FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Mi a véleményetek a Szulejmán c. török filmsorozatról (28. oldal)

Kategória: Összes fórumtéma » Egyéb témák » Csevegős témák

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1526. Vanessza72013-12-29 15:49
Az, hogy egy minősíthetetlen sz.r :D

1525. lipe2013-12-29 15:48
A névadási ceremónia a muszlim keresztelő,ezért használtam a keresztelő szót.
(válasz Helena855 1524. hozzászólására)


1524. Helena8552013-12-29 13:18
Kedves Lipe,
köszönet a fordításért, egy megjegyzést tennék azonban hozzá. Már más résznél is előfordult, hogy "keresztelés" szerepelt a fordításban. A keresztelés a keresztény vallásokban végzett rítus, a mohamedánok nem használnak keresztet, úgy tudom. Legfeljebb névadásról van szó.

1523. lipe2013-12-28 23:23
4-dik évad 117-es török rész:

Taslidzsali kiszedi Atmacából hogy Piri Reis-nek dolgozik ő is és Yavuz is.Ezùtán ùgy dönt hogy jobb ha távol maradnak a hercegtől.Musztafa találkozni akkar Piri Reis-sel.Fogadja is a hajóján ám Musztafa nem ùgy reagáll ahogy várta.Musztafa lehordja Piri Reist hogy még ha segiteni is akart és csak meg akarta védeni akkor sem titokban a háta mögöt kell szervezkednie.Hogy gondolhata hogy valóban felázad apja ellen és ezért a bégeket a szultán ellen forditja.Kiadta a parancsot Mührinisza megölésére csak mert szereti? Nem neki ilyen segitség nem kell.Jobb ha mostantól távol marad ő is és Yavuz és Atmaca is.Odakint Taslidzsali várja és kérdezi mi volt.Musztafa csak annyit felel kár volt ide jönni csak ösze zavarodtam.Ameysába Musztafa megkereszteli a kicsi herceget.A Mehmet nevet kapja elhunyt öcse ùtán(Hürrem fia ùtán).Megérkezik a hír hogy a szultán oda tart ezért gyorsan felkészitik a háremhölgyet mint a kicsi anyát.A háremhölgyet Gülmisal-nak hivják és mivel fiù a gyerek ìgy ő szultána lesz.Mühriniszát elrejtik.
A szultán amikor oda ér ezt látja és megnyugszik majd visza tér a palotába.
Mihrimah vacsoráján a perzsa herceg egy verset mond amit Mihrimah fejezz be.Ez nem tetszik Rüsztemnek és állam ügyekre hivatkozva otthagya őket.A herceg nem üres kézel érkezett Mihrimah és Fatma is borostyán kővel diszitett ékszert kapnak ajándékba.
Másnap Mihrimah szerelmes levelet kap de őt ez nem érdekli csak Rüsztemtől akar elvállni.
Bajazid vadászni megy ìgy Huricihan egyedül marad.Lalla ùtasitást kapot Hürremtől hogy bármi áron de távolitsa el a szultánát.Huricihan épp Bajazid fiának mesél amikor az anya Rana szultána érte jönn.Huridzsihan kioktatja hogy hol a helye.Ekkor Lalla érkezik egy hamis levélel miszerint Bajazid a vadász táborhelyén várja.Elindulnak de Huridzsihan észre veszi hogy valami nem stimmel megállitja a kocsit.Lalla elmondja hogy visza viszik Bejhanhoz nem maradhat itt.Huridzsihan meggyőzi hogy fontos információi vannak Hürrem számára így mégsemm viszik el.
A divánon a szultán a bécs és a perzsia elleni háborùról kell hogy döntsön.Mivel az osztrákok hajlandók az adót fizetni ìgy perzsia ellen indul.Erről értesül a pápa is és örül hogy nem a keresztényeket támadja ezùttal.
Hürrem nem örül amikor megtudja hogy a szultán a távol léte idejére Musztafát tette meg Isztambul kormányzòjának.Rüsztemel is beszél mert ha Musztafa egyszer a trónra ül többet onan le nem szedik.
Másnap Mihrimah anya szobájában van amikor ùjabb szerelmes levelet kap de azonal elégeti.Megérkezik Hürrem is átmenek Rüsztem irodájába.Hürrem próbál mindenfélével hatni Mihrimahra hogy ne váljon el de hiába.Mihrimah Rüsztem felé fordùl és elkezdi mondani Elválok tőled!
Hürrem rákajbál:Mihrimah azt hiszed ez ilyen egyszerű! Előbb apádtól a szultántól kérj engedélyt! Különben is háborùban mennek két évre Rüsztem nem lesz itt nem is fogod látni addig lesz időd átgondolni valòban el akarsz e válni. Fatma is értesül az incidensről.
Titokban találkozik a perzsa hercegel de kiderül nem ő irta a leveleket.Fatmának megtetszik a herceg.
Este Mihrimah a szobájában van és a szerelmes leveleket iró akárkit leinti levelében hogy hagya őt békén.Rüsztem beront meglátja a levelet és ösze vesznek rajta hogy ki irogat Mihrimahnak.Másnap végképp elege van Mihrimahnak beszél a szultánnal a válásról de ő is megkéri gondolja át.
Szelim csalódott amiért apja Musztafát tette meg kormányzásra és tudja hogy ez annak a következménye hogy legutóbb nagyon részegen talált rá.Nurbanu borral érkezik próbálja vigasztalni amikor szólnak hogy a vadászaton megismert asszony férje van itt.Szelim előbb nem fogadja.Nurbanu gyorsan beszél Gazanferel hogy bánjonak jól a férjel majd ő rábeszéli Szelimet hogy fogadja.
Szelim Nurbanunak hála fogadja Dimitri-t aki nem érti mit akart a herceg a feleségétől Eftalya-tól.Szelim elmondja hogy csak beszélgetek és felajáll egy öszeget Dimitrinek hogy erről hallgadon senki ne tudja meg.
A szultán a szobájában van amikor hirtelen rosszùl lesz.
Közben Hürrem titokban találkozik Szümbülel.

(Nem volt időm mindenre,ehhez lesz még leírás és képek is)

1522. lipe2013-12-27 22:32
A 4-dik évad 117-es részéhez fent vannak a képek és holnap hozom a tartalmat is.

1521. lipe2013-12-26 15:10
Mivel nem érkeztek kérések képekre így magam válogatam össze a naplóba néhányak ! Remélem tetszeni fognak! :-)
Meg van jelölve két karácsonyi képel hogy honantól meddig vannak a képek a naplóba.

1520. Helena8552013-12-26 14:47
Ma 26-án a youtubra feltették a 117. török részt!!!!

1519. lipe2013-12-24 14:46
Kellemes karácsonyi ünnepeket minden kedves rajongónak,fórumozónak! :-)

1518. Brough Superior2013-12-23 23:57
Mi az a Szulejmán ? :) Ha valami sorozat akkor olyan mijt a többi sorozat ami függővé teszi az embert egy nagy rakás kalap ..... :)

1517. lipe2013-12-23 23:56
4-dik évad 116-dik török rész :

Musztafa és a szultán a lázadást követően lassan kibékülnek.A teraszon beszélgetnek a mérgezett kaftánról.A szultán elmeséli hogy amikor fiatal volt ő is kapot egy kaftánt.Musztafa eközben látja apja szemében a saját halálát.
Miùtán kibékülnek Musztafa részt vesz a divánon ami szemmel láthatóan nem tetszik Rüsztemnek.Elkas Mizra vissza szeretné szerezni Perzsia trónját és ebben támogatják is.Musztafa a diván ùtán apjával a hadjáratról szeretne beszélgetni.Váratlanùl Hürrem érkezik mögötte Mihrimah.Melek kalfa beszalad Fatma szultánához a hírrel.Fatma csodálkozik,vajon a szultán tudd erről?
Lokman nem meri bejelenteni Hürremet de ő bemegy.Ott találja Musztafát.Musztafa távozik Hürrem közelebb lépne de a szultán megállitja.Mijért jöttél? Hürrem elmondja hogy több levelet is írt de egyre sem kapot választ.Ezùtán Mihrimah ìrt ami felzaklatta és azzonal jönni akart.
Mihrimah pár nappal korábban anya szobájába találta a szultánt,Hürrem ùtán vágyakozva és Afife arról is értesítete hogy nem eszik rendesen nem alszik......
Mihrimah figyelmeztete a szultán hogy a külön vállásal nem csak anyát bünteti de saját magát is.Ezt irta meg Mihrimah.
Ezzért jöttem vissza.Tudom hogy haragszol rám.Ha nem akarsz ne szólj hozzám,rám se pillants,ne bocsáss meg csak arra kérlek ne küldj el.Erre a szultán:A bocsánatom a tiéd de nem tudok többé bizni bened Hürrem.Hürrem meg akarja csókolni a kezét de a szultán csak a ruháját engedi.
Dzsihangir nagyon örül anyának.Rüsztem titkos megállapodást kötött Elkas Mizrával,aki ezért drága könyveket ajándékoz neki.
Máhidevrának sürgősen találnia kellet egy háremhölgyet akire ráfoghatják hogy terhes mert Mührinisza az és ezt senki semm tudhatja.Musztafa visza tér Ameysába.Ùtközben ő Taslidzsali és Yavuz kiszabaditják Atmacát akit épp Rüsztem hallgat ki.Atmaca anyit elárult hogy egy asszonyt szolgál.Rüsztem kimagyaráza magát.Taslidzsali is ùgy gondolja Atmaca valakit szolgál ezért neki és Yavuznak mennie kell.Musztafa arra tér haza hogy Mührinisza megszült. Hürrem megkéri Mihrimaht hogy hivja meg vacsorára Elkas Mizra herceget.Rüsztemel is beszél róla és Musztafáról.Rüsztem elmondja hogy megtudta Musztafa és Mührinisza titkos eskűvőjét.Ezzel betehetnek neki.
Mihrimahnál van Fatma a hetceget várják.Fatma a létező összes dologba beleköt.Hogy Rüsztem mijért ùtazik anyit? Már nem csak az ágyukat nem osztják meg de a palotát se?..... Megérkezik a herceg Rüsztem mutatja be.Mihrimah ekkor dönt ùgy hogy el akar válni.Másnap ezt be is jelenti persze Hürremnek ez nem tetszik.
A mèrgezett kaftán ügyében nem sokra jutotak,a szabó inasa eltünt de nyomoznak tovább.
A szultán a kertben tartòzkodik amikor levelet kap.A levélben azt irják hogy Musztafa és Mührinisza házasok.Ez nagyony felmérgesiti és elhatározza maga jár ùtána.
Szelimet Dilsah masszirozza amikor Nurbanu beront és kizavarja.Hát igy igérted meg Szelim hogy nem lesz több nő.Később Dilsah veszekszik emiatt.
Szelim vadászni megy ahol a lezárt területen egy aszonyt pillant meg.Kérdezi mit keres ott.Az aszony ott él és amolyan homeopata féle.Behivja magához beszélgetnek.Erről tudomást szerez Nurbanu és a következő alkalomal kilesi Szelimet.Majd bemegy az asszonyhoz és letámadja.Hirtelen beállit az aszony férje kérdi kik ők.Az asszony azt hazudja eltévedtek.
A szultán elindul Musztafához tisztázni a dolgokat!

1516. lipe2013-12-20 18:28
A 4-dik évad 116-os részéhez 14kép a naplóba,lesz még kép és holnap vagy vasárnap jön a leírás is.

A magyaroknál majd csak január 8-án lesz a következő rész.

1515. Helena8552013-12-20 18:01
A youtube-n már fent van a 115, 116. rész is!!! Az eredetileg Hürremet alakító színésznő jókor lépett ki, itt már nagyon meg kellett volna öregíteni, mint ahogy a Mahidevran szultanát is. Ráadásul annyira utálja mindenki, hogy nem csodálom, hogy elege lett Meriemnek. Sokszor a nézők kivetítik a szinészre a haragjukat, és ebben az esetben ő nagyon népszerűtlen lett volna. Hogy a szerződésszegéssel mi lesz, arról még nem tudni.

