Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Miért fontos a nokedli? fórum

Miért fontos a nokedli? (beszélgetős fórum)


2017. júl. 16. 18:56
Lehet szentsegtöres,de en miutan leöblitem a nokedlit,rögtön megforgatom forro zsirban.Nem ragad es a ferjem szerint finom.
99. globus (válaszként erre: 89. - Unom)
2017. júl. 16. 18:56
Éppen ezért főzöm a gulyáslevest úgy, ahogyan senki :) Én végig pörköltként főzöm, és ha készen van a zöldséges" krumplileves", összekeverem. Ezután csak pár percig összeforralom. Ezért nem olyan vízben főtt, hanem sütött hús van benne, mi finomabbnak érezzük.
98. Guruljka (válaszként erre: 93. - 35d45e2ed1)
2017. júl. 16. 18:53

Jéééé! Én nem teszek hagymát a rakott krumpliba!

A kolbászkarikákat megfuttatom zsiradékon, kiszedem őket, a "kolbászzsírt" (általában olaj) a tejfölbe keverem.

97. unom (válaszként erre: 95. - Yennefer)
2017. júl. 16. 18:52
Igen, a paprika elterjedése után azzal készült.
96. globus (válaszként erre: 32. - Futóbajnok)
2017. júl. 16. 18:52
Létezik ennek egy lustított változata: hagyni kell teljesen rászáradni, aztán le lehet ütögetni. Nem próbáltam ki.
95. Yennefer (válaszként erre: 92. - Unom)
2017. júl. 16. 18:51

most csak kíváncsiságból utánanéztem. a pörkölt mindig is paprikával készült.

"A pörkölt nevét jellegzetes alföldi pásztorételként, parasztételként egykorú szerzők az 1780-as évektől folyamatosan megemlítették és sajátos vonásának tartották, hogy őrölt fűszerpaprikával készítik"

94. unom (válaszként erre: 91. - Yennefer)
2017. júl. 16. 18:46
Nekem is :) Sose értettem, miért nagy kunszt, ha sietek, nokedlit csinálok, pár perc csak.
2017. júl. 16. 18:45
Én pld. a rakott krumplinál azt találtam ki, hogy megdinsztelem a hagymát és arra teszek kolbikarikákat és azzal is dinsztelem egy kicsit. befűszerezem és ahogy rétegezem a krumplit a tepsibe ezt az "öntetet" ráöntöm. Így nem lesz annyira száraz kaja és valami nagyon finom. Sokan csodálkoztak már rajta de nem rossz.
92. unom (válaszként erre: 90. - Yennefer)
2017. júl. 16. 18:45

Ma igen :)

Régen is pörköltnek hívták, csak épp a paprika még Amerikában volt. Nehéz lett volna beszerezni.

Ma igen, és elég unalmas is lett sajnos. 200 év múlva megint más lesz.Tényleg nehéz elképzelni, hogy nem mindig, minden úgy volt, ahogy te ismered?

91. Yennefer (válaszként erre: 89. - Unom)
2017. júl. 16. 18:44

így van. aza lényeg, hogy mindenki meg tudja csináni úgy ahogy ő szereti.


nagyon sokat küzdöttem régen, de ma már anyum is kijelenti, hogy van amit jobban főzök mint ő.


a nokedli is megy XD

90. Yennefer (válaszként erre: 87. - Unom)
2017. júl. 16. 18:42

és nem annak hívták.. és ha a nagyanyámnak töke lett volna ő lett volna a nagyapám :D


nyilván változnak a főzési szokások. de ha valaki megkérdezi mi a magyar konyha alapja: paprika, hagyma, tejföl triumvirátus a dizsnózsírral tuti felkerüla listára :D

89. unom (válaszként erre: 88. - Yennefer)
2017. júl. 16. 18:41

Ott a hús kap egy kérget, a végén is húsíze van.

Mások vagyunk, más az ízlésünk, ennyi.

88. Yennefer (válaszként erre: 84. - Unom)
2017. júl. 16. 18:40
a végére a tiéd is, csak jobban érződik a hús íze.
87. unom (válaszként erre: 83. - Yennefer)
2017. júl. 16. 18:40
Kicsit régebbről beszélek, mint 100 év :) A paprika pár száz éve van nálunk, pörköltet régebben is készítettek, csak másképp.
86. Yennefer (válaszként erre: 82. - Guruljka)
2017. júl. 16. 18:40
szegedi.. vagy itt helyi termelőtől vesszük. az olyan mint a vér. nem ilyen téglapor.
85. Pengő Gyöngyi (válaszként erre: 6. - 1c2bf7d42c)
2017. júl. 16. 18:39
Mondjuk ez is egy általánosítás, persze van igazságtartalma, de én ismerek olyan műcsajt, akinek olyan hosszú, hegyes körme van, szerintem vagy 5 centi, de úgy aprítja a hagymát, mint a huzat. Meg imád főzni egyébként is.
84. unom (válaszként erre: 80. - Yennefer)
2017. júl. 16. 18:39
Én meg azt nem szeretem, ahogy te készíted. Az csak paprikás lében főtt hús :) Nem jön be.
83. Yennefer (válaszként erre: 77. - Unom)
2017. júl. 16. 18:39

??????????? mióta újítás??? alföldi gyerek vagyok. itt 100 éve még a paprikában is paprika van :D


az északon volt szokás. ot még a kolbászba sem tesznek.. és még csak nem is csíp..

szentségtörés..

bezzeg a csabai. az csíp is, van is színe. ahogy a pörinek, halászlének, gulyásnak is.

82. Guruljka (válaszként erre: 81. - Yennefer)
2017. júl. 16. 18:38
Paprikája válogatja. Nekem "sikerült" már vennem olyat, hogy szinte szégyelltem, mennyi van már benne, jó piros mégsem volt.
81. Yennefer (válaszként erre: 80. - Yennefer)
2017. júl. 16. 18:37
ja és rendesen teszek bele. nem szeretem a "sápadt" szaftot.
80. Yennefer (válaszként erre: 79. - Unom)
2017. júl. 16. 18:36

én a hagyma alapba teszem mikor a hús még sehol nincs. sosem keserű :) az a titka, hogy le kell venni a tűzről és csak utána beletenni.

nekem őszintén az nem ízlik amibe utólag kerül bele a paprika..

79. unom (válaszként erre: 78. - Guruljka)
2017. júl. 16. 18:34
Kevés paprikát használok, de a pörköltet azzal szeretem. Csak azután teszem bele, miután a hús tényleg "megpörkölődött", mert különben keerű lesz.
78. Guruljka (válaszként erre: 77. - Unom)
2017. júl. 16. 18:33

Végül is igen, néha oda-odasült, nem lehetett mindig kavargatni. Meg jó is úgy, más az íze, mint a főtt húsnak.


Azt sem szeretem én, hogy sok étel eleve pörkölt alapról indul, szinte minden étel minden piros volt nálunk is, míg nagyon meg nem untam.

Azóta több gyömbér fogy, mint paprika. :D

77. unom (válaszként erre: 76. - Guruljka)
2017. júl. 16. 18:30
Pörkölt volt régen is, csak épp nem úgy készült, mint ma. Az, hogy pirospaprikát tesznek bele, már újítás.
76. Guruljka (válaszként erre: 72. - Yennefer)
2017. júl. 16. 18:29

Eltekintve attól, hogy a paradicsom ázsiai, a paprika amerikai. Maga a lecsó szerb területről érkezve honosodott meg nálunk.

Pirospaprikás ételt esetleg Petőfi ehetett már, addigra eléggé elterjedt. De Balassi azért nem írt ódát a pörkölthöz, mert akkor még nem volt kitalálva.


De amúgy szittya magyar ételek, igen. :D

75. fincsi5 (válaszként erre: 72. - Yennefer)
2017. júl. 16. 18:29
Ez a gondom, de korral is jár. D
74. 8cc24eb355 (válaszként erre: 69. - Yennefer)
2017. júl. 16. 18:28

Hiba?

Nem!

Gyűlölöm a pörköltet a szagával együtt!

Petrezselymes nokedlit szoktam csinálni párolt hússal tejfölös lecsóval.Azt én is megeszem és nem is büdös.És van nokedli is!!! :D :D

73. Epresturmix (válaszként erre: 71. - Fincsi5)
2017. júl. 16. 18:27
Régen én is, simán! Mióta egyedül élek, nem eszek annyit! Nincs aki tukmàlja, és ugye nekem kellene mindet elkészîteni. De ugye öregszem is, már egy krémlevessel kihúzom egész nap! 😁
72. Yennefer (válaszként erre: 53. - Fincsi5)
2017. júl. 16. 18:26
pedig minden azzal indul ami magyar... :D még a lecsó is.. :D
71. fincsi5 (válaszként erre: 68. - Epresturmix)
2017. júl. 16. 18:24
Értem én, de mindezek után betolják. D

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook