Lisztérzékenyek szoktatok bűnözni? (beszélgetős fórum)
egyrészt bmikor belobbanhat ez a dolog. Genetikailag hordozzuk a hajlamot (génvizsgálattal kimutatható), és bizonyos vírus fertőzések beindíthatják magát az immunválaszt. Vagy a terhesség során átalakuló immunrendszer indítja be.
Igen, van némi tolerancia is. Mint ahogy beszéltük is már, h hozzászokunk, majd diétával teljesen elszokunk tőle. Erre alapoz a legújabb ajánlás is, mely szerint a csecsemőknél 5-6 hónapos kor körül be kell vezetni egy kis glutént az étkezésbe, h hozzászokjon a szervezet, és ezzel az immunrendszer, vagyis ne alakuljon ki LÉ az arra hajlamos egyénekben. Nyilván ez se mindenkinél válik be, mert egyénenként is különbözőek vagyunk.
A schar termékeket ismerem,nem igazán jött be nekem ízre,meg az drága.Sajnos nekem a pékáruhoz nem passzol az édeskés íz, és azoknak a kifliknek van egy kis édes mellékíze,de az valóban nem fűrészporos.Van egy lengyel termék, azt szoktam venni a kenyerüket pirítva egész jó:-)
Hambit csináltam már hambi zsömléből,de ott is mikor a közepe fel jártem már kemény volt a zsemléje.Pizza lapot a schartöl szoktam venni 1500 ft 400gm:/
Pogácsát egy nagyon jó barátnőm szokott nekem sütni,ő nagy sütős rengeteget süt, de mégis mindenki mikor hozta éezet rajta nagyon száraz.Ügye vagy,ha így sikerült neked:-)
Érdekes ennek a biológiája.Azt a részét nem értem teljesen,hogy ha kis bünözés akkora galibát tud okozni,akkor hogy a fenébe tudtam 27 évig gluténesen táplálkozni,amíg ki nem derült.Mégis csak lehet valami tolerancia mérték mindenkibe.
én pizzát szinte mindig itthon sütök. Nagy ritkán szoktam rendelni az Etnából. Az pld finom!
Hambit nem ettem még, de jövő 7végén készülök rá, s gm kenyérbe akarom csináltatni :D A Sváb pékségnek van egy kenyere (Flóra), ami sztem egész jó, abba akarom rakatni a dolgokat :)
Sztem egyszerűen rossz termékeket, recepteket választasz.
A Schar kenyere, édeskiflije pld kifejezetten finom, kicsit sem fűrészporos ízű.... Ritkán, de nálam is belefér a büdzsébe. Amúgy meg a kenyeret én sütöm. Pogácsát is sütöttem már, az is finom volt. Senki meg nem mondta, h gm, és nme normál lisztes ízre.
Van Fb-n egy csoport: Glutén mentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok néven. Nézz be oda! Nagyon jó kis recepteket cserélgetnek a lányok! Van, akinek blogja is van saját receptekkel!
Sajna nem csak a kiflit kívánom, mostanába hamburger, pizza.Abszolút ezek a szénhidrátok.Szoktam veneni gl termékeket ebből,de meg se közelíti.Utálom a fűrészporos ízeket már, azt hogy a pizza 2 perc után kő kemény, a zsömle is és van olyan mellék ízük amit 8 év alatt nem tudtam megszokni.Hiányzik a spontaneitás az életemből,múltkor is barátokkal betévedtünk egy tök jó helyre...SEMMIT nem tudtam enni:(
Megmondom őszintén a sütögetés nem az erősségem,drágák az alapanyagok és többször nem sikerült,mint sikerült,elment a kevdem.Iskola,munka,gyerek,másodállás,sport és mindennapi főzés mellett még sütéögetésre nem szánok időt.
"A szervezetben ellenanyag termelődik az egyik saját fehérje, a szöveti transzglutamináz nevű enzim ellen (ezen enzim feladata a glutén lebontása). "
Nem a lebontással van a gond, hanem azzal, h ha glutént viszel be, maga azt azt bontó enzim miatt indul be az autoimmun reakció. Ez nem olyan, mint a laktóz intolerancia.... Ott valóban a bontó enzim hiányzik. Az meg vmennyire pótolható Lactase tablettával. Mi meg így jártunk. Marad a diéta, a glutén kerülése.
lehet az a rosszullét kellene neked, mint egy pofon, attól a kiflitől, h felébredj! :)
Amúgy, miért létfontosságú egy kifli???
ez egy autoimmun betegség... nme a glutén bontását kellene segíteni, hanem az arra adott immunválaszt kivédeni....
Jó hír viszont, h előrehaladott kísérletek vannak egy vaccinára, ami kivédi a LÉ-t. Habár valószínűleg mi már életünk végéig diétázhatunk, de a gyerekeink, unokáink, ha meg is öröklik tőlünk ezt a "betegséget", azzal már élhetnek.
Amúgy, ha okosan diétázol, akkor azért annyira nme vészes az ára sem.
Már 8 éve az vagyok,és minden sütést, mindeféle terméket kipróbáltam,de közel sem hasonló egy jó finom kiflihez:(
Ezt a szert lehet Magyarországon is kapni? Bár,ha nem jó akkor úgy is mindegy.
