Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? fórum

Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis kérdés)


❮❮ ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... ❯❯
6687. forrest2010 (válaszként erre: 6686. - Syria)
2019. ápr. 20. 20:08

...de mondtam neki h nem ajánlom ! mert rákenem ! az orrára !


... alig vártam h virágozzon az akác amit az erkély korlátja mellett futtattam fel , de annyira megcsonkította h éveken át vártam h virágozzon végre , majdnem megütött a guta tőle , nem hiszem el h nem direkt ! csinálja ! az ilyeneket :(

6686. syria (válaszként erre: 6681. - Forrest2010)
2019. ápr. 20. 17:40
"fossa össze magát !!!" Hogy kívánhatsz ilyet? Neked kell eltakarítani. :)
6685. 55Judit (válaszként erre: 6682. - Százas Evelin)
2019. ápr. 20. 07:41
Most olvasom megnyugvással, hogy te érted a füge működését. :)
6684. 55Judit (válaszként erre: 6681. - Forrest2010)
2019. ápr. 20. 07:40
Tedd azt! :)
6683. 55Judit (válaszként erre: 6678. - Százas Evelin)
2019. ápr. 20. 07:38

Meg fogsz lepődni. A füge minden erejével arra törekszik, hogy egyensúlyba hozza a koronát a gyökérzettel. Ezért erőteljesebben fog növekedni mint a háborítatlan fügék. Ez az igyekezete sajnos a termésérlelés rovására megy. Lesz rajta rengeteg másodtermés, de(fajtától függően)keveset fog beérlelni. A hajtásvégek növekedése későn fog leállni, ezért nem érnek be a vesszők, nagy eséllyel elfagynak télen. De csak az éretlen rész, ha nem lesz -15 foknál hidegebb. Tehát jövőre is lehet terméskieséssel számolni a mostani barbár munka miatt.


A fügét nem szabad hagyni hogy hatalmasra nőjön, vagy ha megtörtént, évente csak keveset szabad visszavágni, ritkítani, vagy ágat eltávolítani. Az erős beavatkozást megbosszúlja.

6682. Százas Evelin (válaszként erre: 6681. - Forrest2010)
2019. ápr. 19. 23:04

Mindig mindent ilyen vadul lemetsz.

De a fák ettől még (esetleg) teremni is tudnak, ha nem is annyit, - de a füge az szerintem nem fog. Elkésik, nem lesz ideje beérlelni a termést.

Meg az is ott van, hogy a gyökérzetnek meg lombozatnak arányban kell lennie. Addig küszködik a füge, amíg helyreállítja az arányt, de ezalatt termés az nemigen sok van.

A kecskerágó gyilkos is nagyon bosszantó dolgot csinált.

Vérzik szinte az ember szíve a szegény növénykékért.

6681. forrest2010 (válaszként erre: 6678. - Százas Evelin)
2019. ápr. 19. 20:37
... mi a rossebnek kellett ? hozzábabrálnia ?! engem tegnap környékezett a gutaütés :( :( volt 1 szépséges földön kúszó-mászó sárga-zöld kecskerágó hátul a csirkeudvarnál , mondta h csalánt irtott !!!! nemtom hol ? ott a csalán , de a kecskerágót úgy megcsonkította , h legszívesebben jól kupán vágtam volna érte / de nem idegesítem magam se vele , se érte , se miatta !!! fossa össze magát !!! ... remélem a terasz mellettit nem fogja piszkálni , mert akkor kiherélem :( :(
6680. Százas Evelin (válaszként erre: 6673. - 55Judit)
2019. ápr. 19. 20:32

Én meg úgy látszik, nem hallottam arról, hogy zölden az mérgező lenne. :-) Nyersen talán tud valami galibát okozni.

De a zöldfüge befőtt az nem nyers. Én megettem, és még élek. :-)

6679. forrest2010 (válaszként erre: 6676. - 55Judit)
2019. ápr. 19. 20:32
... mindenfélét szoktam próbálni fagyasztani :) jó ! hát nem mindentől vagyok elájulva , de van ami egész klassz marad :) az elmúlt 45 év alatt annyi mindennel próbálkoztam , nem minden sikerült , nem is minden ízlett , de a többsége klassz lett :)
6678. Százas Evelin (válaszként erre: 6671. - 55Judit)
2019. ápr. 19. 20:30

Nagyon kis aranyosak. :-) Levél szinte még alig van a bokron, de máris ott a kis füge... :-)

Na, a mamámnál lévő nagy bokrot, amiről még az apám szedett nekem gyökeres hajtásokat, - úgy elintézte az unokatesóm, hogy ott szerintem idén nem lesz termés. Annak már kb. 5 cm vastag átmérőjűek az alap ágai. Az összesen visszavágta kb. másfél méterig. Nem is vágta, fűrészelte. Látszanak ugyan már pici hajtások azokon a vastag ágakon, de az a szerencsétlen bokor szerintem idén már aligha bír észheztérni időben.

6677. forrest2010 (válaszként erre: 6675. - 55Judit)
2019. ápr. 19. 20:28
:D :D nem lekvár , savanyúság :) Evelin írta :) nem jó ? próba cseresznye :) a cukor már benne van , kap még 1 kis ecetet + 1 macskapöcsét :) és dunszt !
6676. 55Judit
2019. ápr. 19. 17:17
Próbából tettem a fagyasztóba úgy fügét, hogy előtte kicsit megaszaltam. csak hogy ne legyen annyira leveses. mennyei finom volt. Már úgy -18 fokosan ahogy kivettem a fagyasztóból, lehetett enni, nem volt megkeményedve. Ilyen biztos hogy sok lesz idén. Lekvár és jam is lesz, befőtt pedig lehet hogy próba képpen 2-3 üveggel.
6675. 55Judit (válaszként erre: 6674. - Forrest2010)
2019. ápr. 19. 17:14
Micsodát???? Erős fügelekvár????
6674. forrest2010 (válaszként erre: 6673. - 55Judit)
2019. ápr. 19. 17:12
... ha olyan klassz lesz , mint tavaly :) 1-2-3 üveggel megpróbálok :) teszek bele 1-1 macskapöcse paprikát :)
6673. 55Judit (válaszként erre: 6672. - Forrest2010)
2019. ápr. 19. 17:09
Igen, én is olvastam hogy mérgező, ráadásul az éretlen füge a sok tejnedv miatt rendkívül rossz ízű. Most úgy gondolom, legfeljebb csak olyan fügét próbálok tartósítani ami majdnem teljesen érett. De az is lehet, ha sok rendesen beérett fügém lesz, nem foglalkozok én az éretlennel. Na majd kiforrja magát a dolog. :)
6672. forrest2010 (válaszként erre: 6670. - Százas Evelin)
2019. ápr. 19. 16:54
....ez eszembe se jutott , tavaly rengeteget lepöcköltem róla , ami már világosodott ugyan , de nem volt érett :( azt olvastam valahol h a zöld füge mérgező , + se mertem próbálni :( :( a miénk még nem is hajt :( :(
6671. 55Judit (válaszként erre: 6670. - Százas Evelin)
2019. ápr. 19. 16:37
Köszönöm. Majd többet megtudok idén, úgy nézem, nagy bezabálások lesznek fügeügyileg. Végre! 4 éve erre várok, mióta az első kis töveket elültettem. És milyen jó hogy sok bokor van! ha csak egyet ültettem volna, a nagy zabálás még váratna magára legalább 2 évet. Most viszont húúú! Naponta többször is megcsodálom a növekedő picike kis fügéket.
6670. Százas Evelin (válaszként erre: 6665. - 55Judit)
2019. ápr. 19. 15:19

Az érett fügét egész biztosan el lehet tenni úgy, ahogy írtad.

A zöldet azt főzni kell, ecettel. Arra már nem emlékszem, hogy cukor is kellett-e bele.

De nem volt macerás.

Ami ecetes, az szinte sosem romlik el, énnálam ennek a savanyúságnak a nagyrésze az irtó sokáig állt, és akkor tapasztaltam, hogy az üvegben "megérett".

Az eleje, ami még azon a télen megevődött, az nem olyan volt.

Nade ez savanyúság volt, nem édes befőtt.

Szerintem nem kell tartani a zöld fügétől, egész másképpen viselkedik befőzve.

6669. 55Judit (válaszként erre: 6668. - Forrest2010)
2019. ápr. 19. 14:08

Jó, hát ne részleteztem gyümölcsönként. Én is a meggyhez tettem annyit, máshoz 2-t. :)

Most ha fügét rakok el, azt már eritrittel fogom, mert cukor helyett ezt használok régen.

