Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Angliába költözés kisgyermekkel

Kategória: Összes fórumtéma » Egyéb témák » Csevegős témák


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

5. trapiti2015-03-12 11:50
Ugyan nem Angliában élünk, de az iskoláról:

Magyarországon bejelentési kötelezettséged van, vagyis már iskolás gyerek esetében az iskolaigazgatónak, még be nem iratott de tanköteles korú gyerek esetében a jegyzőnek is írásban kell jelezni hogy a gyermek külföldön teljesíti a tankötelezettségét. (Az én lányom 6 éves volt, még beiratkozás előtt költöztünk ki, levélben elküldtem ezeket, be se kellett iratnom, senki nem keresi.)

Elméletileg lehet Magyarországon magántanuló, és akkor egy évben 2x haza kell menni vizsgázni a magyar tananyagból. Felsőben nem nagyon szokták engedni, alsósokkal csinálják itt is többen. Sok értelme szerintem nincsen, mert nagyon másképp tanulnak. Akik csinálják, azt mondják, azért fontos, hogy ha mégis hazamennek akkor a gyereknek legyen magyar bizonyítványa. (Ha nincs, akkor is folytatja termézetesen az iskolát Magyarországon, legfeljebb egy évfolyammal lejjebb.) Ha nem kérsz magántanulói státuszt, akkor nincs vizsga és nem kap magyar bizonyítványt.
Annak esetleg érdemes utánanézni a nagyobbik miatt, hogy ha 1-2 év után esetleg vissza kell költöznötök, akkor hogyan megy a középiskolai felvételi a kinti bizonyítvánnyal, de nem hiszem hogy ezzel gond lenne.

4. taylor19772015-03-12 11:33
Köszönöm, írtam privát üzenetet.
(válasz ironica22 3. hozzászólására)


3. ironica222015-03-12 11:12
Szia!

Otthon a gyerekeknek be kell jelenteni az iskolaigazgatonal hogy kikoltoztok. Beiratni itt a gyerekeket az iskolaba nem lehet mig nem eltek itt. Kell nekik itt lakcim ugyanis. Otthon az iskolában nem kell kulonbozeti vizsgat tenni, mivel elvileg a lakhelye szerinti iskolaba jarhat csak a gyerek. Ez az uj törvény.
Haziorvos (GP) ugy lesz hogyha a lakhelyetek szerint rakerestek a legközelebbi GP practice-ra es regisztraltok. Ok majd elintezik a gyerek immunizalasat. Védőnői szolgalat itt nincs. Van egy ugynevezett health visitor akitol lehet segitseget kerni, de meglatogatni nem fog, csak kiveteles esetben. Szerintem a legnehezebb lesz elintezni nektek az a lakas. Nem szoktak csak ugy hazat kiadni referencia meg kezes nelkul. Es kelleni fog egy havi depozit meg egy honap rent elore. Bar mi nem gyerekkel koltoztunk ki, hanem itt született, de szivesen valaszolok a kerdeseidre ha tudok.

2. taylor19772015-03-12 10:41
Úgy tervezzük, hogy párom nyár elején előre megy és megnézi, hogy milyen lehetőségek vannak. Aztán egy fél év múlva mi is mennénk utána. 3 gyermekünk van (12, 9 és 2 évesek) Mivel én még soha nem éltem küldöldön, főleg nem gyerekekkel, ezért nem tudom, hogy hogyan kell nekikezdeni az egész intézkedésnek. A Gyámhivatal támaszt-e feltételeket? Csak úgy tudunk-e menni, ha már beírattuk a gyerekeket egy ottani iskolába? Kell-e, hogy itt Magyarországon minden évben különbözeti vizsgát tegyenek. Hogyan kell intézni, hogy legyen körzeti orvosunk? A kötelező védőoltásokat a kicsinek és a védőnői vizsgálatokat hogyan kell intézni? Milyen papírokat kell beszerezni? És még számtalan hasonló kérdésem lenne.

1. taylor19772015-03-12 10:37
Sziasztok! Mint ebben az országban már sokan mi is eljutottunk arra a pontra, hogy nem látunk semmi reményt a jövőre nézve, ezért eldöntöttük, hogy Angliába költözünk egy jobb jövő reményében. Azoktól szeretnék tanácsot, segítséget kérni, akik gyermekkel/gyermekekkel együtt költöztek ki és ott élnek. Szeretném, ha megosztanátok a tapasztalataitokat. Rengeteg a gyakorlati megvalósítással kapcsolatos kérdésem van, de itt a fórumok között csak olyat találtam ami már több éves. Ebben szeretném a segítségeteket kérni.