Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Miért fontos a nokedli? fórum

Miért fontos a nokedli? (beszélgetős fórum)


70. Guruljka (válaszként erre: 65. - Fincsi5)
2017. júl. 16. 18:21

Nem eszünk két fogást. Nincs külön leves és második.

Ha leves, akkor amolyan raguféle.

69. Yennefer (válaszként erre: 52. - 8cc24eb355)
2017. júl. 16. 18:21
akkor hiba volt leszoktatni? :D
68. Epresturmix (válaszként erre: 65. - Fincsi5)
2017. júl. 16. 18:20
A kv és a süti a léleknek kell, nem a gyomornak! 😁
67. Guruljka (válaszként erre: 63. - Fincsi5)
2017. júl. 16. 18:20

Na én azért néha eddig eljutok a lecsó során! esetleg még a paprikát is megdinsztelem, de utána jön a tunkolás.

Az az egy paradicsom meg, amit egy kiló paprika mellé a lecsóba szánnék, kétszerre elfogy valahogy vajas kenyér mellé.


Általában nem eszem zsírosan, ebben sem a zsír a lényeg, az alig is van alatta... hanem a só.

66. Yennefer (válaszként erre: 2. - 8cc24eb355)
2017. júl. 16. 18:20

Lehet, de azét a nokedli nem egy bonyolult művelet. 12 évesen megcsináltam.


ezek szerint aki tud nokedlit főzni, az nem lehet jó csaj? :D

2017. júl. 16. 18:16

Mondjuk én azt is elképedve nézem, ahogy tudják sorra enni: leves, főtt hús, pörkölt, rántott hús,

itt van 10 perc szünet, és jön a kávé, sütemény.

Konkrétan nekem 1 heti ebédem.

64. fincsi5 (válaszként erre: 62. - 8cc24eb355)
2017. júl. 16. 18:14

Nekünk van olyan rokon, ahol kaja után rögtön mentem ....azóta nem eszem ott csak pogácsát.

A bográcsosokról ne is beszélek...nagyon meg lehet utálni.

63. fincsi5 (válaszként erre: 61. - Guruljka)
2017. júl. 16. 18:12

A fiad miatt írtam.:))


Enyém képes hagymát sütni és mártogatni...kerülget a hányinger.:((

62. 8cc24eb355 (válaszként erre: 53. - Fincsi5)
2017. júl. 16. 18:11

Mikor összekerültünk és mentünk anyósékhoz kajálni nem értettem,hogy mitől vagyok beteg utána 2 napig.

A mai napig zsírral főz/süt!

Ma már úgy néz ki egy ebédmeghívásunk,hogy itthon megkajálok,ott meg 2 falatot eszek mindenből,mondván hogy minden belém férjen!

Ő nem tudja,hogy tele pocakkal érkezek de boldog hogy mindenből ettem egy keveset..És nem hányok-fosok 2 napig a zsírtól! :D

61. Guruljka (válaszként erre: 57. - Fincsi5)
2017. júl. 16. 18:10

Már nem jó. Előbb csak járásképtelen lett, aztán meghalt.


Az viszont jó, hogy a fiam nem követelőzik,de őrá a 8 évnyi koli hatott hátrányosan. Néha öltöztetni könnyebb, mint etetni.

60. fincsi5 (válaszként erre: 56. - Guruljka)
2017. júl. 16. 18:09

A múltkor karalábélevest csináltam, csak leste, mi ez, hol a paprika, hagyma meg a l. sz.

Erre evett szalonnát.:((

2017. júl. 16. 18:08
Nem elkészült, ellustult! 😁
58. Epresturmix (válaszként erre: 55. - Guruljka)
2017. júl. 16. 18:08
Múlt héten a bogràcsos vadpörihez, dödölle volt. Anyám jó házias kajàkat főzött régen. Most már egyre nyitottabb és ő sem fàrasztja magát tésztagyúràssal. Elkészült. 😁
57. fincsi5 (válaszként erre: 55. - Guruljka)
2017. júl. 16. 18:07
De jó neked!:)))
56. Guruljka (válaszként erre: 53. - Fincsi5)
2017. júl. 16. 18:05

Én simán elkezdtem nem pirosan főzni. :D

Mivel az íze jó volt, nem volt baj. De a férjem nyitott volt az újdonságokra. Még amikor jó volt a lába, sokszor ő főzött. Volt, hogy joghurtos csirkével várt haza, az kifejezetten fehéres. Kinézte a szakácskönyvből. :D

55. Guruljka (válaszként erre: 51. - Epresturmix)
2017. júl. 16. 18:03

Sosem ettem túrós tésztát köretnek hús-vagy halételhez. Istentelen fehérjebomba lehet. :D


Nagymama nem kedvelte a bolti tésztát. Persze a 60-as években még épp csak kezdett kapható lenni a bolti tészta,talán más volt még a minősége.

Ő pedig, ha gyúrt, rendszerint széles metéltre vágta. Ha valamihez kocka kellett neki, simán gyúrt egy adagot,slussz. Cérnametéltet a széles metélt tésztájából vágott.

Ha mákos tésztáról olvasok, Nagymamáé jelenik meg a szemem előtt: széles metélten a sok mák. :D

Én ha néha tésztázunk, szeretem a fodros nagykockát venni, mert azon jól megtapad a lényeg.


A fiam nem szereti a pörköltöt. Tet. Általában semmi hagymásat. (Tehát nincs mihez nokedlit enni.)

