Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis kérdés)
Bogyos szilva? Az mi, vadringlo? Az nalunk kozvetlenul a sargabarack utan indult be, egyszerre viragoztak :) Ma lattam, hogy nyilnak a viragok a cseresznyefakon is.
Nem csoda, ideert hozzank is a melegfront, poloban rohangalos ido van odakinn. Nem sokaig, hetfore 2 fokot mondanak ejjel.
Judit!!!
Mit csinálsz?
Vetettél már bukfencet?
Annyi nem is kell.Mindig csak pár nap miatt fagy le a virág.
Régebben a bogyós szilva virágzott először.Az még csak a faluban nyílik, kinn még csak bimbós.
:D Ez a s.barack meg már ott díszeleg virágosan:))
nálunk gyönyörűen virágzik a sárgabarackfa.
viszont a fügénknek valószínű annyi:(
hoznom kell új hajtást a melóhelyről.
ember meg valami gyomírtó szőnyeget szeretne venni az obiból. hát nem tudom, beválna-e?
A meszelést jövőre kipróbálom, hátha beválik.
Olyankor szokott még hideg lenni évek óta nálunk, amikor már csak kevés megkésett virág nem nyílt ki.
Nalunk mar elviragzott a sargabarack :) Ha azt akarod, hogy kesobb viragozzon, be kell meszelni a torzset meg viragzas elott. Mondjuk iden ezzel mar elkestetek...
ar, ahogy elnezem, iden mar nem nagyon leszek fagyok.
Erdekes. Bar nem kizart, hogy igaza van.
Mindazonaltal nem oldottuk meg a tragyazas miszteriumat.
Ma megint nagyon meleg van nálunk.
A gyümölcsösben virágozni kezdett a sárgabarackfa.Bosszant a dolog, mert pont azért vettünk anno Bergeront, mert az volt akkor a legkésőbb virágzó fajta.Az ott fagyzugos rész, és megint elviszi a későbbi fagy.Évek óta csak a utolsó virágai maradnak meg.Ez csak annyi termés hogy szinte belefér egy 10 literes vödörbe.Ezelőtt meg csak ilyen lekvárt főztünk annyi volt rajra.Úgy látom ez már így lesz ezután.Minden évben sajnálom a sok lefagyott virágot.
Hagymaültetés közben átjött az egyik szomszéd, mi csak ZiziGyőzőnek hívjuk, agyilag nem százas :) De lám, ő tudta a rejtély megoldását.
Azért nem áll el a dughagymáról ültetett fajta, mert második éve van földben. Ugyanígy kevésbé áll el az őszi fokhagyma, pedig kiszedési ideje alig tér el a tavaszitól. Minél több időt tölt a talajban, annál kevésbé tartós. Szerinte...
Félő, hogy még lehet nagy hideg és a korán bimbózó-virágzó gyümölcsfáinknak annyi :( Évek óta alig lehet befőzni gyümölcsöt, mert tavasszal elfagy.
Bárcsak idén ne legyen igazam.
Ne csodálkozz, amilyen meleg volt ma is.
Pont a legszebb évszak siet a legjobban, pedig ebbe tudnék legtovább gyönyörködni.
Ja, ezt latod nem tudom. A tavalyi hagyma meg megvan, persze van kozotte egy-ket rossz, meg nemelyik elkezdett noni (levelet noveszteni).
Nem tudom, mik az elvarasok amugy a tarolas teren....
Nem az a hagyma baja, hogy nem nő nagyra. Hanem tárolás közben korai szakban fellazulnak a szövetei, bomlásnak indul, még ha kiszedéskor makk egészséges volt is. Nem megfázik, mert fagymentes helyen van tartva, ez biztosan valamiféle tápanyagbetegség.
Megfigyeltem, hogy a boltban vásároltat sem lehet sokáig otthon tárolni, jobb inkább gyakrabban venni keveset.
A hagymafélék a nitrogén dús talajban kevésbé tudnak fejlődni, épp ezért soha ne trágyázzunk közvetlenül a hagyma alá, csak olyan területre ültessük őket ahol 2-3 éve történt utoljára a tárgyázás.
Ennyit ir a hagymarol.
Mi szerves tragyat hasznalunk, ugyhogy egeszseges mertekben nitrogendus, nem ugy, mint a mutragyazott talaj.
Globus, mi szemrebbenes nelkul tragyazzuk a hagymanak szant agyasokat (is)... nem szokott vele gond lenni.
Ahogy elneztem az elmult evek soran, a hagymat egyvalami zavarja: a kemeny fold sok gyommal/fuvel. Abban nem no semerre. De ha eleg laza a fold, nem art a tragya, sot. Szerintem. Ugy emlekszem, nektek is az a ratyi foldetek van, mint nekunk. Ugyhogy ne aggodj :)
Amugy a hetvegen elultettem a facsemeteket, 2 agyas voroshagymat, masfel agyas fokhagymat, fel agyas salottahagymat, meg kb. 15 kg krumplit :) Agyasok jo nagyok voltak, a ferjem keszitette elo. Hogy a gyomlalas hogyan fog zajlani, meg rejtely. Majd megtanulok levitalni.
A borso, retek igy foldben van, holnapra esot josolnak, varom, hogy jol meglocsoljon mindent.
Anyu mondta mindig, hogy hagymát nem szabad frissen trágyázottba ültetni, de most utánanéztem, ezt találtam:
Igaz, megkülönböztet szervestrágyát, káliumot, foszfort, nitrogént, ráadásul anyu bizonyos esetekben pétisót használt, hát ember legyen, aki meg tudja ezt tanulni :)
pedig a kertészmérnökünk is most ásott, trágyázott és hagymát ültetett:)
hu, tényleg még trágyát is venni kell:)
Ásni tavasszal nem szoktunk, jobb ezt ősszel letudni.
Gondban vagyunk a hagymával, ugyanis rendhagyó módon mindenfelé trágyáztak. Azt írják, hogy hagymafélék nem szeretik. Talán a gyökérzöldségek sem. Valaki tudja ezt biztosra?