Akitol olvastam, hogy probalta, nem volt rola jo velemennyel.
Kerulni kell, ez van.
Probalj magadnak sutni, vannak paleo peksutemeny receptek a neten. Vagy glutenmentes peksutemenyt venni boltban (ritka rossz mind, mint a fureszpor kb. Es tele vannak adalekkal)
Szia!
Ez a gluten-specifikus protease (enzyme) keszitmeny, segít ha olyat eszek? Vagy ez mire jó? Nem hallottam még róla.
Igen az immunválaszsal van a baj.Lehet nem is lennék rosszul,de az ami a szervezetembe zajlik sajnos nagy károkat okoz,ezt tudom:(
Elmondod, hogy mi van a gabonaban, ami masban nincs benne?
Nem feltetlenul azt kivanjuk amire szuksegunk van, ez a gyengek kapaszkodoja.
Köszi a választ!
Hát igen,én is ettől tartok,hogy nagyon rosszul leszek.Akkor meg szídnám magam mint a bokrot:(
Mondjuk számomra hihetetlen,hogy még mindig nem tudtak olyan gyógyszert feltalálni,ami segíti nekünk a glutén bontást...talán ebben is lenne üzelt?Annyira drágák a mi termékeink és azért hó végén jól esne ha tudnék olcsóbb élelmiszereket is vásárolni:(
na ez butaság! Ilyenre biztatni vkit, aki szervezetének mondhatni méreg a glutén....
A rosszullétek milyenségét pedig embere válogatja, és nem a tudat....
Ha vki a glutén fogyasztása után produkál rosszullétet 1-2 órával, vagy azonnal arra azt mondom, h valóban a tudata csinálja ezt. Lévén, h gluténtól az arra érzékenyek késleltetett reakciót adnak (az allergiásokkal szemben). Nálam pld a hasi görcsök jelentkezéséig eltelik 5-6 óra is, a hasmenés megjelenéséig meg még több. Kb. 10 óra...
nekem gyerekkoromban voltak nagyon durva tüneteim. Hányás- hasmenés... semmi nme maradt meg bennem. Nem jöttek rá, h LÉ vagyok (pedig már fertőző osztályon feküdtem, ismeretlen eredetű hasmenés miatt). Az évek során vmennyire hozzá szokott a gluténhoz a szervezetem, és ugyan alkalmi hasmenések megmaradtak, de a hányás, és az iszonyatos hasi görcsök elmúltak. Viszont megmaradt az állandó vashiány, és becsatlakozott a tünetek közé a menstruációs ciklus zavar, hajhullás, ekcéma, stb.... 33 éves voltam, mikor kiderült, h mindez a glutén miatt.... Az elmúlt 1 évben, a diétának köszönhetően annyira elszokott a szervezetem a gluténtól, h iszonyatosan rosszul leszek, mint gyerekkoromban, ha véletlenül is bűnözök.
Hidd el, nme éri meg! :)
A sört én is szerettem,főleg nyáron ebéd után,de látod nekem az nem hiányzik.
Mostanában a kiflik, esteleg egy jó hamburger, pizza:/ De leginkább mondom a kifli:((
Gartulálok a keresztapudnak.Ügyesen csinálja ő is.Nekem is eddig mindig minden eredményem azóta jó.Két évente EMA viszgálat is van,avval nézik van-e diéta hibám,de az is mindig teljesen rendben van.
Keresztapám 40 évesen csont sovány lett, mire kiderítették, hogy a glutén a bnös, majdnem meghalt már. Semmilyen más tünete nem volt, csak a sok hasmenés, gyengeség, stb.
A felesége ráállt a házi kenyérsütésre, a rízs- és kukoricalisztre, stb...
Érdekes módon keresztapám, aki most 51 éves tök könnyen betartja a diétát, egyetlen dolgot nem tud kihagyni nagyritkán: a sört.
Ő azt mondja, mivel amúgy nagyon betart mindent, ezért ezek a ritka bűnözések semmilyen tünetet nem okoznak nála.
Szóval... sok múlik azon is, hogy pszichésen mire állsz rá: ha eleve azt erősíted magadban, hogy tuti rosszul leszek, be fog következni.
De egyébként meg az ember azt az élelmiszert kívánja, amire szüksége van a szervezetének. Nem lehet, hogy egy kis B, D és E vitamin pótlásra volna szükséged?
Igen kicsit más.Én 8éve betartom,de mostnába néha annyi olyan dolgot megkívánok,amit nem szabadna ennem.Nem csábultam még el,de kíváncsi vagyok van-e olyan aki elszokott,és hogy érzi magát utána.
Te neked olyankor vannak tüneteid,amikor nem tartod be?
További ajánlott fórumok:
- Ez lisztérzékenység lehet?
- Valószínűleg lisztérzékeny vagyok. Érdemes allergológushoz fordulnom?
- A lisztérzékenységről szeretnék mindent tudni. Tud valaki ebben segíteni?
- Mennyi idő alatt készül el a lisztérzékenység vizsgálat lelete?
- Búza/rozsfehérje intolerancia vs. lisztérzékenység
- Segítség! Mik a lisztérzékenység tünetei?