Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mit rontok el a rizs főzésénél? fórum

Mit rontok el a rizs főzésénél? (tudásbázis kérdés)


1 2
48. syria (válaszként erre: 35. - Cucicsillag)
2015. febr. 13. 22:35

Ma már tényleg nem kell válogatni, ahogyan az anyukám tanította 50 évvel ezelőtt. :) De mosni szerintem a maiakat is kell. (A tasakos rizst felejtsük el, az csak "tűzoltás"ra való.)

Bár már nem nagyon vagyok kompetens, mivel egy éve bőszen paleózok. :)

47. ec7efbffe4 (válaszként erre: 46. - 03d9e3ee29)
2015. febr. 12. 10:53
Nem, egy kicsi olajon kipattogtatom.
46. 03d9e3ee29 (válaszként erre: 45. - Ec7efbffe4)
2015. febr. 12. 10:23
És te megmosod előtte e rizst?
45. ec7efbffe4 (válaszként erre: 44. - 03d9e3ee29)
2015. febr. 12. 05:03
Másfélszeres vizet adj hozzá,én addig amíg van rajta víz,fedő nélkül főzöm,megkeverem,majd lefedem és csak pötyög alatta a gáz.
2015. febr. 11. 20:07
Én mindig 'A' rizst használok, de legközelebb megpróbálom kicsit kevesebb vízzel, hátha azért marad ragacsos az alja.
43. spann
2015. febr. 11. 19:59

"A" rizs: köretnek - pergős

"B" rizs: töltelékbe, tejberizsnek - majszos

42. emagdi (válaszként erre: 40. - Forrest2010)
2015. febr. 11. 13:21
500ért
41. forrest2010 (válaszként erre: 35. - Cucicsillag)
2015. febr. 11. 11:17
én is válogatom , hajnalba kiülök a konyhába ....aztán előkészítek , válogatok , mivel az olcsóbb az cseppet se tökéletes , de erre fussa .
40. forrest2010 (válaszként erre: 39. - Emagdi)
2015. febr. 11. 11:15
8-900 ft-ért ?
39. emagdi (válaszként erre: 37. - Globus)
2015. febr. 11. 09:25
ja, de most már lehet olyan magas minőségű rizst kapni, amiben még csak törött szem sincs, nemhogy kosz vagy kavicsdarab :)))
38. emagdi (válaszként erre: 34. - Cucicsillag)
2015. febr. 11. 09:24

na igen, az egyetlen hátránya, hogy a mikróban készül. viszont annyira egyszerű, hogy szerintem megéri még ezt is bevállalni :)

gyorsabban megvan, mint az uncle bens zacskós rizs.

(vaterán 4e pénzért lehet(ett) kapni ezt a rizsfőző edényt)

37. globus (válaszként erre: 35. - Cucicsillag)
2015. febr. 11. 08:09
Válogatás, tényleg :) Régen natúr papírzacskóban volt, tele szeméttel, úgymint hibás szemek, hántolatlanok, köles, kavicsdarabok stb.
36. globus (válaszként erre: 35. - Cucicsillag)
2015. febr. 11. 08:07
Pedig néha elég mocskos szürke leve van, máskor pedig sűrű fehér keményítős, ez csak összeragasztja a szemeket, ha rajta marad. Többszöri mosás után tiszta.
35. Cucicsillag (válaszként erre: 33. - Syria)
2015. febr. 10. 23:47

Haaaat, en nem mosom, nem mostam, nem is fogom , de amugy mukodik :)

Nagyikam anno meg ki is valogatta...

34. Cucicsillag (válaszként erre: 32. - Emagdi)
2015. febr. 10. 23:44

En kiprobalnam, de eleg mikro ellenes vok... :)

Kinek mi jon be :)

33. syria (válaszként erre: 4. - 03d9e3ee29)
2015. febr. 10. 19:37

A baj a fazékkal kezdődik: rizst lábosban kell készíteni, mert abban tud rövid idő alatt egyenletesen puhulni. S főzés előtt alaposan meg kell mosni, lecsepegtetni; én így tanultam anyukámtól, aki sose főzött ragacsos rizst, csak csodálatosan pergőset. És nem volt semmilyen csodaedénye, csak egy egyszerű tűzhely, és jó „békebeli” zománcos lábos.

Egyebekben 26. Dyus33 a mérvadó, konyharuha nélkül. :D (Az totál felesleges; csak balesetforrásnak jó.)

32. emagdi
2015. febr. 9. 21:38

nem vagyok egy tupperware rajongó, de a rizsfőző edényük fantasztikus! csak bele kell önteni a rizst és a vizet, betenni a mikróba (10-15 percre), kivenni, megkeverni, és ennyi. nagyon egyszerű tényleg, amióta megvettem, azóta ezzel főzöm mindig a rizst.

(és mondom, egyébként nem vagyok tupperware rajongó).

én a vaterán vettem jóval olcsóbban, mint amennyiért egyébként a tupperware dílerek terítik :))

2015. febr. 9. 21:29
Én mindig A rizst használok,mikor már felforrt a főzővíz beleöntöm a rizst,mindig annyi vízben főzöm,hogy teljesen ellepje a rizst.Párszor megkevergetem,fedővel félig letakarom.Mikor megfőtt hidegvízzel leöntöm,leszűröm és ekkor már nem rakok rá fedőt hagyom kicsit hűlni.Nekem így mindig pereg..
30. emi75 (válaszként erre: 28. - Emi75)
2015. febr. 9. 21:18
Én csak másfélszeres vizet adok neki,viszont kis lángon főzöm,amíg fel nem szívta,aztán áll a fedő alatt.meg persze előtte pirítom.és nem áztatom.
29. 4bd19f26aa (válaszként erre: 1. - 03d9e3ee29)
2015. febr. 9. 21:15
Annak, hogy ne tapadjanak össze a rizsszemek főzés közben, az a titka, hogy egyenként kell megfőzni őket. ;)
28. emi75 (válaszként erre: 4. - 03d9e3ee29)
2015. febr. 9. 21:14
Próbáld ki, hogy jól összekevered párszor, amig a fedő alatt párolódik. Szerintem nem fő el a lé az 5-6 perc alatt, és áll az alján. Igy az alja túl sok vizet szív fel,és ragacsos lesz, a tetején meg csak gőzt kap.vagy addig főzd,amíg le nem fő a lé,és utána átkavarod, és utána fedő alatt áll.
2015. febr. 9. 20:25
Én mindig sütőben készítem a rizst. Amikor már felöntöttem és felforraltam, akkor beteszem kb. 25-30 percre takarékon működő sütőbe. Így nem kell rá ruha, nem foglalja a helyet:)
26. Dyus33
2015. febr. 9. 20:11
Szerintem a rizs maximális kipergését és aromáját a tartós hő hozza ki. Először a pirítás, majd a gőz. Én is úgy csinálom, mint a Többiek. Vastag aljú lábos, olaj, rizs fehéredési pirít, kutyul. 2x annyi forró víz lotty, só, fűszer, habzósan forral, kutyul, kb. 3 percig, míg már nem tud bugyborékolni a víz, mert elfőtt. Ződ mehet rá a tetejére, ha kell. Nem kutyul! Fedő rácsap, 7 perc legeslegeslegkisebb takarékláng, konyharuha a fedő tetején. (vigyázzatok, fel ne gyújtsátok a rongyit) 7 perc után gáz lezár, fedő nem mozdít, rongyi tartja a hőt. Rá sem szabad nézni! 20 percet kell neki adni gondolkodni. Utána úgy pereg, ahogy kell :)
25. eritrea (válaszként erre: 14. - Vikyci)
2015. febr. 9. 19:50

Pont így csinálom, csak lestyán nélkül. Ha kicsit barnább pirításkor itt-ott, akkor sincsen baj. A fedőt - ha már elzártam a gázt - nem emelgetem, hogy a gőz ne illanjon el. Mindig tökéletes a rizs és jó pergős.


Amikor felöntöm vízzel, szoktam beletenni bordót-répát vagy kukoricát, vagy esetleg mazsolát.

2015. febr. 9. 19:45

Köszönöm a tanácsokat, megfogadom őket és

remélem legközelebb már sikerül :)

2015. febr. 9. 19:43
Amíg felforr, addig kavarni kell, mert különben leragad. Én 15-20 percig főzöm, nagy lángon kezdve, forrás után kis lángra levéve. Miután felforrt, nem kavarom, megvárom, amíg elfővi a levét. Utána rajta marad a fedő, a gőz jót tesz neki még pár percig. Az arány egy rizs - kettő víz. 2-1
22. Misaki Itó (válaszként erre: 20. - Sirga)
2015. febr. 9. 19:42

Ne izgulj,nekem sem..

Még jó,hogy feltalálták a zacsis rizst:)

21. Cucicsillag (válaszként erre: 4. - 03d9e3ee29)
2015. febr. 9. 19:39

En majdnem igy, de a labas sem mindegy. A bonyhadi erre nekem a legalkalmasabb, pedig van amc-m is, de rizshez ez! :) az elejen is teszek ra fedot /felig fakanallal, aztan mikor felforrt, akkor veszem minimumra.

Ennek jonak kell lennie, X zoldseggel is szoktam kombinalni :vorso, repa, kukorica, gomba. Mindig nyero :)

20. Sirga
2015. febr. 9. 19:33
Mennyi variáció, és mindenkinek pereg, csak nekem nem! :D
19. kisnejulcsi (válaszként erre: 17. - 4c3a5e5783)
2015. febr. 9. 19:29
Én is így csinálom:)) - mindig jó az állaga.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook