Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Méz vásárlása közben, hogyan/miről ismerhetem fel, hogy a méz eredeti vagy hamisított? fórum

Méz vásárlása közben, hogyan/miről ismerhetem fel, hogy a méz eredeti vagy hamisított? (tudásbázis kérdés)


1 2 3
2011. febr. 7. 07:59
Sziasztok!! En tenyleg meg orultem, hogy itt meg talaltam azt a valaszt , amire szuksegem van, szerettem volna en istobbet meg tudni a mézrol...neha komolyan szegyellem hogy nem az van be irva , amirol a topik szol (((
66. db4f1eff6b (válaszként erre: 52. - Sajert)
2010. aug. 17. 06:56
De jó, hogy így leírtad! Ki is másolom magamnak, és kinyomtatom! Köszönet!
65. sajert (válaszként erre: 64. - 3265084553)
2010. aug. 16. 23:56

:-))


Engem a test savasodása se hoz lázba. Nem értek hozzá, meghagyom a dokiknak, hogy mi lehet a baj. Érdekes eddig mindenki jó ph-jú volt, most meg egyre többen és többen savasodnak el :-)). Megint egy ötlet, amivel nagy pénzeket lehet kaszálni, és nem én találtam ki.

64. 3265084553 (válaszként erre: 63. - Sajert)
2010. aug. 16. 23:46
Hmm...aztán persze nem csoda ha elhiszitek hogy a test el tud savasodni. ;-)
63. sajert
2010. aug. 16. 23:34
Na, én Pirosalma és Szabadgondolkodó levezetéseiből és tudományos írásaiból egy kukkot se értek... Utáltam mindig is a kémiát vagy ez fizika - mindegy, azt is utáltam, nem is értettem hozzájuk. Egyszer akartak megbuktatni, az épp fizika volt. Kémiát meg megbeszéltem a tanárral, ha akar megszívat és megbuktat, mi a minimális elvárás, na azt tudtam, oszt jó napot (általánosban volt csak kémia, hála az istennek).
62. 3265084553 (válaszként erre: 55. - Pirosalma)
2010. aug. 16. 23:20
Széép! :)
61. 3265084553 (válaszként erre: 55. - Pirosalma)
2010. aug. 16. 23:19
A surlódási erő a sugárral arányos a felhajtóerő meg a sugár köbével. Ezért gyorsabbak a nagyobb buborékok.
60. a9986bef96 (válaszként erre: 59. - Pirosalma)
2010. aug. 16. 15:49
Nagyon szép a levezetés...Én nem igen mertem beledugni a fejem(egyszerűbb bubit fejleszteni,he-he)De jó hogy megcsináltad (helyettem is)...:)
59. Pirosalma (válaszként erre: 55. - Pirosalma)
2010. aug. 16. 15:46

Elírtam, helyesen:


v = g*ró*r^2*nü*2/9

58. a9986bef96 (válaszként erre: 54. - Sajert)
2010. aug. 16. 15:43
Azt a mindenit.Ezt nem is gondoltam volna.Lehet kiprószi...:)
57. a9986bef96 (válaszként erre: 52. - Sajert)
2010. aug. 16. 15:42

Köszi Sajert,nagyon szép hsz.:)

Én szeretem ha kikristályosodott,könnyebb kezelni...:DDD

56. Pirosalma (válaszként erre: 55. - Pirosalma)
2010. aug. 16. 14:38
Feltéve, hogy a buborékot tökéletes gömbnek tekintjük.
55. Pirosalma (válaszként erre: 37. - 3265084553)
2010. aug. 16. 14:35

Tehát (remélem, jó a gondolatmenet):


Ffel = Ffelhajtó - Fgrav


A buborék súlya nagyon kicsi, elhanyagoljuk, tehát Fgrav = 0.


Ffel = g*ró*V = g*ró*4/3*r^3*pi


Fsúrl = 6pi*nü*r*v (Ez szigorúan csak kis sebességkre, turbulenciák hiánya esetén érvényes.)


Egyensúlyi helyzetben: Fsúrl = Ffel (v = konstans)


6pi*nü*r*v = g*ró*4/3*r^3*pi


A megfelelő egyszerűsítések után:


v = g*ró*r^2/18*nü, tehát v ~ r^2.


Ezek szerint egyensúlyi helyzetben a konstans sebesség függ a sugártól.


(g: gravitációs gyorsulás/térerősség;

nü: a méz viszkozitása;

ró: a méz sűrűsége;

r: a buborék sugara;

V: a buborék térfogata)

54. sajert
2010. aug. 16. 14:17
Szerintem sima csapvízzel nem is lehet higítani. Mert akkor az elegy max. egy hónap alatt megbuggyan (direkt nem mézet írtam). Ha túl nagy a méz víztartalma, akkor ún. éretlen a méz, és megbuggyan, forrni kezd. Habosodik, meg kimondottan büdös, ha kinyitja az ember.
53. Pirosalma (válaszként erre: 50. - A9986bef96)
2010. aug. 16. 13:51

Valóban, ha vízzel hígítják, akkor a viszkozitás csökken, így a buborék gyorsabb lesz.

Ugyanakkor a hőmérséklet csökkenése növeli a viszkozitást (folyékony rendszereknél).

52. sajert
2010. aug. 16. 13:48

Mi méhészek (is) vagyunk. Apukám volt az első, aki fellépett a mézhamisítás ellen több évvel ezelőtt. Többféleképpen lehet a mézet hamisítani, maga a termelő is képes rá, de feldolgozóüzemekben is történhetnek turpisságok. A termelő, ahogy lentebb is írták, hordási időszakban cukorcirup feletetésével tud több mézet pergetni. Ezt laboratoriumi vizsgálat nélkül nem lehet észrevenni, egészségkárosító hatása nincs, csak épp nem tiszta mézet eszik az ember. Én egyetlen méhészt ismerek, aki ezt "alkalmazta", ráadásul BIOMÉHÉSZ volt.

Mostanában antibiotikumos mézet találnak, ezt is a termelő bűne. Ez a nem megfelelően alkalmazott gyógyszerek/betiltott szerek miatt van. Ez is laboratóriumi vizsgálatnál derül ki, ránézésre/ízlelésre nem lehet megállapítani.

A kereskedők a kínai mézet - régebben legalábbis - kutyulták összea magyar mézzel, és így értékesítették. A kínai mézben is előfordult antibiotikumos szennyeződés. Ezt se lehet megállapítani, csak laboratóriumos vizsgálattal.


Én mindenkinek azt szoktam mondani, tőlem nem kötelező vásárolni, de ha lehet őstermelőnél, ZÁRSZALAGOS mézet vegyen bárki is. A zárszalagot az Országos Magyar Méhész Egyesület adja ki, és szúrópróbaszerűen ellenőrzi a méz minőségét, összetételét stb... Akit hamisításon "kapnak", azt eltiltják a zárszalag használatától. A lista, hogy ki vállalja az akármikori ellenőrzést, rajta van a honlapjukon.


Az idei méz hígabb, mint ami szokott lenni, de az időjárás miatt van. Nekünk pl. a galagonya mézünk kimondottan híg lett, pedig az optimálisnál több ideig érlelték a mézet (minél tovább érlelik, annál sűrűbb lesz a méz, a méhek már 100%-osan le is fedték, ami azt jelenti, hogy ők már ezzel nem foglalkoznak tovább, kész lett a méz). Most már kristályosodik, de még mindig híg az a rész, ami nem kezdett el krisztályosodni. Nem rosz méz, csak nem ehhez vagyunk szokva.


Bocsi, hogy hosszú lettem.

51. 448f1a930a (válaszként erre: 49. - A9986bef96)
2010. aug. 16. 10:59
Nem zavar.
2010. aug. 16. 10:53

Amúgy meg jobb hozzáértőket kérdezni...

[link]

49. a9986bef96 (válaszként erre: 47. - 448f1a930a)
2010. aug. 16. 10:50
Azért mi beszélgetünk,ha nem zavar...;)
48. a9986bef96 (válaszként erre: 46. - Pirosalma)
2010. aug. 16. 10:49
Nem mézre végeztem el.Abból indultam ki,hogy a buborék viselkedése ugyanolyan minden közegben,max. a sebessége más.Az eredmény igen látványos volt,naon teccett...:D
2010. aug. 16. 10:40
A fórum kiírót már nem érdekli a téma,lelépett,biztos nincs tisztában a közegellenállás és a viszkozitás fogalmával:-)))Szóval a buborékos mézet ne vegyem meg?
46. Pirosalma (válaszként erre: 45. - Pirosalma)
2010. aug. 16. 10:27
Bár ha a buborék sebességére vonatkozóra gondolsz, és adott méznek tudod változtatni a buborékméretét, akkor nagy különbségeknél (ha vannak) látható eredmény is kijöhet.
45. Pirosalma (válaszként erre: 44. - A9986bef96)
2010. aug. 16. 10:25
Fölösleges, egy ilyen teszt eredménye teljességgel értékelhetetlen.
44. a9986bef96 (válaszként erre: 43. - A9986bef96)
2010. aug. 16. 10:02
Én elvégeztem.:DDD
43. a9986bef96 (válaszként erre: 42. - Pirosalma)
2010. aug. 15. 13:12
Kísérlet? :)))
42. Pirosalma (válaszként erre: 41. - 3265084553)
2010. aug. 15. 12:22
A fenébe...1-essel ülhetek le legalább? Nem, ne mondj semmit, majd átgondolom a kérdést:-)
41. 3265084553 (válaszként erre: 38. - Pirosalma)
2010. aug. 15. 12:18
O.K. leülhetsz! ;-)
40. a9986bef96 (válaszként erre: 38. - Pirosalma)
2010. aug. 15. 12:14
Nem,dehogyis.
39. a9986bef96 (válaszként erre: 37. - 3265084553)
2010. aug. 15. 12:12
:O asszem értem miért kérded.mert bubiról van szó,igaz?Érdekes kérdés...(Vagy csak nekem?:S)
38. Pirosalma (válaszként erre: 37. - 3265084553)
2010. aug. 15. 12:05
A közegellenállás forma- (jelen esetben kvázi adott) és méretfüggő. Vagy tévednék?
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook