Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Hogy kell besamel mártást készíteni?

Kategória: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2

31. evi1082012-09-05 17:27
Sziasztok!
Én nem a hagyományos módon csinálom a besamelt, mert nem teszek bele zsíradékot. Csak liszt és tej. Általában jól szokott sikerülni, de most kicsit "kásás" lett: érezni benne a lisztet. Nem tudjátok, mit lehet csinálni vele? Meg lehet még javítani?

30. Kiscsiri2012-02-29 11:21
Én mindig olajjal csinálom, laza rántás, hideg tejet beleöntöm és kézi habverővel simára keverem míg be nem sűrűsödik. Imádom nagyon :) Egyik kedvenc kajám, hogy az elején a rántásba reszelek pár gerezd fokhagymát, azt öntöm fel tejjel, majd reszelek bele 20 dkg sajtot. És kész is a sajtszósz :) Tésztával isteni


29. vero772012-02-29 11:10
Sziasztok! A besamel mártáshoz hogy kell kimérni a hűtőből kivett vajból (olvasztás nélkül) 2 evőkanálnyit? :) Vagy tudja valaki, hogy a 10 dkg vaj hány evőkanálnak felel meg? Köszi!

28. Becseibea2011-04-03 11:56
Kézihabverővel simára tudod keverni amíg készíted,mi még forrón teszünk bele 1-2 tojássárgáját.Így színe is lesz.:)
(válasz cicus183 27. hozzászólására)

27. cicus1832011-04-03 11:47
KÖSZI .Bea. azt hittem kivágom. Mert csomós lett . Turmixszal meg oldottam. Sz.dió sincs. Margarinnal csináltam. Ehető. Párolt borsóhoz gondoltam.
Ja és hol van igazi tej? mert a piacon is adnak kocsiról,ami tiszta víz. Köszi,még egyszer.

26. Becseibea2011-04-03 11:29
Illata és íze a vaj és a tej illatára ,ízére emlékeztet...Tehát csak vaj!:)

25. cicus1832011-04-03 11:20
Sziasztok miért kell a tejnek forrónak lenni és csak vaj JÓ?? Olaj nem? Nincs vajam.

24. télibabalia2011-02-17 22:14
Akkor tényleg sürgös volt ;))))

23. Dinocska7772011-02-17 19:46
Ja, csak szombaton fogom megcsinálni: Dubarry-sertésszeletet akarok sütni és arra kell a besamel:)) Ma voltam bevásárolni hozzá, azért kellett most a recept, hogy tudjam mit kell beszerezni.. Ha esetleg még szombaton is érdekel, akkor majd megírom az eredményt!:D
(válasz télibabalia 22. hozzászólására)

22. télibabalia2011-02-17 14:25
na sikerült???

21. babuci102011-02-17 11:06
2 ek. vaj
2 ek v. hagyma felaprítva
2 ek liszt
2 ek tejszín
1/2 l tej

bors
őrölt koriander

Tejet felforraljuk, majd félre tesszük.
A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és megpirítjuk. Lassan felöntjük a tejjel, közben habverővel szoktam keverni. Kicsit sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hagymát (ezt én néha a vaj pirítása után rögtön hozzáadom és egy picit még pirítom, hozzá adok egy csipet őrölt koriandert és a tejszínt (ebből is többet szoktam - érzés szerint "meglöttyintve").
Egyet rottyan és kész.

Nagyon finom!

20. Dinocska7772011-02-17 10:48
Szuper, köszi!:))
(válasz Wagnerur 18. hozzászólására)

19. Dinocska7772011-02-17 10:47
Köszönöm, így már meg tudom csinálni!:)))
(válasz télibabalia 16. hozzászólására)

18. Wagnerur2011-02-17 10:46
Az iskolai tankönyvemből írom neked ezt!

Vaj:0,14 kg
Liszt: 0,12 kg
Só:0,02 kg
Tej: 0,9 l
Cayenne-i bors: 0,005 kg

A vajat felmelegítjük, hozzá adjuk a lisztet és felhabzásig pirítjuk. Hozzáöntjük a forró tejet, és habverővel állandóan keverve kiforraljuk. A sóval és a cayenne-i borssal ízesítjük, majd jól elkeverjük.
A mártást szűrőruhán, vagy szűrőszitán átszűrjük.

A fenti recept 10 főre van megadva.


17. télibabalia2011-02-17 10:45
ja és amíg be nem sűrűsödik égjen alatta a gáz!!4
(válasz télibabalia 16. hozzászólására)

16. télibabalia2011-02-17 10:44
na akkor, ha felöntötted a tejjel még kavargatni kell de ez egy két három perc és meglátod, hogy sűrű lesz...
akkor nem lesz csomós, ha fokozatosan adagolod hozzá a forró tejet és habverővel kevergeted.
tuti, már rengeteget csináltam!!!!

