Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Negatív tapasztalatok a vegetáriánus vagy a paleolit étrenddel

Kategória: Összes fórumtéma » Diéta & fitness » Egyéb diétás témák


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

402. Piri19912017-04-26 19:25
Üdv Mindenkinek!
3 hete kezdtük el a paleo diétát a párommal. Az első héten nagyon nehezen szokta meg a gyomrom az ételeket, folyton hasmenésem volt. Aztán probiotikumot szedtem és még a kávéról is lemondtam. Így a nap elején hívott csak a természet 1-2x. Most viszont ismét előjött a baj, olyan, mintha minden átfolyna rajtam (elnézést a részletezésért). Elmúlik ez egy idő után? Vagy mit tehetnék ellene? Nagyon tetszik a diéta, és jól is esik egészséges ételek készíteni égy fogyasztani, de félek, hogy a káromra lesz. Orvoshoz még nem fordultam, mert nem akarok gyógyszereket szedni, amik lehet nem is használnak, és tartok attól, hogy lehordanak a diéta miatt. Volt másnak is hasonló tapasztalata? A válaszokat előre is köszönöm!

401. Karesz632013-04-03 11:54
13 év vegetarianizmus után lassanként tértem át a paleora. Eleinte nem is tudtam, hogy paleozom, csak ösztönből hagytam el élelmi anyagokat, cukrot, kenyeret, krumplit, tejet meg nem ittam szinte soha. A vega életmódnak én az abszolút vesztese lettem, egy jó kis szívkoszorúér elzáródással, amit annak a számlájára írok. Nem véletlen, hogy Indiában magas a szív és érrendszeri betegségek aránya. Magyarországon a vegetarianizmusnak nincs igazi kultúrája, nagyon nehéz összeválogatni a megfelelő és minőségi tápanyagokat. A sok tésztafélétől, lisztes ételektől pedig el is híztam és állandó éhség gyötört. Egyszóval a paleo megváltás volt számomra. Mint egy növény, amit újra megöntöznek és éri a napfény is. A fogyásról már nem is beszélve, 30 kg mínusz, bár ez nálam nem volt esztétikai kérdés, mert a magasságom elnyelte a pluszokat. Nem eszem húst hússal, de nagyon sok zsiradékot eszem végre, sok zöldség és gyümölcs is van a palettán. Megértettem a paleozás lényegét, miután átrágtam magam rengeteg könyvön. Még egy nagyon fontos amit meg szeretnék osztani. Ennyire változatosan még soha nem étkeztem. A szűk családban már mindenki paleozik, a fiam azóta nem éhes és elmúltak a pattanásai is. A lényeg, hogy önként kezdték el.
Vega életmódra egyébként az enyhe húsundorom miatt tértem át, nem volt sem vallási sem egyéb ok a háttérben. A szagát nem bírom bizonyos húsoknak, ezért már gyerekkoromba sem nagyon ettem meg a húsokat. A paleoba a halak és a tengeri herkentyűk bejönnek, illetve a marha és a vadhúsok elmennek nálam.
(válasz Igazságkereső 1. hozzászólására)


400. almasiklara2013-02-05 03:04
Visszaolvasva a hozzászólásokat, látom, hogy szegény Szent-Györgyi Albert veseelégtelenségben halt meg. Ez is elképzelhető, már csak a kora miatt is. Jó lenne tudni, mi az igazság valójában. Mivel az itt lévők közül senki nem volt ott, nehéz lesz ezt eldönteni.
(válasz almasiklara 398. hozzászólására)

399. almasiklara2013-02-05 02:00
Mindenki olyan életmódot folytat, amilyet akar. A mai szennyezett világban a vitaminszedés megfontolandó, de ezt is mindenki maga dönti el. A paleo étrenddel már orvosok is gyógyítanak. Még nem hallottam olyat, hogy valakinek rossz lett volna a paleo, ha betartotta a szabályokat. Tévedés azt hinni, hogy a paleósok minden nap húst esznek, én is csak hetente egyszer vagy kétszer eszem. Vannak olyan paleósok is, akik nem fogyasztanak húst. Az ember mindenevő, a fogaink is ezt mutatják.
(válasz Krisz42 212. hozzászólására)

398. almasiklara2013-02-05 01:40
Szent-Györgyi Albert 93 éves korában, szellemileg frissen és korához képest egészségesen autóbalesetben halt meg. A baleset körülményei ma sem tisztázottak…
(válasz LadyA 266. hozzászólására)

397. shilladora2013-01-26 19:50
biztos nem annyira, minha a 13-on nőnének :D
(válasz baranka111 387. hozzászólására)

396. shilladora2013-01-26 12:07
LIKE!!!!
(válasz almasiklara 208. hozzászólására)

395. Porcica2013-01-15 16:35
Elolvastam.
Első: máris fennatrással indultak, ugyanis amerikai kutatóra hivatkoznak, az a forrás pedig ellenőrízhetetlen.
Másodszor: Ma már sehol nem létezik monokultúrás termesztés, ami a talajt kimerítené. Az egyetemen a kezdő mezőgazdászok azzal kezdik a szakmai tárgyakat, hogy megtanulják mi mi után nem vethető. Pl a pillangós virágúak (bab, lencse, lóhere, stb) nitrogénfeldúsulást okoznak a talajban, így utánuk kell a nagy nitrogénigényű fajokat vetni, mert akkor nem merítik ki a talajt.
Amúgy is a "fenntarthatóság elvében" tanítanak, nem a kizsigerelés elvében!
Három: Nem tudom, hogy amerikában pontosan hogy mennek a dolgok, de azt igen, hogy GMO-növényeket esznek, vagyis Genetikailag Manipulált (Organizációkat) növényeket. Itthon ez tilos szerencsére. Szerencsére nem vizsgáltunk még ilyennövényt, és megenni sem szivesen ennék olyasmit, amibe növény létére állati géndarabkákat ültetnek be.
Szóval szerintem a baj nem a talaj kizsigerelésében van, és nem a hozamnövelsen. Hanem a GMO-n. Esetleg ezen érdemes elgondolkodni.

Ahhoz, hogy el tudjam magyarázni az elemek beépülését egy növényi sejtbe, ahhoz legalább egy tanórát kellene nektek megtartanom, szóval arra nem vállalkozom.
Az azonban biztos, hogy ha egy elemet túl magas szintre emelünk, és úgy próbáljuk meg táplálni a növényt, a növényen megjelennek a tünetei. Jellegzetes testi elváltozással (torzulás és elszíneződés) reagálnak az elemek hiányára, vagy többeltére, a terméshozás pedig mindkét esetben elmarad. Szóval nem lhet egy növénybe semilyen elemből egy csomót belepakolni.
Egyedül a nitrogénnel udunk egy növényt felpumpálni, de azon egyértelműen látszani fog. Mivel a nitrogén alapvetően a vegetatív (vagyis zöld növényi tömeg) fejlődéséért felelős, így vagy nem kerül termő fázisba, vagy romlákonnnyá válik a termés, de annyira, hogy szüret után 1-2 héttel elrohad, nemhogy tárolni, szállítani és eladni lehessen. A nitrogéntől nagy, vizes sejtek keletkeznek a növényen, laza szövetállomány alakul ki, az pedig rohad.

Na így is nagyon sokat írtam, remélem érthetően.
Attól még, hogy ez a cikk egy orvosi oldalon szerepel, számomra nem biztos, hogy hiteles.
(válasz AlBundy 392. hozzászólására)

394. baranka1112013-01-15 16:23
F. Y. már reinkarnálódott - megint. :))
(válasz AlBundy 392. hozzászólására)

393. Porcica2013-01-15 16:18
Köszönöm! Örülök, hogy tudtam segíteni! :)
(válasz Nissi 390. hozzászólására)

392. AlBundy2013-01-15 08:41
Erről mit gondoltok? Porcica, Forever Young?
[link]

391. moókii2013-01-14 21:03
Akkor mégis van abban valami, hogy egy étel madárlátta, akkor jobb. Stresszesebb tehát vitaminosabb.

