Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó |
| ||
Bocsánat, nem fogalmaztam egyértelműen!
Tehát a mandulaműtét előtt 99%-ban a száján vette a levegőt. Utána ez nagyon sokat javult. Mostanra azt mondanám, hogy 80%-ban orrlégző. Rengetegszer voltunk fül - orr-gégésznél, sajnos, volt egy nagyon rossz időszak, összesen 9-szer szúrzák fel a fülét. Szerintem a 80% (ez saját tipp, mert már nem ellenőrzöm őket annyit éjszaka, de hát már 13 éves), nem olyan rossz. Nincs tanulási nehézsége, ha tanulna (többet), akár kitűnő is lehetne, így "csak" 4-5. Sportol. Sajnos, asztmás, de kontroll alatt van, megfelelően dozírozva gyógyszerelve. | ||
|
| ||
Van, akinek beválik, de szabályos orrlégzés kell hozzá, hiszen egy szájlégző ezzel az izével a szájában nem kap levegőt.
Viszont a szájlégzé mindenképpen káros és rossz szokás, muszáj lenne utánajárni, miért így veszi a levegőt. Próbáltad, hogy egyáltalán kap-e az orrán át rendesen elegendő levegőt? | ||
|
| ||
És ja, doki néni egy szóval sem kérdezte a gyerek légzését. Én pedig nem néztem utána - eléggé. Végignéztem pár videót, barátságosnak tűnt.
Biztos vagyok benne, hogy vannak, akiknek beválik. | ||
|
| ||
Ó, ezen már túl vagyunk! :D
Kivették az orr- és garatmanduláját is 7 évesen, elsősorban a visszaterő középfül gyulladások miatt. Mint kiderült, már tályogos volt a garatmandulája. Viszont megszűntek a fülfelszúrások. :D | ||
|
| ||
szájlégző gyereknek eleve nem érdemes ájszakai szilikonos ívet adni...csak gondolom , erről elfelejtett tájékoztatni az orvos. Vagy a javaslat előtt erről a tényről tájékozódni
Az a másik, hogy mitől szájlégző? Én ennek is utánajárnék. Orrmandula? Vagy más egyéb? | ||
|
| ||
Nyah, csak mesélek, részletesen. :D
Mindhárom gyermekemnek a felső metszőfogai között 5 perc szünet van. Ez tűnik fel elsőre. De a fogorvos a záródást is nézte. Anno, mikor a nagy 6 volt (7 éve), egy orvos javaslatára megvettük a T4key nevű trainert. Szilikonos, és ó, nézd csak, van kék színben is! Csupán 30 ezer volt. De egészségpénztárra csak 22! Ah. Sebaj, mondja doktor néni, a középső örökölheti. Jaaaa! Hordta pár hónapot, az alsó az jó is lett. De mivel ő nyitott szájjal lélegzik, így nem volt jó a tartás. Majd bezeg lett, és nyígott, hogy egyébként sem kap levegőt, aztán nem hordta. Ja, ezt éjszaka végig, nappal minimum 1 órát kell(ett volna) viselni, beszéd nélkül. A középsőt talán 3-szor tudtam rávenni, hogy betegye. Oké, hagyjuk, elengedtem. Tiszta szexepil az 5 perc, nem?! De! Aztán suliban, szűrés. Ugyanabban a rendelőben, de 2 különböző orvoshoz járunk. A nagynak 8! hónap alatt került a szájába, a középsőnek csak 2 hónap. A menete Debrecenben : Fogorvos (jelen esetben az iskola fogorvos) kiadja a beutalót a fogszabályzásra. Kértek időpontot a fogszabályzásra. Bementek. Megvizsgálja. Ad beutalót panoráma röntgenre, és egy időpontot, amikor vihezed az eredményt. Időpont nélkül lehet menni a röntgenre (a gyógyfürdőbe, azt mondta a doki, ott jobb a gép). A lelettel vissza fogszabályzásra. Megnézi, eldönti, milyen legyen az eszköz. Jó esetben leveszi a mintát, rossz esetben visszarendel ugyanezért. Vsak akkor küldi el a lenyomatot a fogtechnikusnak, ha viszed neki a csekket a befizetésről. Amit valamikor odaad, a nyilatkozattal együtt, melyet mindkét szülőnek alá kell írni. (ilyen a középsőnek nem volt, lehet, hogy azért, mert neki kivehető. Nem tudom.) Ad időpontot "szeparálásra". 2-3 nappal a végleges előtt gumigyűrűket tesz fel a hátsó rágófogakra, hogy a készüléknek legyen helye. (ez is csak a nem kivehetőnél van). És végül felteszi a véglegest. 8-10 hezente menni kell állításra. Mindig ad időpontot. A kivehetős gyorsabban van kész. Sok sikert! | ||
|
| ||
Nálunk a szilikonosra azt mondta a doktornő,hogy nem baj ha nincs egész éjjel a szájába (mivel fél éjszaka kidobja),mivel éjszaka ellazul a zárás,többet érünk vele ha napközben minél többet hordja,és szorítja,amúgy nálunk is el volt fordulva a foga és szépen megy vissza,logopédiai problémánk nekünk sem volt,maradandót nem csinálnak ilyen kicsi gyereknek,úgy hiszem csak 14 év felett. | ||
| ||
egyébként a nyelvlökéses nyelést logopédiai terápiával kell rendbetenni
anélkül -sajnos- nem sokat ér ez az eszköz, mert napközben a nyelve mindig ellendolgozik a fogszabályozónak | ||
|
| ||
A kislányom most kapott kivehetőt, nálunk is az iskolai fogászati szűrésen javasolták. Kicsit hosszú procedúra volt, mire megkapta, sokszor kellett visszamenni és hosszú a várólista. (Röntgen, lenyomat vétel, stb... - kb 4 hónap alatt lett meg.) Ez után pedig havonta kell menni, hogy ellenőrizzék, állítgassák, meg ilyesmi.