1514. lipe2013-12-18 15:32
2013.december.18. 21:45-23:05h 31-dik török rész második fele,61-dik magyar rész:

Ibrahim hazatérve megdöbben hogy a szobrai le vannak takarva.Hatidzse azt feleli hogy a szobrok csak rosszat hoztak nem helyes hogy ott vannak.Ibrahim mérges lesz.Szulejmán megjutalmazza Ibrahimot ez Hürremnek nem tetszik.Máhidevrán és Hürrem Hatidzséhez megy ahol Hürrem írtó féltékeny lesz Izabellára.Meg is fenyegeti.
A szultán és Izabella közt elcsattan az első csók.Gül aga és Szümbül össze veszik.Szümbül kidobja igy Gül kénytelen a háremben aludni.Daje meghökken.

1513. Helena8552013-12-15 21:09
Kedves Lipe,
köszönöm a felvilágosítást. Megvan a nodola.blogspot. Elég figyelmetlen voltam, mert a Facebook-on is ott van ez a cím. Most ezerrel nézem, és visszamenőleg is elolvasom a szövegeket.
Mégegyszer köszi.


1512. lipe2013-12-15 20:13
A youtube is felrakja a részeket,ìgy írd be: Muhtesem Yüzyil 114 vagy amelyik részt épp keresed.A találatoknál nézd meg melyik másfél órás,az a teljes rész.
(válasz Helena855 1510. hozzászólására)

1511. lipe2013-12-15 20:10
Szia ! Köszöntelek nálam ! :-) Én szerbül nézem és törökül.A török részek fordítása nem csupán az én munkám.A Facebook-os Csodálatos Század című oldal szerkesztői Szilvi és Heni segitenek nekem.Ott találhatsz kisebb videókat feliratozva.Van egy blogunk is amiben minden rész le van írva az első évadtól a negyedikig.
nodola.blogspot.hu
Van egy naplóm is amiben a szereplőkről képeket találsz.Rá kell menni az adatlapomra,ott az interaktivitásra és ott megtalálod! :-)
Kérdésekre is válaszolok!
Üdv: lipe
(válasz Helena855 1510. hozzászólására)

1510. Helena8552013-12-15 14:02
Kedves Lipe,
most regisztráltam, csak azért, hogy megköszönjem Neked, hogy a török részek tartalmát leírod. A 113. részig megtaláltam és néztem, de a 114-115. már csak részletekben van fent. Neked köszönhetően tudtam követni a cselekményt. A jó színészi játéknak köszönhetően a nyelvi problémákat megkönnyíti a megértést. Jó lenne, ha a youtube is felrakná a teljes filmeket. Szívesen megnézném. Te milyen adón nézed?

1509. grizus2013-12-15 05:49
Ó, hát ez szomorú. Kár, mert drukkoltam nekik.
(válasz megi04 1504. hozzászólására)

1508. lipe2013-12-14 21:04
Kivánság műsor! December 15-től 25-ig kérhetek képeket akiről szeretnétek vagy rövid videót a youtube-ról.
Ez az én karácsonyi ajándékom! :-)

1507. lipe2013-12-14 21:02
4-dik évad 115-dik török rész:

Dzsihangir a szabónál érdeklődik Musztafa kaftánja iránt.Szeretné megnézni mielőtt elküldik.A szabó meglepődik majd azt mondja egy aga járt nála előző éjjel és azt mondta ő küldte,majd elvitte a kaftán a szultán levelével.Dzsihangir felháborodva mondja ő nem küldött senkit.
Az aga a kaftán nyakára mérget önt.Elviszi Musztafának.Musztafa elolvasa apja levelét melyben kifejezi elégedetségét,büszkeségét.Majd Mührinisza épp rá adná amikor Máhidevrának rossz érzése támad és beront fiához.Ragaszkodik hozzá hogy a küldönc vegye fel először.Senki nem érti mi lelte.A küldönc felveszi és meghall.Ekkor Máhidevrán elmeséli fiának hogy amikor a szultán még csak herceg volt ő is kapot apjátòl egy mérgezett kaftánt de Válhidemnek sikerült megmentenie.
Musztafa a történtekről ùgy vélekedik hogy apja el akarta tenni lábbalól,ezért lázadást tervezz.Senki nem tudja lebeszélni.Máhidevrán mindenre felkészül.
A szultán a divánon levelett kap Perzsiából.A levélben az áll hogy az uralkodó elhunyt és fiai össze vesztek a trónon.
A vesztes herceg csatlakozni kiván Szulejmán seregéhez,pasáihoz.Szulejmán elfogadja és üzen neki jöjön a topkapi palotába.
Hürrem egy ládányi szerelmes és bocsánatkérő levelet ìr Szulejmának amit Lokman aga becsempész a szultánhoz.
Hürrem abban reménykedik hogy a szultán ìgy megbocsájt és nem kell elmenie.A szultán megtalálja a leveleket,néhányba beleolvas de nem bocsájt meg.Hürrem ùtra kell.
Fayhre kalfa próbálja vigasztali hogy az idő mindent megold és ùgyis vissza fog térni.
Kutanyában Bajazid megkéri Huridzsihan kezét.Huridzsihan elmondja hogy kislány kora òta arról álmodozik hogy olyan esküvője lesz mint anyának.40 napon át tartó ünnep.De tudja hogy ez csak álom marad.Bajazid titokban feleségül veszi Huridzsihant ami Rana ágyasnak aki két fiùt is szült Bajazidnak nagyon nem tetszik.Majd Bajazid mindenkit figyelmeztett hogy ez egyenlőre titokban kell maradjon.
Bajazid hírt kap hogy anya oda tart ezért Huridzsihant elrejtik.
Hürremet azzal fogadja Bajazid mi ez a hirtelen látogatás? Hürrem kisé felbőszülve azt feleli már meg semm látogathatom a fiamat,az unokáimat?
Ezùtán beszélgetnek,majd Hürrem lepihen.
Musztafa a mérgezett kaftánt nézi miközben harci öltözetett ölt.Ha harc hát legyen harc.Miùtán felkészült megindùl több ezer fős seregével a főváros felé.
Rüsztem beront a szultánhoz és elmondja Musztafa a fővárosba tart,trónfosztásra készül.
Szulejmán hivatja Ferhát agát és parancsot ad induljon el egy ötezer fős seregel és állitsa meg Musztafát bármi áron.
Rüsztemnek parancsot ad hogy szòljon sokolunak áljon készen az öbölben a hajó flotta.Rüsztem megjegyzi hogy a Reis-szek valószinű Musztafa oldalára állnak.
Ezùtán a szultán a teraszra megy és imádkozik:
"Ó,Allah! Ne ad hogy saját véremet keljen ontanom.
Saját fiam ne az én kezem által haljon.
Ha mégis ezt a sorsot szánod nekem,könyörületes leszek.
Ó,Allah hallod amit mondok? Segits helyes döntést hozni!"
Mihrimah is értesül és a palotába rohan.Dzsihangir Fatmával beszékl hogy vajon mi lelte Musztafát majd egy levelet ìrnak amit Atmacával akarnak elküldeni Musztafának remélve hogy nem késő még.Atmacát elrabolja Rüsztem embere Zall.Börtönbe vettik és Zall kinoza hogy árulja el ki Musztafa támogatòja.Mihrimah és Dzsihangir bebocsájtást kér a szultántòl de nem fogadja őket.Mihrimah Gülfemhez megy és elpanaszolja attòl tart hogy Musztafa megöli őt és a fivéreit.
Misztafa közeleg a város kapuhoz ahol szemben találja magát Ferhát agával és a szultán seregével.Ferhát elmondja hogy azt a parancsot kapta hogy állitsa meg minden áron!
Musztafa azt feleli itt az alkalom fejeze le nyugodtan.
Ferhát ekkor letérdel és azt mondja egyetlen ottomán katona semm merne rá kardott emelni,inkább megadja magát.
Immár Musztafa 10 000 fős seregel masirozik a fővárosba.
Piri Reis is értesül és a hajó flotta is Musztafa felé fordùl.
Mihrimah,Gülfem,Fatma,Afife és Dzsihangir a toronyból nézik ahogy megérkezik.Mihrimah nagyon fél.
A szultán leküldi Rüsztemet hogy állitsa meg Musztafát.Musztafa azt mondja ha akarná már a trónon lenne hisz a palotát alig pár száz katona őrzi.Bebocsájtást kér a szultánhoz,átadja sisakját és szabjáját.
Rüsztem visza tér a válaszal.A szultán fogadja Musztafát.
Szulejmán: Mit jelentsen ez fiam? Hogy gondoltad ezt? Megölöd apád,fivéreid,húgod és trónra törsz?
Hogy gondoltad hogy 10 000 katonával csak ùgy bemasirozol ide? Musztafa!
Musztafa: Te kezdted apám.Megakartál ölni a mérgezett kaftánnal.Ha meg akarsz ölni ted meg most a saját kezedel de ne egy kabátal!
Szulejmán:Miről beszélsz Musztafa?
Musztafa:A kaftán amit küldtél mérgezett volt.Ha anyám nem erőlteti hogy a küldönc vegye fel most halott lennék!
A szultánhoz és Musztafához Dzsihangir csatlakozik és megerősiti azt amit Musztafa mond.Majd a szultán és Musztafa kettesben maradnak és megbeszélik a dolgokat.
Miùtán minden tisztázódik,Musztafa még egy kis idejig a palotában marad.A kaftánal kapcsolatban nyomozás indùl.
Hürrem Bajazidnál a kertben szembe találja magát Huridzsihannal.Heves vitta alakùl ki.Hürrem nem érti mit keres itt.Huridzsihan elmondja hogy össze házasodott Bajaziddal.Hürrem ordit vele.Huridzsihan ekkor azzal jönn hogy ő egy született szultána,apja Ibrahim a Nagy Vezér,anya Hatidzse szultánna.Ekkor Hürrem felpofozza.
A palotába megérkezik a Perzsa herceg,Elkas Mirza.Szivélyesen fogadják és a divánon Musztafa is részt vesz,Rüsztem persze nem örül.
A hírekről csak ùtòlag értesül Szelim és Bajazid is.Szelimnek ezen éjszaka rémálma van.Azt álmodja hogy Musztafa emberei bemenek hozzá éjjel és megfojtják kötélel.
Nurbanu nagyon feszült,nem tudja elfelejteni Váléria halálát.

1506. lipe2013-12-14 19:57
További 14 kép a naplóba,leírás 30percen belül fent lesz!
(válasz lipe 1505. hozzászólására)

1505. lipe2013-12-13 23:03
4-dik évad 115-dik rész,Musztafa fellázad és megindùl a fővárosba,a naplóba 20kép érkezett holnap hozok még és holnap hozom a leírást is.

https://www.youtube.com/watch?v=aywPNljeauU&feature=youtube_..

https://www.youtube.com/watch?v=C-OwJbvtnXg&feature=youtube_..

1504. megi042013-12-13 11:44
1489.-es hsz.
(válasz grizus 1503. hozzászólására)

1503. grizus2013-12-13 11:14
Nagyon erőszakos nő.
Mi lesz Bali béggel és álmai nőjével? Jó lenne, ha összejönnének, de erre nem sok esélyt látok...
(válasz Cippora 1502. hozzászólására)

1502. Cippora2013-12-12 14:16
A tegnapi részben kicsit szemét volt Hatice nem??? Majd nem fog ennyire mosolyogni ha őt csalják meg...nekem egyre ellenszenvesebb...

1501. lipe2013-12-10 23:09
Hoztam nektek a magyar részekhez néhány videót,Izabella,Ármin,Hürrem....

http://www.youtube.com/watch?v=i8BnhZoANDk&feature=youtube_g..

https://www.youtube.com/watch?v=MNTtUrLV_pE&feature=youtube_..

https://www.youtube.com/watch?v=dXtbCOt-dmY&feature=youtube_..

https://www.youtube.com/watch?v=bqu3VH0RAxI&feature=youtube_..

https://www.youtube.com/watch?v=LloZfcd5JdU&feature=youtube_..


1500. lipe2013-12-10 18:03
2013.december.11. 60-dik magyar,31-dik török rész,21:45-23:05-ig:

Ibrahim leveri a lázadást.Izabella miùtán a szultán elùtasítja magára gyújtja a vadász villát.Kimenekitik és közben a szultán is oda ér.Elrendeli hogy Izabella átmenetileg Hatidzéhez kerüljön.Hatidze nem örül a vendégnek de kénytelen vele foglalkozni.Ùj ruhát varatatt neki persze nem európait.Hürrem végre kiszedi Szümbülből ki ez a nő és mit keres itt.Szulejmán kihasználva a tűzet elhireszteli Izabella halálhirét.Ezt Grittinek kell közölnie a küldöncökel.

1499. lipe2013-12-07 17:50
4-dik évad 114-es török rész:
Nurbanu elájult szüléskor.Amikor magához tér Szelim az ágya végén ül.Kérdi fiú vagy lány? Szelim mosolyog és mondja fiút szült neki.Mostantól ő Nurbanu szultána.
Nurbani kérdezi hogy mi lesz a neve a hercegnek.Szelim azt mondja már üzent a palotába hamarosan jönn a szultán és ő ad majd neki nevet.
Fatma beárulja Hürrem titkos szobáját a szultának.Eközben Hürremet kilesi Melek kalfa (Fatma szolgája) hogy épp a titkos szobába tart.Fatma oda hivja a szultánt.Hürrem mikor kilép Szulejmánal találja szembe magát.
A szultán nem szól semit megnézi a titkos szobát és sokolja amit ott látt.Majd elviharzik és senkit nem hajlandó fogadni.
Fatma kioktatja Hürremet és kijelenti most végre vége.Ő győzött Hürrem vesztett.Hürrem erre ne légy ebben olyan biztos Fatma.Fatma megküldi a hírt Musztafának,Máhidevrának.Fatma ezùtán titokban találkozik Rüsztemel és tele beszéli hogy az a szultána akit ennyi éven át szolgált annyira nem bizik benne hogy kihalgatta a divánon.Rüsztem dühösen távozik Mihrimahoz siet.
Rüsztem számon kéri Mihrimahot a titkos szoba miatt.Mihrimah elmondja ő erről semmit sem tud de akkor ezért volt hogy töbször mikor kereste az anyát nem lehetet megtalálni a palotában.
Fatma Dzsihangirhoz megy és őt is telebeszéli.Dzsihangir nem érti anya tetét de Mihrimah felvilágositja hogy anya csak a biztonságukért tette.Hürrem is viszatér a lakosztályába.Ordìt Fayhre és Szümbülel hogy melyikük árulta el.Csak ők ketten tudtak róla.
Szümbülnek ekkor beugrik hogy Cevhernél részegen kifecseghete.Hürrem ekkor ketesbe marad Szümbülel és egy üvegcsét vesz elő amiben méreg van.Szümbül azt mondja hogy ha a szultánája ezt kivánja megteszi.Hürrem rászól nem neki szánja hanem Cevhernek és szedje ki belőle kinek a kémje.Szümbül elviharzik elmegy Cevherhez egy tál édeséggel mérgezet.Cevher megeszi meghal de előtte megad egy nevet Yavuz.Szulejmán befalaztasa a titkos járatot.Majd Hürremet lecseszi.Hürrem te voltál az egyetlen akiben megbiztam hogy teheted?.... Hürrem hiába mondja hogy most is megbizhat bene a szultánt nem érdekli.
Rüsztem titokban találkozik Hürremel és kifejezi dühét amiért kihalgatta a divánt és nem bizik bene.De azt is mondja továbra is hű kiván maradni és van egy terve Musztafa ellen hogy elvonják a szultán figyelmét.
Megérkezik a hír Szelim fiáról.Hürrem abban reménykedik hogy ez megenyhiti a szultánt de nem ìgy van.Másnap arra ébred hogy a szultán végig simitja az arcát.Hát megbocsájtottál Szulejmán? Feláll és elkomorodik.Hogy bocsájthatam volna meg Hürrem.Nem.Nem maradhatsz a palotába Bajazidhoz fogsz költözni.Hürrem a szultánhoz siet de Fatma megállitja elmondja hogy a szultán már elment Nazeninel Szelimhez.Hürrem gyorsan parancsot küld Nurbanunak hogy ölje meg Válériát.
A szultán váratlanul és tùl gyorsan érkezik.Szelim fia születését ünnepli teljesen lerészegedve és lányok táncolnak neki.A szultán dühösen neki ront a részegség miatt és amiatt hogy nem Nurbanuval van.Majd kicsit később megkereszteli a kicsit,a Murád nevet kapja.
Nazenin(Váléria) beleköt Nurbanuba a lépcső tetején.Nurbanuval veszekszenek és letépi a nyakláncát majd ledobja.Váléria ùtána kap de a korlát rosz eltörik és lezuhan.Váléria meghal.A szultán nem érti hogy történt ez és azzonal viszatér a fővárosba.Fatmát is sokolja Nazenin halála.Musztafa titokban meglátogatja Bajazidott.Bajazidott sokolja hogy Mührinisza is vele van.
Rüsztem kideriti hogy Atmaca és Yavuz Piri Reis-nek dolgoznak és Musztafa oldalán állnak.
Rüsztem hamis leveleket ad átt a szultának amiben a kereskedők Musztafára panaszkodnak.
A szultán sétál az erdőben és eszébe jut amikor fiatal volt az apja küldött neki egy Kaftánt (kabát féle).Ez mérgezett volt.Apja el akarta tenni lábalól.Ezt a kaftánt elküldi Musztafának egy levél kiséretében.
Bajazid fejében állandóan Huridzsihán jár és ùgy dönt megkéri költözön hozzá.Huridzsihán meg is érkezik és Bajazidhoz költözik.
Fatma meg akarja kaparintani a hárem vezetését de a szultán ismét Mihrimahra bizza.Mihrimah kijelenti aki anya ellensége az az ő ellensége is.
Hürrem Szümbül felől érdeklődik.Elmondják hogy egész nap csak az ágyban fekszik és sír.Hürrem meglátogatja Szümbült.Szümbül:Ösze tört a szívem,már arra sem emlékszem honan jöttem,hogyan hivtak......
Hürrem:Hosszú éveken át hű szolgám voltál.Mostantól szabad vagy.Választhatsz nevet magadnak,vehetsz házat....
Hürrem készül az indùlásra.

1498. lipe2013-12-07 14:48
Virágom,minden ùgyan olyan,mint tavaly,de héé

Ismerem a dalt,egyébként ez a dal Boszniai és horvát nyelven van nem szerbül de nem gond lefordítani. :-)
(válasz Mazsinka 1488. hozzászólására)

1497. lipe2013-12-07 14:36
Hürrem kontra Izabella:
Nilufer Hürrem szolgálója meglazitja Izabella lovának nyergét amikor lovagolni indul.Leesik a lóról de nem hal meg viszont csùnyán felsérti a lábát.A háremben is dùl a himlő.Niger azzal áll elő hogy Izabella sebét kenyék be egy himlős lány kötésével.Ez nem valósul meg de megpróbálják.Végül mérgezett étel küldenek de a szolgálója eszik csak és hal meg.Ekkor Nigar és Gül aga elkapják Izabellát és a mosodába hurcolják a halot szolgálóval együtt.Ott Hürrem kiosztja majd kicsempészik a szenyesel és élve a tengerbe dobják.
(válasz Cippora 1490. hozzászólására)