Miért fontos a nokedli? (beszélgetős fórum)
Nem eszünk két fogást. Nincs külön leves és második.
Ha leves, akkor amolyan raguféle.
Na én azért néha eddig eljutok a lecsó során! esetleg még a paprikát is megdinsztelem, de utána jön a tunkolás.
Az az egy paradicsom meg, amit egy kiló paprika mellé a lecsóba szánnék, kétszerre elfogy valahogy vajas kenyér mellé.
Általában nem eszem zsírosan, ebben sem a zsír a lényeg, az alig is van alatta... hanem a só.
Lehet, de azét a nokedli nem egy bonyolult művelet. 12 évesen megcsináltam.
ezek szerint aki tud nokedlit főzni, az nem lehet jó csaj? :D
Mondjuk én azt is elképedve nézem, ahogy tudják sorra enni: leves, főtt hús, pörkölt, rántott hús,
itt van 10 perc szünet, és jön a kávé, sütemény.
Konkrétan nekem 1 heti ebédem.
Nekünk van olyan rokon, ahol kaja után rögtön mentem ....azóta nem eszem ott csak pogácsát.
A bográcsosokról ne is beszélek...nagyon meg lehet utálni.
A fiad miatt írtam.:))
Enyém képes hagymát sütni és mártogatni...kerülget a hányinger.:((
Mikor összekerültünk és mentünk anyósékhoz kajálni nem értettem,hogy mitől vagyok beteg utána 2 napig.
A mai napig zsírral főz/süt!
Ma már úgy néz ki egy ebédmeghívásunk,hogy itthon megkajálok,ott meg 2 falatot eszek mindenből,mondván hogy minden belém férjen!
Ő nem tudja,hogy tele pocakkal érkezek de boldog hogy mindenből ettem egy keveset..És nem hányok-fosok 2 napig a zsírtól! :D
Már nem jó. Előbb csak járásképtelen lett, aztán meghalt.
Az viszont jó, hogy a fiam nem követelőzik,de őrá a 8 évnyi koli hatott hátrányosan. Néha öltöztetni könnyebb, mint etetni.
A múltkor karalábélevest csináltam, csak leste, mi ez, hol a paprika, hagyma meg a l. sz.
Erre evett szalonnát.:((
Én simán elkezdtem nem pirosan főzni. :D
Mivel az íze jó volt, nem volt baj. De a férjem nyitott volt az újdonságokra. Még amikor jó volt a lába, sokszor ő főzött. Volt, hogy joghurtos csirkével várt haza, az kifejezetten fehéres. Kinézte a szakácskönyvből. :D
Sosem ettem túrós tésztát köretnek hús-vagy halételhez. Istentelen fehérjebomba lehet. :D
Nagymama nem kedvelte a bolti tésztát. Persze a 60-as években még épp csak kezdett kapható lenni a bolti tészta,talán más volt még a minősége.
Ő pedig, ha gyúrt, rendszerint széles metéltre vágta. Ha valamihez kocka kellett neki, simán gyúrt egy adagot,slussz. Cérnametéltet a széles metélt tésztájából vágott.
Ha mákos tésztáról olvasok, Nagymamáé jelenik meg a szemem előtt: széles metélten a sok mák. :D
Én ha néha tésztázunk, szeretem a fodros nagykockát venni, mert azon jól megtapad a lényeg.
A fiam nem szereti a pörköltöt. Tet. Általában semmi hagymásat. (Tehát nincs mihez nokedlit enni.)
Bevallom, azt se tudom, mikor ettünk lecsót is utoljára. Ő azt sem eszi, nekem meg annyira nem fontos.
A férjem is hasonló,de nála favorit a nokedli pörkölttel.Nem igen értettem,mert szó szerint felfordul a gyomrom a pörkölt szagától is.Majd a közel két évtizedes együttlét alatt rájöttem,hogy karácsony,húsvét keresztelő kutyafüle.. anyóséknál pörkölt nokedlivel...
Persze,ha az nincs,ketchup,majonéz,mustár,kolbász,kakaó ez így egybe...
5 évembe tellett erről leszoktatnom.
Azóta 20 kilót hízott.
Vannak nehezebb esetek.
Különben ők se azon nőttek fel, de ez az a kaja, amit valami miatt naponta megennének. Ez jut eszükbe.
A vejem anyja igazán nem volt konyhatündér. A vejem a vegetalevest imádja a mai napig, a bolti majonézt meg a neszkviket.
A legjobb házi zöldséglevesből is hiányolja a vegetát, képes a legcsóróbb időszakban is megvenni a majonézt akkor is, ha kenyérre alig telik; és a legjobb holland kakaó mellett is a neszkvik kell neki.
Eszembe jutott egy sztori erről. :)
Volt még a férjem előtt egy pasim, évekig együtt laktunk, aztán szakítottunk, de barátok maradtunk (a mai napig). Lett egy nője, aki nem tudott főzni, aztán ez a nagyon bolond egy alkalommal megkérdezte tőle, felhívjon-e engem, hogy hogy kell nokedlit csinálni, mert éppen akkor azt nem tudott a nő. Hát... abból lett olyan cirkusz...!! :DDD
Én is így vagyok ezzel.
A férjem is szerette, az ő kedvéért csináltam párszor. Neki megfelelt a "reszelőn szaggatott" is, de jól emlékszem még, Nagymama az egész család számára a nokedlinek való kis deszkáról szaggatta (azt a deszkát nem használta másra,az éle nem hegyesszög, hanem ívelt volt), kiskéssel szaggatta a nokedlit. Még meg is tanultam tőle, de már nem áll kézre.
Különben, ha nagyon ritkán tészta a köret, akkor megfelel a 4 tojásos copfocska vagy milyen tészta is.
Én ugyan fel nem fogom, mi a különbség a kocka tészta és a szélesmetélt között ízben, meg a nokedli és a 4 tojásos (én nem teszek ennyit a tésztába) csavart tészta vagy mi között. De a fiam egyszer kiszúrta a különbséget, amikor kevés házi tésztát gyúrtam. Néha megkér rá, ha azt látja, hogy nincs melóm, és talán hangulatom is van.
Különben, tényleg, miért fontos a nokedli?
További ajánlott fórumok:
- Tudtad, hogy minden hányás tartalmaz répát és nokedlit?
- Miert szokták azt mondani, hogy az anya-gyermek közötti kötődés kialakulasahoz fontos, hogy az anya természetes úton szülje meg gyermekét...
- Miért fontos, hogy foglalkozzunk a babánkkal, nem egyszerűbb csak hagyni?
- Karácsonykor miért fontosabb a zaba, mint a pihenés?
- Miért fontosabbak az állatok, mint az az emberek?
- A tojásos nokedliben a nokedli másnap miért zöldül be?