Te hogyan csinálod? ... avagy Minden napra egy recept (beszélgetős fórum)
Akkor egyetértünk. A rizsgombóc ünnep után egy kis zöldbab főzelékkel.
A göngyölt husihoz pedig ami linket én felraktam a 16 féle krumpli-köret valamelyikét.
Tudunk mi! :))
Rácponty
(Ünnepek után, amikor már több nap, mint kolbász)
Nyers krumplit/cukkinit uborkaszelőn vékonyra szelek, zöldpaprikát karikára, paradicsomot cikkekre vágva, ezeket összekavarom egy tálban.
Hőálló edény aljára egy kis olajat, tejfölt, és a fenti keverékből az egyik felét. Só-bors + ki mit akar. Majd egy (két) doboz olajos halat ráteríteni, és a krumpli stb. keverék másik felét is. Ugyanúgy fűszerezni. A tetejét megkenni tejföllel, és kevéske vizet öntve rá, beborítva a sütőbe tenni. Ha a krumpli megpuhult, födőt le, és pirosra sütni a tetejét.
Karácsonykor nem szoktam halat, de újév után jó kis gyomor kímélő, könnyű kis kaja lehet belőle.
Még nem csináltam meg, mert úgy gondolom, hogy a kettő együtt elég tömény lehet.
Külön- külön szerintem jó, de együtt nekem egy kicsit sok.
És nem volt tömény, hogy a göngyölt húsban is sajt, + a rizsgombócban is sajt???
Egyébként köles-fasírtot szoktam hasonló módon készíteni, csak eddig sajtot nem raktam bele. De jó lesz, mert lágyítja, nem lesz annyira tömör.
Duplán baconös karajszeletek zöld fűszeres mackósajttal töltve
Hozzávalók:
• 4 nagyobb szelet karaj csont nélkül
• 1 cs snidling
• 8 cikk mackósajt
• 1 db chili paprika
• friss bazsalikom
• só
• őrölt fehér bors
• 1 cs. szeletelt bacon
Elkészítés:
A snidlinget, bazsalikomot és a chilit apróra vágjuk. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk.
Az apróra vágott snidlinget, bazsalikomot, és chilit elkeverjük a mackósajttal. Ízesítjük sóval és borssal.
A karajszeletek egyik oldalára szeletelt bacont teszünk, halmozunk rá a sajtos töltelékből, felgöngyöljük, baconba tekerjük és szorosan alufóliába csavarjuk.
A tekercseket tepsibe vagy sütőrácsra helyezzük és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Köszi, ez jól hangzik.
Akár egy mártással köretnek sültek mellé, akár egy főzelékhez főételként... mindkét módon el tudom képzelni.
Szép jó reggelt!
Ezt a receptet most találtam, chili paprika nélkül lehet, hogy megcsinálom.
Arancini sajtos rizsgolyók
Hozzávalók:
• 20 dkg rizs
• 1 db tojás
• 2 szál újhagyma
• petrezselyem zöld
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 db chili paprika vagy chili pehely
• só
• őrölt fehér bors
• 10 dkg parmezán sajt
• zsemlemorzsa
• 20 dkg mozzarella sajt
• étolaj a sütéshez
Elkészítése:
Készíthetjük maradék főtt vagy párolt rizsből is. Ha frissen készítjük, akkor a rizst megfőzzük, langyosra hűtjük.
A parmezánt lereszeljük. Az újhagymát, petrezselymet, vöröshagymát apróra a mozzarella sajtot kb 1×1 cm-es kockákra vágjuk.
A rizsbe keverjük a reszelt parmezánt, apróra vágott újhagymát, chilit, petrezselymet, tojást. Ízesítjük borssal, sóval.
A rizsből nagyobb golyókat készítünk és mindegyik közepébe egy-egy sajtkockát teszünk.
Megformázzuk és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő olajban közepes lángon kisütjük.
Az igazság, hogy anno én még úgy tanultam, hogy minden kifőzött tésztát egy pici zsírban/olajban átforgatunk, pici sót rá, ezzel "lesütjük" róla a vizet, ízletesebb lesz a tészta.
Megvallom, az utóbbi években ha köretként megy a főtt tészta pörkölthöz stb. ezt már ellustítom.
Leggyakrabban a miszíonár sütit nyomjuk! :d
De jó a 69non+ultra is..csak maces!
na, majdnem elfelejtettem:
a fodrásznál hallottam ma:
A zsemlegombócot kifőzés után még frissiben a vízből kivéve zsírban megpirítja. Jó lehet, nem?
Az szép lesz, amikor majd szedésnél válogatjátok magatoknak, hogy ez tarhonya, akkor az enyém, ez nokedli, a tied.... :)))
Gondolom, sejtem, hogy még előtte kétfelé szeded, de ezt a poént nem tudtam kihagyni! :))
Bocsi!!! a túró 25 dkg, nem 20.Miért írtam 20-at, nem is tudom.
