Pizza szósz készítése (tudásbázis kérdés)
Én házigag így készítem:
Hámozott paradicsomkonzerv
Bazsalikom
Oregano
Fokhagyma
Olivaolaj
só
piros kaliforniai paprika
pici darab zeller
Mindezt egy rúdmixerrel összekutyulom, és kész is.
Nyáron csináltam friss paradicsomból, de a só miatt túl sok levet engedett, lehet, hogy a magházat ki kellett volna venne.
Jó tésztákra, pizzára. A hűtőben is eláll pár napig.
Fehér pizzaszósz
Hozzávalók:
1 ek étolaj
1 ek liszt
1-2 dl tej (amennyit a besamel felvesz)
1 gerezd tört fokhagyma (vagy kiskanál szárított fokhangyma)
krémsajt vagy reszelt sajt
só, bors
Elkészítés:
Az olajban világosbarnára pirítjuk a lisztet, majd kis adagokban habverővel hozzá keverjük a tejet úgy, hogy csomómentes szószt kapjunk (ez a besamel). Mikor forr, újabb adag tejet adunk hozzá. Akkor kész, ha sem nem túl folyós, sem nem túl híg a mártás. Ekkor reszelt sajtot, vagy kenhető (pl Camping) sajtot keverünk bele, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Akkor jó, ha kicsit pikáns az íze. Ezt a szószt kenjük a kinyújtott pizzatésztára, erre kerülhet még reszelt sajt, arra felülre a különböző apróra vágott finomságok.
Köszönöm a segítséget!
Eddig még csak előre készített szószókkal probálkoztam,lehet az volt a baj.
A recept:
Hozzávalók:
1 doboz (40 dekás) hámozott paradicsom konzerv
2 teáskanál szárított oregano
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanálnyi sűrített paradicsompép
frissen őrölt fekete bors
Az alaposan lecsepegtetett paradicsom konzervet belezuttyantom a turmixgépbe, aztán hozzászórom az oreganot.
A fokhagymagerezdeket megpucolom és átnyomom a fokhagymaprésen, majd az erős illatú zúzadékot is beleteszem a turmixgépbe.
Löttyintek hozzá olívaolajat és belekanalazom a sűrített paradicsomot.
Tekerek hozzá frissen őrölt borsot -sót azért nem, mert a pizzán a toppingok és a sajt úgyis elég sós lesz-, és röpke pillanatok alatt krémesre turmixolom szét a pizzamártást.
Sziasztok!
Tudja valaki hogyan kell késziteni a pizzériákban készített paradicsom szószt?Otthon én szoktam késziteni a pizzát,és sok féle szószt kiprobáltam már,de nem az igazi.Olyat szeretnék késziteni mint a pzzériákban.
További ajánlott fórumok:
- Új igazolvány készítésénél miért fontos, hogy milyen középiskolát végzett valaki?
- Kecskesajt készítése
- Házi fagyi készítése (ötletek, receptek)
- Rántás készítése indukciós főzőlapon
- Milyen szakácskönyvet ajánlanátok teljesen kezdőknek, amiben az alapok (pl. rántás készítése) is részletesen le vannak írva?
- Paradicsom eltevése, szósz készítése eltevésre