Aspartam és egyéb édesítőszerek (beszélgetős fórum)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Aspartam és egyéb édesítőszerek
20-30 g aszpartám = 4-6 kg répacukor.
Tehát a válaszom: igen, mivel ennyit biztos nem teszel, vagy csak különösen édesszájú vagy:-) Amire te gondolhatsz: 20-30 g poralakú Canderel, ami megfelel 200-300 g répacukornak.
Ebből természetesen nem 20-30 g az aszpartám, mert a nagy része ún. maltodextrin (egy szénhidrátféle, erre viszik föl az édesítőszert, hogy mint cukorhoz hasonló port lehessen adagolni, 1 kanál Cand. = 1 kanál répacukor), ráadásul nemcsak aszpartám az édesítőszer (önmagában nincs jó cukoríze, és nem kifejezetten hőstabil), hanem mellette aceszulfám-K is van (az egyik legdrágább, és legjobb édesítőszer, állítólag a legbiztonságosabb is).
Tehát ez csekélyke mennyiség magából az aszpartámból.
Köszönjük, Pirosalma,
de azért jó lenne még folytatni. Engem nagyon érdekel és érint a téma. Imádom az édességet és nem akarok hízni!
Ha 20-30 g aspartamot teszek egy tepsi süteményhez, az elviselhető mennyiség, ugye? (Nem esszük meg 1 nap alatt és persze, nem egyedül én eszem belőle.)
A fele sem igaz, részben már egyszerű biokémiánál megbukik, amit állítanak ("a neuronok szábálytalanul tüzelnek" vagy valami hasonló szöveg). (Egyébiránt a kísérletek is ezt támasztják alá.)
Nagy mennnyiségben tényleg nem jó, ahogyan egyik sem közülük.
Szia!
Ésszerű mennyiségben bármelyik, amelyik ízlik (ill. a szítviáról nem tudok biztosat).
A kísérleteket brutális mennyiségekkel végzik (állatokon), az aszpartámnál volt 1 g/ttkg (vagyis egy 70 kg-os embernek 70 g aszpartám, ami megfelel 14 kg répacukornak) is.
Mi az édesítőanyag benne?
De a ciklamátról és a szacharinról is nagyon sok rosszat lehet olvasni. Az aspartam előtt a ciklamát volt az ügyeletes rákkeltő anyag!
Krisz,
én is éppen azt keresem, amit Te: melyik a legjobb, ami nem olyan drága?
Ehhez kell a kollektiv bölcsesség és hogy mindenki mondja el a véleményét!
Ha lenne közöttünk szakember (dietetikus, diabetológus) - hát az sem ártana!
Akkor most melyik a legjobb édesítőszer ami finom is és nem is túl drága?
Én még nem próbáltam ki sokat csak egyet a LIBOLÓt.Ismeritek?
Szia!
Nem vagyok szakember, csak egy lelkes amatőr.
A hiteles válaszok ott vannak, ahol írtam. Nem a geocitiesen és efféle helyeken.
Bocs, hogy rosszul írtam, ezen nem kellene fennakadni.
Ez nem az a honlap. Ott van angolul is: "service of the U.S. National Library of Medicine
and the National Institutes of Health" (Ez egy orvosbiológiai kutatásokat tartalmazó honlap.)
Pirosalma, becsülöm a felkészültségedet, még jó, hiszen szakember vagy! Velünk ellentétben, hiszen mi laikusok csak egymásnak és egymáson szeretnénk segíteni. Ennek nem sok értelme volt, hogy megadtad az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Gyógyszerészeti Intézetének a honlapját (ami nem az FDA) - ez aztán sokat segít nekünk!
A Google-on (ha, mint szakember le tudod írni helyesen, különben hogyan olvasod az említett honlapot?) legalább megtalálni magyarul a steviát.
Kösz, hogy segítettél!
Én is vettem a bogyósat, de azt hiszem kétszer próbáltam, azóta is ott figyel a szekrényben :o)
Nekem sem jött be. Sőt, mikor beleteszem a folyadékba (tea, kávé) akkor olyan, mintha a felszínére jönne, mert a teteje édes, az alja meg nem, hiába kavarom.
Félreérthető voltam: nem a millió oldalnak van keserű utóíze, hanem a steviának...
Bocs.
Írd be a Google keresőbe, millió oldal jön be. Fel sem lehet sorolni. Én próbáltam, de olyan keserű utóíze van, mint a legrosszabb szacharinnak. Végülis ezért kötöttem ki az aspartamnál - de hát erről már leírtam a véleményemet.
De most sem vagyok okosabb.
Sziasztok!
Én konkrétan nem foglalkozom ilyenekkel, azt eszem, amit elémraknak, de van szerencsém ismerni azokat, akik behozták az országba a stíviát vagy mit.
Ezen túl van több ismerősöm is, aki a családdal együtt a kukoricaszirupra esküszik.
Egyben mindketten megegyeznek, nem kemikália, nem ártalmas az egészségre.
Igen lelkiismeretes emberekre találtam bennük.
Sok egyéb "nocukor" fanatikussal találkoztam már, de Ők sajnos nem a tényeket, adatokat vizsgálták, hanem azt, hogy ki mit mond.
Szerény véleményem szerint összességében a kukoricaszirup elég olcsó és igen jó alternatív megoldás lehet.
Nem tudom mennyire hiteles ez az oldal, de ezt találtam a kukoricaszirup felbontásával kapcsolatban: [link]
Vannak ellenreklámok is, de ha a referenciáknak utánanézel, akkor lehet, hogy nem találod meg azt a hitelesnek mondott forrást - csak hivatkozásokat.
Azért ez az állatkerti dolog egy kicsit sarkítás. És ha mi is ilyen zárt helyen élnénk, valóban csak a kaját okolhatnánk, mert ugye egyéb külső inger nem ér minket. Meg ugye tavalyig még bevették a húsvéti nyulakat is. És miért? Nem szaporításra, úgyhogy ennyit arról, hogy mivel etetik.
Egyébként a mennyiségre visszatérve, ha mondjuk kölesből (ami köztudottan rém egészséges) megennél napi 100 kilót, attól is beteg lennél. Mert kb ilyen mértékű túladagolástól lehetnénk ezektől a szerektől betegek...
Írjátok többen is, hogy a mérték a lényeg.Elvileg ez így is van, de szerintem eleve nem volna szabad közismerten rákkeltő anyagokat felhasználni az élelmiszeriparban.A fogyasztóvédők is ezzel szoktak takarózni, hogy az aszpartam kis mértékben nem káros az egészségre.Sajnos sokan nincsenek tisztában a káros anyagokkal, azok veszélyeivel, sőt el sem olvassák a termékeken a cimkét, csak megveszik, és megeszik az ételt.Vakon bíznak a gyártókban.
Valamelyik nap nyilatkozott a tv-ben az állatkert igazgatója, és elmondta, hogy ők már rég nem a bolti hússal etetik az állatokat, mert elpusztulnának.
Egy állatorvos ismerősöm mesélte, hogyha egy állat megbetegszik, akkor rögtön az az első kérdés, hogy mit eszik az állat.Tud valaki olyat, hogy egy embernél megkérdezték volna ha beteg, hogy miket eszik?Én nem tudok róla.Mindíg csak a betegséget kezelik, de a kiváltó ok az rejtély marad örökre.
szerintem a stevia támadása mögött erős gazdasági érdek húzódik. De mondom, ez csak személyes vélemény. Cukoriparban több pénz van, kiépül gazdaság, kereskedelmi kapcsolatok stb. Ennek védelme megér annyit, hogy egy negatív hangzatú stevia cikk íródjék:)
Mindenesetre sztem a mérték a lényeg. Ebből is abból is, meg amabból is egy kicsi, s akkor legalább a boncmesternek nehezebb dolga lesz kideríteni mi is volt az oka. :)
Amúgy azt hiszem lehet kapni stevia palántát 600 ft körül.
Egyébként már a steviát is elkezdték támadni, hogy mégsem olyan egészséges. De szerintem, ha minden írást komolyan vennénk, gyakorlatilag semmit sem ehetnénk. A zöldségek-gyümölcsök permetezettek, az édesítő rákot okoz, a hús fertőzött. És akkor az E számokról még nem is beszéltünk. Ha ebből indulunk ki,akkor csak a saját kis kertünkben (ha van) a világtól elzárt körülmények között termelt ételeket ehetnénk.
Szerintem minden a mértéken múlik. A kisérletek során ugyanis hatalmas dózisokat alkalmaznak, annyit,amennyit egy ember nem fogyaszt el.
Úgyhogy szerintem nem kell komolyan venni ezeket.
a baj tényleg az, hogy bármilyen véleményhez lehet találni szakértőket és ezért már nem lehet eldönteni, mit gondoljon az ember
én is örülnék egy igazán hozzáértő véleményéhez!
Ugrás a teljes írásra: Aspartam és egyéb édesítőszerek
További ajánlott fórumok:
- Stevia (sztívia) természetes édesítőszer
- 2 éves korú gyermeknek szoktál adni Bolero italporból készült italt? Ugyebár édesítőszerrel készült...
- Miért zárkoztok el, egy új, de egészséges édesítőszer (növény) a Stevia kipróbálásától?
- Szerintetek melyik édesítőszer a legjobb, ami nem tartalmaz káros adalékokat?
- Az aszpartamot tartalmazó mesterséges édesítőszer tényleg rákkeltő hatású?
- Az édesítőszerek milyen hatással vannak az emésztésre?