Fogyjunk együtt október 1-től! (beszélgetős fórum)
Nagyon jó!
Mérleg függő vagyok, túl sokszor állok rá, de határozottan csökkent a súlyom úgy fél kg-t.
Sziasztok! Nyitottam egy naplót, amiben le fogom írni én hogyan fogytam 6 kilót kis sulybol, kevés edzessel, kevesebb mint 2 hónap alatt :) akit érdekel kukkantson be, motiváljuk egymást😇 Jo lenne egy kis csapattal egyutt csinálni😊 A naplom
Egyelőre nyilvános, később titkosítva lesz😊
Egy próbát megér:)))
Én szoktam feketebabból csokis browniet csinálni, a felhasználás lehetősége végtelen. Főzelék, leves, aztán salátâk (lencsesaláta, csicseri, farkasbab), kuszkusz csicserivel, falafel, lencsés bolognai ragu, babfasírt, zöldborsós fasírt, sorolhatnàm reggelig. Nem mindennap főzőcskézem, hanem mivel hosszú főzési idejük van meg az áztatás is hosszú, heti egyszer főzök egy nagy adagot vagy többféléből nagy adagot és elosztom, lefagyasztom. Nagyon kényelmes és gazdaságos időben is. Meg azzal, hogy egyszerre megcsinálok egy egész zacskót, nincsenek maradékok a spájzban, hogy jaj, mit csináljak ezzel a 10 deka bigyóval, hát ilyen nincs:D
Lencséből is annyi színű létezik, ne tudd meg! Ráadásul azt áztatni sem kell (mondjuk 2 órát azt is áztatom, csak az enzimek miatt)
Âztatom egy éjszakát. Az áztatóvizet ki kell dobni (nincs benne semmi fontos), új vízzel felteszed főni és tegyél bele rozmaringot, kakukkfüvet. Tulajdonképpen azért fúj fel, mert ritkán eszed. Ha mindennap ennéd, kis mennyiséget, az első 2-3 hét után semmi bajod nem lenne tőle, mert a bélflóra azokat a bacikat termeli, amelyek segítik a jobb emésztését annak az adott növénynek, ételnek, amit eszel. És 2-3 hét alatt tud átállni. Ha rostosan eszel, de előtte nem ettél rostosan, ugyanez a helyzet, a rostok is azért fújnak fel valakit mert nem eszi, nincs hozzászokva és renyhe a bélműködése.
Még a hüvelyesek közül esetleg választhatsz finomabb hártyájút, mint a cannellini bab vagy a zöldborsó, de ismétlem, ha pàr héten át mindennap fogyasztasz egy kicsit, nem lesz jelentősége ennek sem, jöhet bármelyik és nem fogsz felfúvódni. És ha összahasonlítod, a csirkében van fehérje és slussz, de a hüvelyekben ugyanannyi fehérje van, megspékelve értékes nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, pl mindegyikben van kâlcium, magnézium, a húsban nincs. Mellette szól még, hogy a hús a bélben szó szerint rohad, de a növények csak erjednek. Az erjedés pedig természetesebb folyamat és jótékony, a rothadás nem.
Hüvelyesek
Spenót (tudom, erre most azt mondod, hogy minimális fehérje van benne)
Tojásfehérje (nulla zsír ez is)
A fehérjeporokkal az az egyetlen gond, hogy gyors felszívódású (vagyis edzés után szuper), de pont emiatt nem használ el a test külön kalóriákat az emésztéséhez.
Míg az összes kajánál, a fehérje emésztésére elhasznâljuk a fehérjéből jövő kalóriák egynegyedét.
Gyakorlatilag, ha mindig kajából viszed be, akkor 1 g fehérje az 4 kalória de csak 3-ad ad, mert emésztéskor elégetsz 1-et. Ez napi 100g fehérjénél 100kalória.
A fehérjeporból származó kalóriák viszont 4kalória grammonként és az mind meg is marad mert a szervezetnek nem kell vele dolgoznia.
Plusz azért tartom jobbnak, hogy sok növényi fehérje is legyen egy étrendben, mert ezekben rost is van, vagyis nem lassítják a bélműködést, és ha hüvelyesekből jön,akkor még stabilan is tartja a vércukrot a következő 3 étkezés alatt is, akkor is, ha mást eszel.
Stabil vércukor=kevesebb hízás, jobb zsírégetés.