Ha jól emlékszem, kb. 3500 Ft-ot kellett csekken fizetnünk. Magán úton, biztosan gyorsabban megy valamivel - bár gondolom, akkor is ugyanennyiszer kell visszamenni - így viszont mégsem került 30.000-be. | ||
| ||
éjszaka végig és naponta, amennyit tudja, hordja
vagy nem kaptál pontos tájékoztatást, vagy valami kuruzslóval van dolgod | ||
|
| ||
8 éves lányomnak is a szilikonos dolgot javasolták. Ezt naponta 10-10 percre kell betenni a foga elé. Csekket kaptam, 3490Ft ról, befizetem és ezzel megyek vissza a doktornőhöz. Ő fogja odaadni a "fogszabályozót".
Állítólag ez azért is jó, mert a gyereknek nyelvlökéses nyelése van. Tegnap kaptam meg a csekket, használatáról még nem tudok nyilatkozni. | ||
| ||
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat. | ||
| ||
Ja és egyébként mikor ezt a kivehetőset csináltattuk, már akkor megmondták, hogy tartósan fog kelleni, szóval ráérünk mindenre. de az én gyerekem fogsora olyan, mint a cirkuszkerítés XD
Lehet, hogy nektek is azt mondja, hogy várjatok amíg kicserélődik még pár foga vagy ilyesmi. | ||
|
| ||
Kérj időpontot a fogszabályzós fogorvoshoz, ott megmondják, hogy milyen kell, mennyi időre..stb. Lehet, hogy nem is javasolja, mert a normál fogorvos, az nem fogszabályzós fogorvos és fordítva. Legalábbis eddig ezt tapasztaltam. Anno csináltattunk kivehetőset, az állkapcsonként volt 25.000 magánrendelőben, de mivel egyben kértük, így 40-ért megcsinálta. A Tb finanszírozott fogászaton egy év alatt jutottunk odáig, hogy meg lett a fogszabályzó, mert több hónapos a várólista. | ||
|
| ||
Mindenképpen felhívom,egyeztetek vele.
A kérdést csak azért raktam ki, hogy valamennyire képben legyek az árral kapcsolatban. | ||
|
| ||
az is lehet, hogy ez a ferde fog kedvezőtlenül befolyásolná a többi előbújását és ezért kell valami beavatkozás most | ||
|
| ||
lehet, hogy valami olyan fogsorzáródási problémát tapasztaltak, amiről Te, mint laikus nem is tudsz
járj utána,mire gondolhattak saját magának nyilván felírta a fogorvos a dolgot, hívd fel telefonon és kérdezd meg, pontosan mit jegyzett fel magának a lányod fogairól | ||
|
| ||
Én is így gondoltam eddig, de tegnap voltak szűrésen az osztállyal, és hozott haza egy papírt, amelyen rajta van, hogy fogszabályzás javasolt, egyeztessek időpontot.
Tényleg csak egy foga jött ferdén, a többi szép szabályos. | ||
|
| ||
a helyedben elvinném magánorvoshoz, olyanhoz, aki foglalkozik ezzel a myofunkcionális trainerrel is
hátha... bár nem mernék rá mérget venni, hogy erre használna | ||
| ||
csak az egyik ferde?
erre nem hinném, hogy tudnak/fognak adni fogszabályozót, főleg vegyes fogazatra szerintem azt fogják mondani, hogy menjetek vissza pár év múlva | ||
|
| ||
Igen, annyi.Már 8 csontfoga van. Ebből az egyik ferdén jött ki.
Nem szopta az ujját sosem, és nem is cumizott. | ||
|
| ||
ha jól látom, 7,5 éves (egy előző fórumodban említetted a korát)
szóval éppen fogváltás időszakában van így rögzítettet nem is biztos, hogy fel tudnak /fognak neki tenni van az ún. myofunkcionalis trainer, ez éjszaka és nap közben néhány órát használandó, szilikon Vegyes fogsornál még ezt szokták használni, ha szükséges Ujjszopó vagy nagy cumis volt? | ||
| ||
Nem járt logopédushoz, mert nem kellett neki.
Nem tudom, mi a menete a fogszabályzásnak, mert a környezetemben senkinek nem volt. Nyilván majd ha megyünk a dokihoz a vizsgálatra, majd ott kapunk erre vonatkozóan felvilágosítást. | ||
|
| ||
*jav.
fogsorzáródási rendellenesség típusa | ||
|
| ||
ezt nem a gyerek dönti el, hanem a fogsorállási rendellenesség típusa
ezen kívül az elsődleges egy nyelvlökéses nyelésre vonatkozó vizsgálat logopédushoz járt már? | ||
|
| ||
Mindenképp kivehetőt szeretne a lányom, amit csak éjszaka hordana. | ||
|
| ||
Állandó, 70.000 Ft, most csináltattuk | ||
|
| ||
Köszönöm a válaszokat.Sokkal drágábbnak gondoltam. :) | ||
| ||
Nálunk a szilikonos kivehető 9000ft volt.(10 éves) | ||
|
| ||
Nagyobbiknak nem kivehető van. Ez 6000 volt.
A középsőnek éjszakai/kivehető : 16000. Különböző orvosok. | ||