Milyen diódarálót vegyek? (tudásbázis kérdés)
Ismételten nagyon köszönöm a segítő válaszaitokat! Még nem döntöttem, szerencsére, mert felhívtátok a figyelmemet egy-két fontos szempontra.
Nálunk még megvan a régi, békebeli konyhaasztal, csak kietelepítettük a hátsó konyhába, így lenne mire felcsavarozni. Még nézegetek, majd vidéki piacokon is. De lassan kellene, mert jön az ünnepi szezon, és bár a sütiket nem szeretjük, poharas krémeket szeretnék készíteni főleg mogyoróból.
Az asztalra csavarozással csak az lehet a baj, hogy ezek az új műanyag lapos asztalok nem biztos, hogy szeretik. Ez mondjuk kivédhető vastag papíralátéttel, műanyag kupakkal stb.
De néha túl rövid a távolság is az asztal szélénél, és nem lehet rendesen rögzíteni a darálót.
Nekünk ilyen van: [link]
Pofon egyszerűen használható,ugyanolyan minőségű végeredményt produkál mint a régi asztallapra rögzíthető.Megvan már vagy tíz éve,egész viseltes már,de az őrlője a mai napig éles és nem kopott el és a műanyag sem ment tönkre.Nekünk bevált ez az egyszerű fajta is.
A régi öntöttvas diódarálónál nincs jobb. Nekem is volt egy, de az egyik idióta kollégám úgy szedte le az asztalról, hogy kitépte a csavarját, erővel.
Így nem lehetett rögzíteni. A fiam összerakta, és fixre belehegesztette a csavart. Így viszont nem lehet elmosni. Hát ezért szeretnék én egy új-régi öntöttvas darálót..hátha az unokámnak is szüksége lesz egyszer-egyszer rá.Vettem a linken bemutatott félét, de a karcsú én hozzászólásából kiderül, hogy sz...-t sem ér.
Asztalra csavarozható, kézi tekerésű diódaráló a legjobb. Kb. kétezer Ft.
A diót könnyű megdarálni (nem úgy, mint a mákot), és nem kell olyan sok belőle.
Nekem van a robotgépemhez reszelő, amivel ugyanolyan jól meg tudom darálni a diót, mint kézzel, de most mit koszoljak annyi edényt? Áramot is spórolok.
A kézi diódarálót könnyű tisztítani, áthajtok rajta száraz kalácsot vagy kekszet, amit majd más süteménybe használok el.
Szerintem hagyományos típusú a legjobb, például: [link]
Kávédaráló azért nem praktikus,mert abba olajos magok mellé kell tenni némi cukrot, hogy ne legyen ragacsos.
Persze biztosan van nagy értékű elektronikus konyhagépeknek is ilyen betétje, de diót olyan ritkán darálunk, nem ér meg ekkora befektetést. A dió darálva, jól bezacskózva fagyasztható, nem jégkristályosodik egyáltalán. Azaz 1-2 darálással le lehet tudni a teljes mennyiséget.
Édesanyám hajdani diódarálóját kidobtam, mert már nagyon használt volt, meg azt gondoltam, veszek darált diót, ha azt akarok használni.
De most rengeteg mogyorónk termett a kertben, és sok héjas diót is tudtunk szedni. Valamit kezdenék velük, de ahhoz daráló kell. Vennék, de milyet? Most is csak az van, amit asztalra kell csavarozni vagy pici terü kávédarálót ajánlgatnak a boltokban.