Ma paprikás krumplit csinálok, de mivel én nokedlivel szeretem, a párom meg tarhonyásan, így lesz benne mindkettő.
Én a brassóit szoktam így, csak vegetát nem használok. És a kockára vágott sült krumplit belekavarom.
Az eszembe sem jutott volna, hogy krumpli nélkül, akármilyen főzelékkel, vagy valami mártással is tökéletes kaja. Köszi az ötletet!
Na jó, rendben. A mai nap nem főztem ugyan semmit, de szívesen osztom meg a nemrégiben lelt kincsemet:
Fitt pogácsa a neve. A világ legegyszerűbben elkészíthető, kalória szegény, finomliszt és zsiradékmentes, és ráadásul finom!!!
20 dkg túró,(ha nagyon rögös, akkor egy kicsit botmixerrel kezeld, és én zsírszegénnyel csinálom)
2 db egész tojás,
3-3 evőkanál zabpehelyliszt és zabpehely
só, bors, opc.reszelt fokhagyma.
Keverd össze, pakold egy nylonzacsiba és diónyi gombócokat nyomj belőle a sütőpapírral. Süsd meg, kb.20 perc alatt. 1 tepsi lesz belőle, ezért én mindig duplát sütök.
Ha nem akarod hogy ennyire diétás legyen, akkor a tetejére reszelt sajt mehet, vagy kömény, stb..
ezt aztán a pogácsaimádók,-mint én is- eheti büntetlenül reggeltől, reggelig.
Abban biztos vagyok. :DDD
Leírnád a pirított cs.mell kockákat hogyan készíted?
Én jól :D
ma is lesz zöldborsó főzelék + csmell kockák piritva, majd tálalva :P
Olvastam egy másik fórumban, ahányan írták, annyi féle krumplis tarhonya receptet.
Hát amit én tanultam, az is más, sőt, mi még azt is másként készítettük, ha:
- sama krumplis tarhonya, akkor ebbe max. csak karikára szelt füstölt kolbász ment:
hagymát-zöldpaprikát dinsztelünk, (rá a kolbász, ha lett bele!), rá a krumpli, és törtpaprikával feleresztve. Amikor félig megfőtt a krumpli, akkor bele a tarhonya. Ahány tányér, annyi marék + még 1 marék, ha valaki repetázni akar!
(Ha van egy kislábasnyi kész pörkölt maradék, akkor azt itt a legvégén forraljuk hozzá!)
- csirke-, galamb-, sertés húsos krumplis tarhonya:
ez esetben először a húst tesszük fel pörköltnek, amikor már jó félig megfőtt, akkor megy bele a krumpli, és amikor már az is félig megfőtt, akkor a tarhonya.
- pirított tarhonya:
kevés olajon átforgatjuk a tarhonyát, majd pici vízzel födő alatt pároljuk, pirítjuk, amíg meg nem puhul, a vizet pótoljuk alá.
Legtöbb esetben ezt a pirított tarhonyát összeforraljuk a kész pörkölttel, és mint egytál étel tesszük asztalra. Mi külön köretként a pirított tarhonyát nem készítettük!
Ahány ház, annyi szokás, ahány vidék annyi módi! :))
A májjal töltött... 2-3 (?) verzióban:
Karajt/csirke-pulyka mellett... kiklopfolunk, egyik oldalát mustárral megkenjük, és az egyik végébe 1 db. csirke májat rakunk, a szelet hús másik végét ráhajtjuk. (Előtte a májat egy pillanatra lobogó forró vizbe mártom, hogy a véres lé kiforrjon belőle.)
Ettől kezdve:
1./ a széleit összetűzzük, bepanírozzuk és hagyományos módon kirántjuk
2./ összetűzni, panírozni sem kell, alufólia-csíkba rakjuk, a széleit feltekerjük (én dupla fóliába csomagoltam) és bő forró olajban a kis csomagocskák mindkét oldalát 15-15 percig sütni. Minimális olaj csak beszivárog, és a natúr húsok nagyon szép piros-ropogósra sülnek.
Ne süsd tovább, mert megég benne a hús!
Finom, de hátránya: hogy a forró olajtól tele lesz az egész konyha füsttel, szaggal...
Épp ezért ma arra gondoltam, hogy grillen, üres teflonban felső lángon??? sütni esetleg ezeket a kis csomagocskákat.... vajon milyen lenne???
Vélemény???
További ajánlott fórumok:
- Minden napra egy kívánság
- Egyszerű, gyors (olcsó) receptek a mindennapokra
- Minden ami "Kürtőskalács", ide jöhet a tapasztalat, recept, miegyéb!
- Melyik a jó edzés, torna?Ha izomlázad van, vagy nincs?És ha pl hozzá vagy szokva mert minden nap csinálod, és nem érzel izomlázat?
- Nincs meg valakinek ez a savanyúságlé receptje amit nem kell főzni csak mindent rá kell szórni?
- Helló mindenkinek. Tud valaki Turbo Haller multifunkciós edényhez recepteket, és infót adni? Neten nem találtam, nem kaptunk hozzá