6668. forrest2010 (válaszként erre: 6665. - 55Judit)
2019. ápr. 19. 13:50
...huh én egyedül a meggyhez raktam 3 kanál/ü cukrot , minden máshoz kevesebbet , de már én se szokok :(
6667. 55Judit (válaszként erre: 6665. - 55Judit)
2019. ápr. 19. 11:41
Kimaradt, hogy annyi vizet öntök az üvegekbe, amennyi a betömködött gyümölcsökhöz még fér.
6666. 55Judit (válaszként erre: 6665. - 55Judit)
2019. ápr. 19. 11:40

Ez az: [link]

Hát én ennyit nem szarakodnék az biztos, mindent a legegyszerűbben tudok le.

6665. 55Judit (válaszként erre: 6664. - Százas Evelin)
2019. ápr. 19. 11:39

Érdekes dolog ez a füge savanyúság. Most rákerestem mit lehet készíteni éretlen fügéből. Találtam befőttet, ecetes-cukros. Felfőzni, aztán megint, variálni össze-vissaz. De állítólag finom. Szóval az jutott eszembe, mi lenne ha úgy tennénk el befőttnek, ahogy régen más gyümölcsöt szoktam. (Már nem szokok.)


Nyersen üvegekbe rakom, minden üvegbe 3-3 kanál cukrot teszek, és egy csipet citromsavat. Nagy lábasba állítom az üvegeket. Lassú tűzön addig rotyogtatom, amíg a gyümölcsök meg nem mozdulnak az üvegben, miközben az üvegeket mozgatom. Ott hagyom kihűlni és kész.

Szerinted?


Egyébként óckodok az éretlen fügétől, annyira rossz, hogy el nem tudom képzelni hogy befőttnek finom legyen.

6664. Százas Evelin (válaszként erre: 6661. - 55Judit)
2019. ápr. 19. 11:07

Aszalódni nem volt ideje. :-)

Egyszer nagyon sok zöld füge fenn maradt a szüleim nagy bokrán, és már hideg ősz volt, semmi remény a beérésre. Azokból a zöldekből csináltam ecetes savanyúságot, jó sok lett. Annyira, hogy még két-három év múlva is volt belőle, és akkor meglepődve vettem észre, hogy azok a fügék ott a befőttben beérlelték magukat. :-) Ráértek. :-)

6663. Százas Evelin (válaszként erre: 6660. - 55Judit)
2019. ápr. 19. 11:03
Jó. Megjegyzem. :-) Remélem, hogy takaros lesz. Szépen hozza a leveleket.
6662. 55Judit
2019. ápr. 19. 10:40
Ásom a sárgadinnye helyét. Borzasztó nehéz de haladni kell, mert nőnek a palánták.
6661. 55Judit (válaszként erre: 6658. - Százas Evelin)
2019. ápr. 19. 06:49
Ismerem a Tabánit, nagyon finom. Kicsit még aszalódik is.
6660. 55Judit (válaszként erre: 6658. - Százas Evelin)
2019. ápr. 19. 06:46
Jaj, te! Nem arról van szó hogy most rögtön ne vagdald, hanem csak tudjad, nem érdemes. Egyébként általában a Paw banán nem igényel alakítást, mert nagyon takaros koronát nevel magától.
6659. forrest2010 (válaszként erre: 6656. - 55Judit)
2019. ápr. 18. 22:20
20 évvel ezelőtt dolgoztam Hűvösvölgybe 1 hónapig / :( / szidtam is magam utólag !!!! nagyon rossz döntés volt !! Varázsvölgy volt a neve és az is 1 kastélyszerű épület volt , de átalakították , rákos betegeket gondoztak ott ideig óráig , nem sokáig működött :( bakker ! 78-tól kastélyokban dolgoztam , ez most ugrott be :) :)
6658. Százas Evelin (válaszként erre: 6649. - 55Judit)
2019. ápr. 18. 20:28

Ja, azt a paw-ra írtad? Azok még kicsik, miért is vagdalnám. :-)

De a fügét sem, majd esetleg csak pár év múlva, hogy ne legyenek óriások.

Hát a Tabáni az, amelyikkel Dunát lehet rekeszteni. Sötétzöld színnel indul, aztán amikor érni kezd, akkor világos-zöld lesz, a legvégén sárgás-zöld. Belül meg pirosas.

❮❮ ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook