket tálra rendezzük, és köréjük „borogatjuk” a rizshalmokat. A spárgafejeket a tál szegélyére csinosítjuk, a ragut a hús köré halmozzuk, és meglocsoljuk a pecsenyelével.



Csőben sült spárga:

Hozzávalók:

80 dkg spárga,

2 evőkanál olaj,

1 kávéskanál citromlé,

só,

kevés cukor,

20 dkg főtt sonka,

2 dkg vaj,

5 dkg parmezán sajt,

1 dl tejföl.


Elkészítése: A megtisztított spárgát egy evőkanál olajjal, citromlével, sóval, kevés cukorral megfőzzük, a levét lecsurgatjuk, olajjal jól kikent tűzálló tálba tesszük. Erre rakunk egy sor főtt, vékonyra szeletelt sonkát, kevés reszelt sajtot, vajforgácsokat, erre jön egy sor spárga, majd megint sonka. Az utolsó réteg spárgát megszórjuk sajttal, meglocsoljuk tejföllel, és sütőben közepes lángon megsütjük úgy, hogy a teteje aranybarnára piruljon.

2008. jún. 24. 08:28
nagyon sok recept van üsd be a recepteknél a keresőbe.
2008. jún. 17. 18:17
Egyszeruen parolva is nagyon finom csirke melle, vagy omlettbe tekerve (olvassz ra sajtot).
2008. jún. 17. 17:23

spárgaleves::::

Hozzávalók: 2 csokor zöldspárga, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál curry, 1 csipetnyi őrölt szerecsendió, 1 db zöldségleves kocka, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, fél liter tej, só, őrölt fehérbors, 1 csokor zöldpetrezselyem.


A spárgák végeit vágjuk le, majd burgonyahámozóval húzzuk le a külső héját. Egy nagy fazékban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és tegyük bele a spárgák összevágott végeit. Adjuk hozzá a zöldségleves kockát, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, fehérborssal, sóval és curry-vel. Öt perc után szórjuk meg liszttel és engedjük fel annyi vízzel, hogy pont ellepje. Főzzük körülbelül tíz percig, majd öntsük hozzá a tejet is.


Miután felforraltuk, mixerrel pürésítsük és passzírozzuk át. Ezután öntsük vissza a fazékba, tegyük bele a spárgafejeket és a vékony csíkokra összevágott sárgarépát, valamint a petrezselyemgyökeret is.

2008. jún. 17. 16:32
Soha nem csinálltam még semmit spárgábol, de szeretnék. tud valaki receptet?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook