Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Egy iskolakezdő elsős jellemzésébe, miket kell írni? Ti mit írtatok?

Kategória: Összes fórumtéma » Babák & mamák » Óvodások, iskolások


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

12. trapiti2014-06-10 09:22
Minket ez szerencsére nem érint, itt fel sem merült senkiben, hogy jellemzést kérjenek.

A szülő nem tud objektív lenni, ráadásul amit leírunk azt a másik fél egészen másképp is értheti. Miért kell a gyerekeknek már az elején előítélettel szembesülnie (akár pozitív, akár negatív értelemben).
Attól nem lesz szerintem könnyebb az összeszokás, hogy jellemzést kap, sőt.
Lesznek szülők akik megpróbálnak objektívek lenni, beleírják a "negatív" dolgokat is, mások meg igyekeznek majd inkább jobb színben feltűntetni a gyereket. Nem lehet tudni, ki mit ír, torz kép alakul ki a gyerekekről.

A férjem járt így gyerekkorában, elsőben valahogy nem jött ki a tannénivel, ő volt az "osztály butája". A tannéni írt róla egy olyan jellemzést, ami alapján a másodikos új tanító már előre rettegett, hogy milyen rossz gyereket kap (amúgy anyósom ismerőse volt az új tanítónéni). Utólag mondta el, mennyi előítélet volt benne, aztán érdekes módon kiderült hogy a gyerek se nem rossz, se nem hü**e, sőt... attól fogva az osztály legjobbja volt végig.

Egy jó pedagógusnak nem lehet probléma kiismerni 25 gyereket. Az egy más kérdés, hogy milyenek a tanítók...
(válasz olia 11. hozzászólására)

11. olia2014-06-10 09:15
Én értem a félelmeidet, vagy az aggodalmadat,nem szeretnéd, ha beskatulyáznák a gyerekedet,valami olyan szerepbe, ami valójában nem Ő.Ha rátermett a pedagógus, akkor előbb vagy utóbb a saját tapasztalatai alapján fogja megítélni. Belegondolsz, hogy kap 25 "új" "ismeretlen" gyereket, akkor az összeszokás egész hosszú időre is elnyúlhat.Ezért is gondolom fontosnak, hogy a gyerekemre leginkább jellemzőt mindenképp tudassam vele.Olyasmit értek ezalatt, amiben ő eltér a többi gyerektől.
(válasz trapiti 10. hozzászólására)


10. trapiti2014-06-10 08:35
Szerintem éppen az előre kézbe adott, leírt jellemzés az ami megnehezíti hogy olyannak ismerje meg a gyereket amilyen valójában. Jobb lenne akkor már ha személyes ismerkedésre lenne mód. Ga erre a pedagógusnak nincs igénye/ideje/módja akkor majd megismerik egymást ősszel, lesz rá idő...
(válasz olia 9. hozzászólására)

9. olia2014-06-10 07:36
Nem írtam ilyet, az óvónők készítették el, de nagyon pontos, és szerintem helyesen jellemezték a gyerekem. A szülő elfogult.
Én nem értek egyet azzal, hogy egy gyereket általánosságban kell jellemezni, mert mindenki individuum, és mindenkihez más út vezet. Ne legyünk buták, és ne nehezítsük meg a tanítónéni dolgát.

8. Ekka2014-06-09 21:52
Nekem az a véleményem, hogy ismerje meg magától a tanítványát, ne én adjak 'használati' utasítást a gyerekemhez!
Pont ezért, tömör, rövid jellemzést írtam.
-új környezethez/emberekhez hogyan viszonyul
-mit eszik meg, mi az, amit nem
-leírtam, hogy allergiás x meg y növényekre (ne azt mondják majd, hogy beteg)
Aztán pont!:)

7. Enissa2014-06-09 21:30
Azt is eltudom képzelni, nem is a gyerekekről szeretne többet megtudni, hanem a szüleikről. A megfogalmazásból, helyesírásból is tud kisebb következtetéseket levonni, mondjuk, akkor, ha nem veszik 100% biztosra, hogy a szülő írta, mert,van aki ismerőssel, rokonnal fogalmaztatja meg.

6. trapiti2014-06-09 20:25
Ha muszáj, akkor mindenképpen csak általánosságokat írék, nem mennék bele részletekbe.

5. trapiti2014-06-09 20:21
Hű de jó hogy nekem nem kellett ilyet írnom :)

Iszonyú nehéz...
Egy jó pedagógusnak fölösleges mert egy hét alatt feltérképezi a gyerekeket. A többinél meg sosem tudhatod, hogy amit írsz annak milyen következménye lesz :/


4. takarítós2014-06-09 20:18
Én beszélnék az óvónővel, ugyanis ők is adnak jellemzést.
Nem azért, hogy azokat írd, de mégis hármótok ( bocs, apukával 4 ) között van a gyerek.
Ha már írni kell, néhány gondolatot vess papírra és az óvónővel akkor beszéljétek meg, hogy pl. ilyenekre gondolnak? stb.
(válasz Panka78 1. hozzászólására)

3. honeywald2014-06-09 20:17
hangsúlyozd ki a jó és a "rossz" tulajdonságait. Mind a kettővel tudnak mit kezdeni a tanítók. Én magam is az vagyok. Ha tudom egy gyerekről hogy nem bír a fenekén ülni, akkor biztosan ő vele szedetem össze pl a füzeteket, vagy töröltetem le a táblát. Imádják. Persze én nem kérek jellemzést, én észreveszem. Ettől függetlenül vannak aggódó szülők, akik elmondják a gondolataikat, őket meghallgatom persze :)
(válasz Enissa 2. hozzászólására)

2. Enissa2014-06-09 20:11
A saját gyermekedről kell írnod? Ha igen, akkor, amit feltétlenül fontosnak tartasz elmondani. Pl. zárkózott, vagy éppen alig tud a fenekén megülni, nehéz lekötni bármivel. Mit szeret csinálni, mesét hallgat inkább, vagy rajzol. stb. A tárház kifogyhatatlan.

1. Panka782014-06-09 20:05
Bölcsibe-oviba nem kértek ilyet!

Köszönöm, ha segítetek!:)