15. Dinocska7772011-02-17 10:44
Igen értem és azután???:))
(válasz télibabalia 13. hozzászólására)

14. Dinocska7772011-02-17 10:42
Sziasztok! Sürgősen szükségem lenne tutibiztosanszuper besamel-mártás receptre. Amiket eddig próbáltam, sajnos egyik se sikerült! Mit csinálhatok rosszul?? Olyan lisztes-darabos lett, olyan nyersízű..:((
Kérlek, részletes receptet küldjetek, amiben minden benne van, mert pl.: "főzd amíg sűrű nem lesz"- ezzel nem megyek semmire, ellenben a főzd kb. 5-6 percig, míg sűrű nem lesz, ezzel már igen!:)))
Nagyon köszönöm mindenkinek előre is!!!!:-X

13. télibabalia2011-02-17 10:42
nekem van:)
5 deka lisztet 5 deka vajonlassan aranybarnára pirítod, majd felöntöd fél liter FORRÓ tejjel.
Aztán sózod, borsozod.
Ha ízesítést akarsz, keverhetsz bele sajtot vagy fokhagymát.

12. Dinocska7772011-02-17 10:39
Besamel mártás - tud valaki tuti receptet? HELP!!!

11. feketeerzsi2008-07-27 10:16
BesameL(tejmártás)
hozzávalók:14dkg vaj 14dkg liszt só szerecsandió 1L tej
Világos,vajas rántást készitűnk 8nem piritjúk,csak hevitjük) majd habverővel való keverés mellett forró tejjel felengedjük.Simára keverjük és a tüzhelyszélén lassan egyenletesen 10 percig forraljuk. Megízesitjük sóval,reszelt szerecsendióval.Tetejére apró vajdarabkákat tördelünk hogy ne bőrösödjön be.
egyszerü és nem lehet elrontani csak az arányokat kell betertani ebből a mártásból sok ételhez készithetünk tejföl és más füszerhozzá adásával finomabnál finomabb ételeket. a fantázia ne szabjon határt ha kigondolsz egy új ételt. jó étvágyatRáczné Erzsi

10. Polli2008-06-15 13:36
Besamel-mártás
Hozzávalók:

2 evőkanál vaj

2 evőkanál liszt

fél l tej


Elkészítés: A tejet felforraljuk és félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval és borssal fűszerezzük.
Változatok
Tej nélkül: a tejet helyettesítsük tyúkhús- vagy hallevessel.
Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.
Sajtos: keverjünk a besamelhez 2 dkg reszelt sajtot.
Hagymás: a besamelhez hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott újhagymát, egy csipet koriandert és 2 evőkanál tejszínt.

9. Polli2008-06-15 13:35
BESAMELMÁRTÁS (TEJMÁRTÁS) Végy 5 dkg vajat, 5 dkg lisztet, 3 dl tejet, sót, törött borsot. A vajból és a lisztből készíts világos rántást, ezt öntsd fel a forró tejjel, s (például habverővel) keverd simára. Sózd, borsozd, s kis tűzön főzd néhány percig, hogy besűrűsödjön. (Van, ahol reszelt szerecsendióval is ízesítik.)

8. cirmesitompika2008-06-15 12:05
KÖSZI NEKTEK.
SZÉP NAPOT.
MEGMENTETTETEK.

7. Bévi482008-06-15 11:57
kiss= kissé

6. Bévi482008-06-15 11:56
És még mehet bele: só,őröltbors,reszelt sajt,tejföl.
Ki hogy szereti,de a só,szerecsendió,bors nagyon fontos bele.
Sűrűsége attól függ,mire használnád.
Ha tepsiben sütsz húst sattal,sonkával,karfiollal,brokkolival stb,és azt öntöd le,legyen sűrűbb,ha zöldségfélékre, pl. karfol,brokkoli stb,akkor kiss hígabb is lehet.
(válasz szandera 5. hozzászólására)


5. szandera2008-06-15 11:49
Egy csipetnyi szerecsendiót szoktam reszelni és azt beleteszem. Isteni :)

4. pan.pan2008-06-15 11:48
Szia :o)

Vajat olvasztasz, lisztet futtatsz benne, majd mikor megfelelő, vagyis kezd változni a színe, de nem barna! - figyelj jól és folyton keveresd, felöntöd tejjel és tovább kevergeted, míg neked megfelelő sűrűséű lesz.

3. gevi19312008-06-15 11:47
1 dl olvasztott vaj, 15 dkg liszt, nem meg piritani,és 2-3 dl tejjel felengedni és sürüre főzni izesiteni , fehérbors, szerecsendió só stb attol függ mihez használjuk édesen vagy sossan

2. aruna2008-06-15 11:46
Besamelmártás: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fehér habzásig hevítjük, majd forrásban lévő tejjel felengedjük, sóval ízesítjük.

1 2