Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Mit jelent a HPV-gyanú?

Kategória: Összes fórumtéma » Szépség & egészség » Egészség


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

9. töprengő2018-02-01 17:30
Köszönöm a választ.
De ahogy az adatokat beviszed, olyan infókat szívsz magadba ami bármikor jól jöhet. Jól sejtem?

Nem vagyok egyedüli eset ez ügyben : Mindig otthon jut eszembe mit is kellett volna kérdezni.

A " kenet minta " mindig 1 kis üveglapra kenik vissza.
Volt már példa hogy a póstaládámba 1 receptet találtam. ;)
Boríték nélkül, vagy borítékba... Húú ez naon rég volt.
Gondolom olyan személy hozta, és dobta be aki itt lakik a közelembe.
( ismerek párat )
(válasz vikucka 7. hozzászólására)

8. Mezei Virág2018-01-31 19:33
[link]
(válasz Anikkk 2. hozzászólására)


7. vikucka2018-01-31 17:39
Van külön citológia labor és tartozhat a patológia alá. A patológiához kerül a szövettan (biopszia, operáció anyaga) ilyen patológia labor a nagy kórházakban van.

Vannak külön citológia laboránsok, akik a beküldött PAP-teszt mintákat értékelik, de a szövettan értékeléséhez patológiai végzettség kell.

Úgy kell elképzelni az egészet, hogy a nőgyógyász leveszi a kenetet, felteszi egy üveglapra. Ezt az üveglapot alkoholban fixálja, majd a beutalóval együtt elküldi a laborba. A laborban megnézik, hogy a beutalón és az üveglapon szereplő adatok ugyanazok-e. Fixálják mégegyszer ezeket a lapokat, majd megfestik. Egy éjszakát állnak ezek a festett minták, majd laboránsok (akik ezt tanulták és folyamatosan tanulják) értékelik. Ha bármiféle kérdés merül fel (fertőzés, vagy valami nem normális érték), akkor kerül specialistához vagy patológushoz. Ha megvan a diagnózis, akkor megküldik a nőgyógyásznak, aki probléma esetén dönt a gyógymódról. Sokszor előfordul, hogy hisztológiát javasolnak (ez már a szövettan).

Én csak sima adminisztrátor vagyok, nincs semmi eü végzettségem. Én viszem be az adatokat a számítógépbe és küldöm a mintákat megfesteni.
(válasz töprengő 5. hozzászólására)

6. vikucka2018-01-31 17:33
Valóban, már a Bethesda rendszer szerinti besorolást használják. NILM (ha semmi baj nincs), és a többi. A mi laborunk már nem is értékel a Papanicolau skála szerint. Ne aggódj és fél év múlva menj vissza. Kérj egy HPV szűrést és ennyi.
(válasz Anikkk 4. hozzászólására)

5. töprengő2018-01-31 15:49
Szövettan anyaga nem hozzátok kerül??
Bocs de fogalmam sincs melyik minta hova kerül.
(válasz vikucka 3. hozzászólására)


4. Anikkk2018-01-31 15:04
Köszönöm szépen a válaszod!
Kérdeztem,hogy de azért p2 lett? Erre azt mondta a hölgy hogy ezt így már nem szokták feltüntetni. Ne izguljak, lehet csak túl közel volt a mensi és a szűrés egymáshoz (fél időben volt amúgy)
(válasz vikucka 3. hozzászólására)

3. vikucka2018-01-31 14:58
a CItologiai laborans latja a leleteden (ez az uveglap), hogy virusfertozesre utalo jelek lehetnek. Egyebkent a nogyogyaszod egy sima PCR-vizsgalatot kerhetett volna, hogy kizarjatok, nincs-e hpv-d.
HPV fertozesen szinte minden no atesik, de vannak a magasabb rizikoju virustorzsek, amelyek felelosek lehetnek a mehnyakrak kialakulasaert. Ha a citologiai eredmenyed normalis lett, es nem irtak ra mast, akkor tenyleg csak eleg a feleves kontroll, akkor esetleg kerhetsz HPV-szürest a pap-teszttel egyidejuleg.

(citologiai laborban dolgozom)
(válasz Anikkk 2. hozzászólására)

2. Anikkk2018-01-31 14:48
Voltam nőgyógyászati rakszuresen és telefonáltam az eredmenyert. Azt mondták hpv gyanú van, de ezzel nem kell foglalkozni ,csak annyi a teendő hogy fél év múlva kontroll.
Engem azóta is a szivbaj kerulget. Ez tényleg ennyire lazán kell venni?

1. Anikkk2018-01-31 14:46
Mit jelent a hpv gyanú?