390. Nissi2013-01-14 18:34
En is csatlakozom, ezt nagyon jól, mindenki számára érthetöen irtad le. Látszik hogy szakértö vagy. Ezt a szaglósdit már láttam fözös müsorokban, lehet hogy kiprobálom :)
(válasz Porcica 382. hozzászólására)

389. baranka1112013-01-14 14:31
:DDD
De van ám!

Nemrégen felújították a liftet (5 napig) és mi inkább gyalogoltunk és nem mentünk át a tetőn:))
Egy kis mozgás, jó szívnek is! :DDD
(válasz Porcica 388. hozzászólására)


388. Porcica2013-01-14 12:23
Uhh! Olyan emelet is van? :D
(válasz baranka111 387. hozzászólására)

387. baranka1112013-01-14 12:01
:))
Ellátom őket minden földi jóval!
Nap, víz, föld van nekik bőven!
Remélem nem fóbiásak, mert a 11-en nődögélnek. :))
(válasz Porcica 386. hozzászólására)

386. Porcica2013-01-14 09:56
Az erkély az elég stresszes dolog a növényeknek. Már alapból a cserépben élés is az nekik. :)
Csak óvatosan stresszeld őket, mert hamar károsodnak szegények. :)
(válasz baranka111 385. hozzászólására)

385. baranka1112013-01-14 09:20
A szárított pirospaprikára gondoltam, lehet nem volt egyértelmű.

:)) Ezután én is szagolgatok! :))
Bár nem vagyok szaGértő, de majd belejövök! :D

A stresszelős hsz-edet elmentettem , hátha egyszer majd még lesz üvegházam...
Most csak erkély van, de koktél paradicsom és paprika is terem ám itt! :))
(válasz Porcica 384. hozzászólására)

384. Porcica2013-01-13 15:14
Ez a növénystresszelés egy teljesen új dolog. Nem olyan rég jöttek rá, hogy mitől van a vitamin egy növényben, és miért kevesebb a fóliásban. :)

Igazából fele-fele spanyol, illetve marokkói kb. Behajózzák marokkóból spanyolba, és a csomagoláson már az jelenik meg, hogy spanyol termék. Nem állítanám, hogy veszélyes az egészségre, pánikot nem akarok feleslegesen kelteni. Szóval ha az ember időnként ilyesmit eszik, nem fog meghalni. De van hazai paprika is még ilyenkor, a dél-alföldön hatalmas üvegházaink vannak, és nagyon finom paprikát-paradicsomot csinálnak ott. Sőt amelyikekben én jártam, ott nagyon elkötelezett vezetők vannak, és nagyon komolyan veszik a termnelést, jó minőséget állítanak elő.
Az egyik nagyobb üvegház vezetőjének az elmondásából tudom, hogy a teszkónak is szállítanak. Szóval azért ott is lehet jót kapni. Az illata árulja el leghamarabb a zöldséget, hogy magyar. Sokszor néznek rám furán, amiért szagolgatom a zöldségosztályon a dolgokat. :D Ilyenkor szoktam mondani, ha látom valakin az érdeklődést, hogy "olyan az íze is, amilyen az illata". Rögtön mindenkinek szagolhatnékja támad. :D
(válasz baranka111 383. hozzászólására)

383. baranka1112013-01-13 14:57
:)
Nekem teljesen új dolog amit leírtál és nagyon tetszik! -ez a növény stresszelés :)

Az viszont, amit a Spanyol származási helyről írtál, már kevésbé. :(
Én pirospaprikát vettem ilyet.
Lehet ez is inkább marokkói? A színe szép, az íze jó, na de akkor mit is vehettem... :(
Magyart nem is találtam...
(válasz Porcica 382. hozzászólására)

382. Porcica2013-01-12 22:11
Jó régen tetted fel a kérdést. Bocsánat, de nem voltam gépközelben.
A növények mikro- és makroelemekkel táplálkoznak, a vitaminokat pedig előállítják a fotoszintézis, és a saját anyagcseréjük útján. Valójában az, hogy az tápanyag, amit elfogyasztanak a talajból származi e, vagy laboratóriumból, mindegy. Más kérdés, hogy a talajból táplálkozó növények talán kicsival zamatosabbak, de én jártam hidrokultúrás paradicsomültetvényban (üvegházban, itthon) nem egyben, és a saját magam által ott leszedett paradicsom nagyon ízletes volt (paprika szintén).
Tehát. Vitamint a növények az őket ért stressz hatására nagyobb métékben állítanak elő, mint teljesen stresszemntes környezetben. A növényeket valójában stressz így érheti: erős szél, homokverés, hirtelen hőmérséklet emelkedés, csökkenés, ilyesmi. Ezért van az, hogy az üvegházi zöldségek kevesebbet tartalmaznak. Ma már azt azonban tudják a tudósok, és itthon nem egy helyen az üvegházi növényeket is stresszelik bizonyos mértékig. Pl. kiszellőztetnek egy hűvösebb napon.
Én azt tudom javasolni, ha jó zöldséget és gyümölcsöt akartok enni, részesítsétek előnyben a hazait. Nálunk ezt komolyan veszik, nagyon szigorúak a szabályok, és jók a személyes tapasztalataim is. Amit semmiképp ne vegyetek: marokkói terméket, és spanyolt! Spanyolország marokkóval termeltet, amin később az szerepel, hogy származás: spanyolország. Marokkóban viszont nincsenek uniós szabályok a vegyszerekre, és sajnos sokszor olyan vegyszereket használnak, amiről jobb nem is tudni, nem hogy megenni!
(válasz LadyA 251. hozzászólására)

381. AlBundy2013-01-12 20:39
Én meg a vitatást tartom üzleti fogásnak..:)
(válasz Forever Young 379. hozzászólására)

380. Forever Young2013-01-12 16:50
Én meg inkább tartom magam a tudomány jelenlegi eredményeihez. Majd ha változik akkor ahhoz tartom magam. Nem tudhatom hogy milyen irányba fog változni, ezért nincs más választásom.
(válasz AlBundy 378. hozzászólására)

379. Forever Young2013-01-12 16:48
Paulinnak a c-vitamin rákellenes hatásával kapcsolatos elméletét a tudósok túlnyomó része vitatja, és csak üzleti fogásnak tartja.
(válasz AlBundy 377. hozzászólására)

378. AlBundy2013-01-12 16:46
Nem baj remélem a d-vitaminhoz hasonlóan megemelik a többi ajánlást is olyan mértékre amit szedek és most állítólag nagyon káros..

377. AlBundy2013-01-12 16:44
Csak annak lehet igaza aki nobel díjat kap?:)
(válasz Forever Young 375. hozzászólására)


376. Forever Young2013-01-12 16:42
A C-vitaminnak nincs ismert UL értéke, viszont sok más anyagnak, köztük pl. az A, D, E vitaminoknak van.
(válasz AlBundy 374. hozzászólására)

375. Forever Young2013-01-12 16:40
Nem ezért kapott Nobel-díjat.
(válasz AlBundy 373. hozzászólására)

374. AlBundy2013-01-12 16:32
a "visszafordíthatatlan egészségkárosodásod is lesz miatta" nekem úgy tűnt, hogy szerinted káros..

373. AlBundy2013-01-12 16:30
Amúgy korábban említett Linus Pauling is elég sok kutatást végzett maga is rengeteg c-vitamint szedett be és ő 93 évet élt..

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14