Bevallom, azt se tudom, mikor ettünk lecsót is utoljára. Ő azt sem eszi, nekem meg annyira nem fontos.

54. 35d45e2ed1 (válaszként erre: 52. - 8cc24eb355)
2017. júl. 16. 18:00
Nekem meg az volt furcsa a férjemnél, hogy nálunk hétköznap simán elég volt egy főzelék max tük.toj. vagy ilyesmi anyuval így szoktuk meg, a férjem meg hús hússal és amikor csináltam egy üres főzeléket kérdezte hogy és mi van hozzá. Hát mondom főzelék mi lenne na és akkor derült ki, hogy ahhoz is kell valami husi neki hát ezt nehéz volt megszokni.
53. fincsi5 (válaszként erre: 52. - 8cc24eb355)
2017. júl. 16. 17:58
Hát én is megőrülök ettől a hagyma-zsír-pirospaprika alaptól....már a halászlevet sem eszem.
52. 8cc24eb355 (válaszként erre: 48. - Guruljka)
2017. júl. 16. 17:56

A férjem is hasonló,de nála favorit a nokedli pörkölttel.Nem igen értettem,mert szó szerint felfordul a gyomrom a pörkölt szagától is.Majd a közel két évtizedes együttlét alatt rájöttem,hogy karácsony,húsvét keresztelő kutyafüle.. anyóséknál pörkölt nokedlivel...

Persze,ha az nincs,ketchup,majonéz,mustár,kolbász,kakaó ez így egybe...

5 évembe tellett erről leszoktatnom.

Azóta 20 kilót hízott.

51. Epresturmix (válaszként erre: 41. - Guruljka)
2017. júl. 16. 17:55
Ízre nincs különbség, de én szeretem a látványt is. Pl egy kakaspörihez a túróstésztàt nem enném meg szarvacska tésztàval. 😉
50. fincsi5 (válaszként erre: 49. - Guruljka)
2017. júl. 16. 17:55
Hiába, a Gundel vér..DD
49. Guruljka (válaszként erre: 45. - Fincsi5)
2017. júl. 16. 17:53
Persze. Hidegben.
48. Guruljka (válaszként erre: 2. - 8cc24eb355)
2017. júl. 16. 17:52

Vannak nehezebb esetek.

Különben ők se azon nőttek fel, de ez az a kaja, amit valami miatt naponta megennének. Ez jut eszükbe.

A vejem anyja igazán nem volt konyhatündér. A vejem a vegetalevest imádja a mai napig, a bolti majonézt meg a neszkviket.


A legjobb házi zöldséglevesből is hiányolja a vegetát, képes a legcsóróbb időszakban is megvenni a majonézt akkor is, ha kenyérre alig telik; és a legjobb holland kakaó mellett is a neszkvik kell neki.

47. 35d45e2ed1 (válaszként erre: 43. - Guruljka)
2017. júl. 16. 17:52
így a legjobb én is így szoktam.
46. 8cc24eb355 (válaszként erre: 45. - Fincsi5)
2017. júl. 16. 17:51
Persze!Meleg vízben rásül!
45. fincsi5 (válaszként erre: 43. - Guruljka)
2017. júl. 16. 17:49
Igen. Hideg vízben, ugye?
2017. júl. 16. 17:49
Én szeretem a nokedlit, csak csinálni utálom:)
43. Guruljka (válaszként erre: 40. - 35d45e2ed1)
2017. júl. 16. 17:48
Én a szaggatót használat után azonnal beáztatom. Mire a mosogatásig elérek, már elég az áztatóvízben lekefélni a nagyját, és könnyű mosogatni.
42. Pengő Gyöngyi (válaszként erre: 1. - Yennefer)
2017. júl. 16. 17:47

Eszembe jutott egy sztori erről. :)

Volt még a férjem előtt egy pasim, évekig együtt laktunk, aztán szakítottunk, de barátok maradtunk (a mai napig). Lett egy nője, aki nem tudott főzni, aztán ez a nagyon bolond egy alkalommal megkérdezte tőle, felhívjon-e engem, hogy hogy kell nokedlit csinálni, mert éppen akkor azt nem tudott a nő. Hát... abból lett olyan cirkusz...!! :DDD

41. Guruljka (válaszként erre: 37. - Epresturmix)
2017. júl. 16. 17:46

Én is így vagyok ezzel.

A férjem is szerette, az ő kedvéért csináltam párszor. Neki megfelelt a "reszelőn szaggatott" is, de jól emlékszem még, Nagymama az egész család számára a nokedlinek való kis deszkáról szaggatta (azt a deszkát nem használta másra,az éle nem hegyesszög, hanem ívelt volt), kiskéssel szaggatta a nokedlit. Még meg is tanultam tőle, de már nem áll kézre.

Különben, ha nagyon ritkán tészta a köret, akkor megfelel a 4 tojásos copfocska vagy milyen tészta is.

Én ugyan fel nem fogom, mi a különbség a kocka tészta és a szélesmetélt között ízben, meg a nokedli és a 4 tojásos (én nem teszek ennyit a tésztába) csavart tészta vagy mi között. De a fiam egyszer kiszúrta a különbséget, amikor kevés házi tésztát gyúrtam. Néha megkér rá, ha azt látja, hogy nincs melóm, és talán hangulatom is van.


Különben, tényleg, miért fontos a nokedli?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook