Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - A terhesség alatti stressz kihat-e a baba egészségére?

Kategóriák: Összes fórumtéma » Babák & mamák » Terhesség » Érzések, Terhesség és munka


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

19. Becseibea2010-12-25 18:05
Az én tapasztalatom eddig (két esetben) az volt,hogy valami belső nyugalom telepedett rám amint teherbe estem.Boldog- ,kiegyensúlyozott- szeretetteljes nyugalmat kaptam és még a kollegáim sem tudtak belőle kizökkenteni!Pedig anyagilag nem mondhatnám,hogy fényesen állunk...
De valószínüleg a baba is átéli azt a stresszt,idegességet amit az anya megél!Mert ha már megszületett a gyermek akkor is érzi ha valami nem jó az anyával!Rá is kihat!

18. capuccino772010-12-25 15:20
Én meg vagyok a másik kivétel! Azt mondtam, mire megszületik a csöppöm, annyi ideg lesz benne is, hogy egy idegbeteg, sírós babám lesz, ezzel szemben a világ legnyugodtabb, legjobb, legédibb kis Angyalkáját kaptam meg Istentől, aki mellesleg makkegészséges is! :)
(válasz qui76 16. hozzászólására)


17. Banocska2009-03-25 17:04
szia!
hát sajnálom a történeted, nem lehetett egyszerű, de azért a végén csak jól sült el :)

én erre az égész témára annyit tudok mondani, hogy szerintem a stresszben hatalmas szerepe van önmagának a babának is.
Úgy értem nem kell ahhoz mindenáron dolgozni (nekem olyas sz--r volt az első 3 hónapom h a wcre alig bírtam kimászni nemhogy dolgozni menni), a baba iránti aggódás, az hogy megtaláljuk az arany egyensúlyt és ne hanyagoljuk el a párunkat, családunkat, kutyánkat (!!!) sem a baba miatt, az a tudat, hogy tökéletes anyának kell lennünk hisz annyi szemét éri a gyerekünket a nagyvilágban stb, az mi lesz a szülés után, ..mit utána, maga a szülés milyen lesz, találgatunk, a vizsgálatok, jaj ugye egészséges e...
én ebben a csapdában voltam kb a 4-5. hónapig, és komolyan mondom, ahogy egy-két dolog a felsoroltak közül az eszembe jutott, kimondottan éreztem ahogy hirtelen eláraszt az a fránya sztresshormon (javarészt adrenalin szabadul fel ilyenkor), és akkor azt mondtam h elég, nem készítem ki magam és a környezetemet a maximalizmusom miatt (ami manapság úgy gondolom szinte minden felvilágosult nőt érint, ha bevallja ha nem), és főleg a babámat nem teszem ki ennek.
elmentem pszichológushoz, jártam jógára, és elvégeztem egy 3 napos önismereti-tanfolyamot is, és komolyan, tényleg nem viccelek, csodát tett.
Tisztába kerültem önmagammal, átértékeltem a környezet elvárásait, főleg a sajátjaimat, és ezáltal megváltozott minden.
Nem voltam hisztis, ingerlékeny, izgulós se nagyon (nyilván a végefele már azért sokat rágódtam a szülésen),
de ebből kiindulva azt mondom, nem ciki segítséget kérni, kinek milyen lehetőségei vannak,
és ez főleg azokra a nőkre, anyákra érvényes, ahogy az egyik előttem szóló is írta, akik alapvetően rosszul kezelik a stresszhelyzeteket, maximalisták, tökéletességre vágynak, bizonytalanok, vagy hasonló.
A munkahelyi stressz csak pont az i-re...

jah, és ne felejtsük hogy a babának a szervei, agya, idegrendszerének nagy része az első 12 hétben alakul ki, ergo ez a legfontosabb és legkritikusabb időszak, érdemes hát ezzel a stressz kérdéssel még a babtervezés idejében elkezdeni foglalkozni a későbbi gondok elkerülése végett...

sorry ha hosszú lettem :)
ja és segíthetnek még ilyesmi témájúó könyvek is, a lényeg mindig az hogy nyitott légy a világra, a kritikára, önmagadra és főleg a babádra!!
(válasz qui76 16. hozzászólására)

16. qui762009-03-24 18:47
Én vagyok az élő kivétel!Az én gyerekem egészségesen született és a mai napig semmi komolyabb egészségügyi gondja nincs.Sőt elég kiegyensúlyozott kisfiú.Pedig én aztán elmondhatom,hogy stresszes volt a terhességem.Kirúgtak a munka helyemről 4 hónapos terhesen, utána kiderült,hogy a gyerekem apja megcsal egy nőcivel.Utána albérlet keresés hetekig.Nagy pocakkal mentem egyik albérletről a másikra,míg megtaláltam a megfelelőt.Aztán a 8.hónapban összerúgtam a port a fogadott orvosommal,aki úgy vizsgált meg mint egy állat. De szerencsére minden szépen elrendeződött.Megszültem a gyerekemet egy tündéri orvostanoncnál, egy kedves szülésznővel és nem mellesleg a gyerekem apukájával!Ma a fiam 2 éves és éli a kis világát!Köszöni szépen nagyon jól van!Úgyhogy vannak kirívó példák,mint amilyenek mi is vagyunk!Ja és nem volt időm relaxálni,meg sírni-ríni,hogy milyen sz.. az életem,mert gyorsan elmentem dolgozni és szinte szülni is onnan mentem.A szüleim végig mellettem álltak.A pasimon meg jót röhögtem,mert a csaj úgy otthagyta a pénzes pasijáért,mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva...

15. cicaanya2008-09-08 18:50
igen igen igen!!!!!!

14. Ne add fel2008-03-17 18:48
Igen

13. d@nu2008-01-22 19:56
Szerintem erre nincsen válasz. Vannak, akik hajlamosabbak arra, hogy könnyebben felkapják a vizet, és vannak, akik nyugodtabban tudják a bosszantó helyzeteket is kezelni. Hogy kinek mi a stressz, az személyfüggő. Ebből kifolyólag egy stresszhelyzet kezelését is másképpen nézi minden ember. Tökmindegy, hogy mekkora a nyomás, a kisebb nyomásnak is lehet hatalmas feneket keríteni. Ehhez hozzájön az, hogy a kismamák érzékenyebbek, mostmár a mindennapos gondon felül ott van a bébi miatti aggódás is, így a kis gondból is nagy lehet néhány perc alatt.
Megoldás? Könnyű ezt mondani, de tényleg csak az marad, hogy az ember megpróbál arra gondolni, hogy nyugodtnak kell maradnia, ez a legjobb a babának és saját magának is. Meg kell próbálni kicsit kevésbé beleadni magunkat a munkába, egy kicsit már távolságtartóbbnak lenni, tudni fontossági sorrendet felállítani, amelyben nem a munkahely áll az első helyen.
(válasz sziszibabuka 12. hozzászólására)

12. sziszibabuka2008-01-22 19:22
A válaszra -ha valaki tudja- én is nagyon kíváncsi vagyok, mert Veled ellentétben én már 6 hetes kismama vagyok, és nagyon féltem a babánkat a szörnyű munkahelyem miatt, ahol még normál esetben is a gyomrom a torkomban van!!!!
(válasz baloghany 11. hozzászólására)


11. baloghany2008-01-22 17:46
Sziasztok! Most csöppentem bele a terhesség és a stressz kérdésébe. Szeretnénk babát és foglalkoztat a téma. Sajnos olyan munkahelyen dolgozom ( talán manaság nincs stresszmentes munkahely) ahol kapok bőven. Elég egy telefon és elönti az agyamat a stressz. Egyszerűen nem is tudom elkerülni !! Mit tehet ilyenkor az ember? Csak nem mehetek el rögtön táppénzre a terhességem 1-3 hónapjában? De a babát meg nem akarom stresszelni. Sajnos fog eleget kapni, ha már felnőtt lesz.
Van valakinek ötlete ?

sziasztok

10. docens2007-07-31 07:07
Igen.

9. LoLiNa2007-07-31 07:02
kihat!! mindent érez a magzat, amit te! és a késöbbiekben is! ha ideges vagy ,a babára is átmegy! ,, ideges tej,,.

8. badonyimariaeva2007-07-22 16:44
Ebben biztos lehetsz,hogy kihat a babára a stressz.
Ezért ne legyél ingerlékeny és próbálj nyugott lenni.

7. Zizisicc2007-07-22 01:45
Sziasztok!
Én határozottan állítom, hogy az anya által átélt stresszeket a magzat is átéli, és ezek okozhatnak akár magzati károsodást, szülési problémákat, gyerekkorban, sőt sok esetben felnőttkorban is lelki, egészségügyi problémákat.
NE KEZDJETEK PÁNIKOLNI!!! Azért nem ennyire egyszerű a dolog. Sok mindentől függ, hogy kialakul-e vmi probléma. A jó hír az, hogy a természetes stresszoldó lehetőségeken kívül(pl. sok pihenés, kirándulás, sport, tánc, jóga zenehallgatás stb) van jó pár alternatív terápia, amit kismamaként, vagy gyerekeknél, ill. felnőttkorban a saját magzati stresszünk oldására alkalmazni lehet. Ilyen pl. a Diapozitív Metódus (stresszoldás),hasonló technika a Metamorfózis, segít a kineziológia, ill. a Bach-virágterápia.

6. Grétus2007-05-07 09:43
Hát remélem, hogy nem amiatt ilyen pörgős a kislányom.Amikor én terhes voltam olyan hisztis, akaratos voltam,hogy a családom nem ismert rám.És én sem magamra.És tudtam, hogy bunkó vagyok,de nem tudtam visszafogni magam. Amúgy nyugis az alaptermészetem,de azok a hormonok...De miután megszületett a kis édes, mint akit elvágtak.Ezek a hisztis problémák megszüntek utána jött a többi...

5. ildiko09142007-04-12 09:57
De mit tehetsz az a stressz ellen, amelyik mar idonap elott a hatalmaba keritett? Semmi ok nelkul feszult vagy? Ezt hogyan lehet lekuzdeni?


4. rózsaszál12007-02-03 11:41
Állítólag igen. Ő is ugyanolyan nyugtalan lesz, mert megnő az anyában valamilyen szint, ami rá is kihat.
Ezért nem szabad semmin sem idegeskedni vagyis legalább elkerülni az idegesítő tényezőket.

3. d@nu2007-01-22 12:33
Legutóbbi információim szerint semmilyen bizonyítékot nem találtak még arra vonatkozóan, hogy a stressznek bármilyen hatása lenne a kisbabára. Ez szerintem semmit nem jelent... :) Ha elfogadjuk azt a tényt, hogy a baba és a mama közötti lelki kötelék már az anyaméhben kialakul, akkor szerintem azt is el kell fogadnunk, hogy minden, az anyát érő lelki hatás a babára is kihat. Azzal semmi rosszat nem teszünk, ha megpróbálunk stresszmentesen élni, hiszen ezzel önmagunkat is védjük.

2. Hoxa2006-06-17 10:59
Az anyai stressznek a babára gyakorolt hatásairól végzett kutatások igen ellentmondásosak, de lehetséges, hogy a tartós, komoly stressz hosszabb szülést, alacsony születési súlyt és születés utáni egészségügyi problémákat okozhat a kisbabánál.

Ha életünk tele van stresszel, akkor nagyon fontos, hogy különböző módszerek segítségével próbáljunk ezt oldani.
* Étkezzünk egészségesen! Az egészséges ételek hatására jobban fogjuk érezni magunkat.
* Végezzünk rendszeresen testmozgást!
* Fordítsunk elegendő időt alvásra: ha lehetséges, 7-8 órát.
* Beszéljük meg a stressz okait egy családtaggal vagy egy barátunkkal.
* Gondoljuk végig a stressz okait és próbáljuk meghatározni, mit lehetne megváltoztatni, és hogyan lehetne a változtatásokat megvalósítani.
* Fordítsunk magunkra naponta 15 percet és próbáljunk lazítani: mély légzéssel és/vagy vizuális fantáziákkal. Ha ezek a módszerek nem segítenek és úgy érezzük, hogy a stressz egyre inkább fokozódik, kérjünk segítséget védőnőnktől vagy orvosunktól.

www.pampers.hu

1. Hoxa2006-06-17 10:53
A terhesség alatti stressz kihat-e a baba egészségére?