Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (5. oldal)

Kategória: Összes fórumtéma » Szépség & egészség » Egészség


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


19038. bubuci20172017-11-15 14:34
Meska Köszi az altatasos tajekoztatast. En nem emlékszem az ebresztesre. A nyelessel es a nyelvemmel voltak tegnap gondjaim. Viszont senki se írta hogy a mutőagytól fáj a feje. Olyan mint hatulról fejben vagtak volna. Állítólag a kényelmetlen műtéti testhelyzettől gémberedett el.

19037. anett01082017-11-15 14:31
Az enyém is 2 centis, egészen pontosan 22 mm. Teljesen véletlenül derült ki másfél éve. Sosem küldtek, mert a hormonértékeim mindig jók voltak. Mégis elmentem radiológushoz, mert akkor derült ki, hogy mamámnak vannak pici göbök és javasolták anyunak és nekem is az uh-t. Meglepődtem, hogy találtak göböket, 2 nagyobbat (akkor 12 és 17 mm volt). Fél év múlva visszahívtak, akkor még változatlanok maradtak. Most az 1 éves kontrollon viszont a nagyobbik nőtt :(
(válasz bubuci2017 19034. hozzászólására)


19036. Böce2017-11-15 14:28
Szia!
Akkor drukkolok, hogy regenerálódjon! Azért ott most eléggé meg lettek "piszkálva" a dolgok, plusz gyulladás is volt, szóval légy türelmes, mert a gyógyuláshoz idő kell - és nem egy-két hét.

Nyelés rendben? Én nem kaptam gyógyszert, mert nekem maradt valami - gondolom a mellékpajzsmirigy. Igaz, hogy nem volt rákra utaló jel, bár szövettani eredmény még nincs, talán jövő héten lesz már. Azt azért várom, de bízom benne, hogy jó lesz.
(válasz bubuci2017 19032. hozzászólására)

19035. bubuci20172017-11-15 14:22
A telo neha atirja amit irok de remélem azért érthető

19034. bubuci20172017-11-15 14:21
Szia onkologián mutöttek mert a biopszia rosszindulatunak talalt egy 2 centis göböt. Az uh n neked mit mondtak? Mert engem azbultrahangon javasoltak hogy menjek biopsziára tumor kizárása miatt. En úgy tudom a biopszia biztosabb mint a cintigráfia. Baba vállalast csak a rosszindulatú daganat utan kapott jódizotópos kezelés esetén kell elhalasztatni. És a helyedben elmennék jövő héten a masik orvosnak. Es ha esetleg rosszindulatunak talalnák a göbödet nyugodtan menj naszútra es utána mutetre.nekem 2 hónapot kellett végül varni mert az elhalasztották a műtetemet.
(válasz anett0108 19033. hozzászólására)

19033. anett01082017-11-15 14:02
Szia! Bár még nem "beszéltünk", de örülök, hogy jól vagy. Nem olvastam annyira vissza, hol és ki műtött? Miért volt szükség a műtétre?
Szerencsére rendben van a PCOS-em, van peteérésem, 4 éve járok a szerintem legjobb endokrinológushoz és félévente ellenőrizzük a hormonokat. Ezért bosszant a dolog, mert most kell hozzá visszamennem kontrollra (PCOS miatt), és pont a babavállalásról beszéltünk volna, de így nem tudom mi lesz.
(válasz bubuci2017 19032. hozzászólására)

19032. bubuci20172017-11-15 13:56
Sziasztok Üdv a korhazbol. Tegnap volt a mutét. Hat voltam mar jobban is. A bal ideg kicsit renyhe de az orvos szerint 90 százalék hogy regenerálódik. Gyulladt volt a pajzsmirigyemem azt mondta az orvos.
Anett lehet babát vállalni pm mutét utan de a pcos mellett nem biztos hogy van peteérésed de azt gyógyszerrel majd meghozzák. Böce mi hazamenetellel már fogunk kapni receptet azt mondták 50 vagy 100 mg mal kezdünk.

19031. anett01082017-11-14 22:58
Nem vagyok képben ebben a témában. Eddig csak az inzulinrezisztenciám miatt jártam endokrinológushoz,ahol félévente ellenőrzünk minden hormont és szerencsére azok rendben vannak. Most megyek majd hozzá vissza kontrollra és arra vártam, hogy engedélyt adjon rá,mert az IR-em helyrejött. De így valószínűleg halasztunk...:(
(válasz Szviola 19029. hozzászólására)

19030. anett01082017-11-14 22:55
Köszönöm. Izotop alatt azt a vizsgálatot érted amikor megállapítják hogy hideg vagy meleg göbről van szó? Pont emiatt inkább rögtön szúrást szeretnék,attól kevésbé félek és talán az biztosabb.
(válasz Szviola 19029. hozzászólására)

19029. Szviola2017-11-14 22:50
Az izotópot szerintem csak mint vizsgálatot gondolta. Attól még vállalhatsz babát, csak terápia után kell egy évet várni. Én 2 izotóp után szültem a fiam utána kezdtük előlről.
Ha meg kell műtsenek, és nem a legrosszab okból kifolyólag, a műtét ugy is csak hónapok múlva lenne. Ha meg hamar, 2 hét alatt rendbejössz. Ha tengerhez mész, az csak pluszban jót tesz majd a gyógyulásnak. Az első műtét után 3 héttel voltam a balcsin 2 hetet.
A szúrás megmondja mi a helyzet, megvan hamar. Attól függ mennyi a szövettan, de ne félj tőle, nekem vag, 10x sszúrtak már, egyetlen egyszer volt kellemetlen.
Neten kutakodni jó dolog, de ne csak a negativ dolgok ragadjanak le, itt is sokan vagyunk akik tudunk támogatni, tapasztalatot cserélni.
Nekem 27 évesen derült ki, pont gyerek dolgok előtt.
(válasz anett0108 19027. hozzászólására)

19028. Böce2017-11-14 22:39
Szia!
Üdv itt, én sajnos nem tudok segíteni, most volt még csak 3 hete a műtt, és nem kapok még semmit. 6hét után kell mennem vérvételre és majd utána kapok gyógyszert.

Mások talán tudnak segíteni.
(válasz AÁEJ 19020. hozzászólására)

19027. anett01082017-11-14 21:10
Szia,
Nem arról van szó,hogy fontosabb a nászút,mint az egészségem,de több százezerről van szó és szeretnénk kicsit kikapcsolni,mert elég stresszes életet élünk. Ezenkívül épphogy 30 vagyok,szerintem még lenne néhány évem a babára. Műtét még egyébként nem jött szóba, radiológus említette az izotópot vagy a szúrást. Előtte azt sem tudtam,hogy eszik-e vagx isszák...
(válasz Szviola 19026. hozzászólására)

19026. Szviola2017-11-14 18:29
Szia.
Ahogy a baratnőm mondja, 30 felett lejár a garancia.
Ja es az esküvőnk után 10 nappal műtöttek 2xrra. Azóta sem voltunk nászúton.
Van ilyen sajnos.
A szúrás az eléggé pontos ha jó helyről veszik de 22 mm elteveszteni nagy hiba lenne.
(válasz anett0108 19009. hozzászólására)

19025. Böce2017-11-14 16:49
Ez nem tudom, nekem nem volt gyulladás. De akkor úgysem küld el a doki izotópra, ha nem lehet vagy hamis eredményt adna.
(válasz anett0108 19023. hozzászólására)


19024. tjutka2017-11-14 16:44
Szia Claudia!
én is ma voltam endokrinológusnál, az eredményeim:
TSH: 2
FT3: 3,88
Ft4: 17,65
A doktornő meg volt elégedve, akaraton kívül fogytam is műtét óta. először híztam 3 kg-t, majd fogytam 6 kg-t. Egyedül a magnézium hiány problémás, mától
2x500 mg kell szednem. A hajam hullik, de erre azt mondta a dokinő, hogy 6 hónap kb. mire a bőr szárazsága, a haj és köröm problémák javulni kezdenek. Én 125 mikrogr. Letrox-ot szedek, és marad is. Jövő év májusban kell mennem endo dokihoz legközelebb. A felszívódó varrattal én is megszenvedtem, de mivel a csücske kibújt, a sebész kihúzta. (nem fájt) Vigyázz magadra, ne idegeskedj. Ja ezt mondták nekem ma, hogy stresszelni tilos, árt. Puszi J.
(válasz Kőnig Claudia 19012. hozzászólására)

19023. anett01082017-11-14 16:32
Novemberi pm labor, tegnapi uh-m van.
Izotópra azért nem szeretnék menni, mert gyulladásom van és úgy tudom, hogy akkor nem vesz fel izotopot és hideg göböt mutat majd. Vagy ez nem így van? Nincs még ebben tapasztalatom.
(válasz Böce 19022. hozzászólására)

19022. Böce2017-11-14 16:26
Nem számít nagynak, 2 cm-ig nem is csinálnak vele semmit. A növekedést nem tudom, hogy az 5 mm egy év alatt sok-e vagy sem.

Ne gondolj a legrosszabbra, inkább a legjobbra:-) Jövő csütörtökig bírd ki! :-)) A doki majd elmond mindent, és nyilván elküld vizsgálatokra is. Én elmennék izotóposra is, meg aspirációs citológiára is (picike szúrás, nem fáj egyáltalán).
(válasz anett0108 19019. hozzászólására)

19021. anett01082017-11-14 16:22
Azt még szeretném megkérdezni, hogy ha esetleg műtétre kerülne sor és kivennék a pm-et, lehetséges a teherbeesés?

19020. AÁEJ2017-11-14 16:00
Sziasztok! Ebben a topicban új vagyok és igazából nem tudom,h jó helyen kérdezôsködöm. Nekem Hashimotom van,göbjeim nincsenek. E hónap 2-án a hormonbevételtôl számítva 6-8 óra múlva olyan tüneteim voltak,mintha dupla adagot vettem volna be. A gyógyszert ezek után nem mertem beszedni. Kedden elmentem egy vérvételre ahol a TSH-m 5,5 lett, vas 14,4. A korábbi vérvétel eredményem,amit október 10-én csináltak a TSH 1,53, vas 7,7.
Szerdán az orvosomnak a 7-ei vérvétel eredményét átküldtem és elmondtam,h nem érzem jól magam, tüneteket is.
Azt mondta,h ennyit nem megy fel a TSH ilyen rövid idô alatt,ne szedjem a hormont egy hónapig. Majd vérvétel.
Ma a 12. napja,h nem szedem és borzalom,ami lejátszódik bennem. Hol alszom,hol nem,ideges vagyok, pánik rohamok stb.
A kérdésem az lenne,h van e közöttetek olyan,akit egyik napról a másikra leállítottak a hormonnal és szélsôséges tüneteket produkált?
Elôre is köszönöm a segítségeteket.

19019. anett01082017-11-14 15:56
Igen, nagyon ideges vagyok tegnap óta, sajnos a legrosszabbra gondolok. Nekem nagyon fura, hogy jó az összes értékem, ennek ellenére kaptam gyógyszert, ami elvileg a göb növekedését megakadályozza. Erre 5mm-t nő. 22 mm egyébként nagynak számít?
Terhesség alatt ha jól tudom még jobban nő a göb, tehát érdemes a műtétet előtte elvégeztetni. De mivel más problémám is van (ami ehhez képest most eltörpül, a PCOS), nem szeretnék kifutni az időből ami a gyermekvállalást illeti.

19018. Böce2017-11-14 15:52
Egyik orvost sem ismerem, de mivel elég ideges vagy - érthetően - én elmennék jövő csütörtökön, átbeszélném a kérdéseimet az orvossal.

A továbbiakat annak ismeretében tudnád eldönteni, hogy csütörtökön mit mond az orvos - másik dokihoz attól még mindig mehetsz később.
(válasz anett0108 19015. hozzászólására)

19017. Böce2017-11-14 15:49
A citológiát érdemes lenne megcsináltatni. Az már mond valamit.

Szerintem lehet várni 2 hónapot. De a doki úgyis megmondja.
(válasz anett0108 19016. hozzászólására)

19016. anett01082017-11-14 14:06
Szerintetek ilyen esetben lehetne várni 2 hónapot?

19015. anett01082017-11-14 13:49
Január közepére van időpont hozzá...Addig nem nagyon szeretnék várni. Így a másik dokihoz, Augusztinhoz kértem időpontot, jövő csütörtökre. Vagy várjak januárig Solymosira? Fogalmam sincs mit tegyek...
(válasz Böce 19014. hozzászólására)

19014. Böce2017-11-14 13:44
Akkor mindenképpen mielőbb keresd fel a Solymosi doktort, ő majd mindent elmond, megnyugtat.

A nászutat a műtét nem nagyon befolyásolja, mert sztem a műtét után két héttel már simán mehetsz, szóval ha még decemberben megműtenek, januárban simán mehetsz nászútra:-)
(válasz anett0108 19013. hozzászólására)

19013. anett01082017-11-14 13:20
Köszönöm Neked is :)
Igen, már rákerestem az orvosra és "szerencsére" helyileg nagyon közel rendel a lakásunkhoz. Már sok mindenen túl vagyok az életben, nem a mintavételtől vagy akár a műtéttől félek és már az sem érdekel, ha hormont kell szednem életem végéig.
Babát szeretnénk már nagyon és nem tudom egy esetleges műtét után ezt mikor engedélyezik. Pont Solymosi oldalán olvasom, hogy terhesség előtt kellene a műtétet elvégeztetni, mert akkor a göbök gyorsabban nőnek. Nekem most 1 év alatt nőtt 5 mm-t, szerintem az sok :(
(válasz Kőnig Claudia 19012. hozzászólására)


19012. Kőnig Claudia2017-11-14 13:14
Sziasztok!

Remélem, mindenkinek jól megy a sora!
Anett 0108! szerintem várj még az ijedtséggel.A göbök jelenléte mellett a pajzsmirigy működése lehet tökéletes, és a göbök növekedése nem feltétlenül jelent rosszindulatúságot. Amennyiben utána akarsz nézni, Solymosi Tamás weboldalát ajánlom.Itt is olvasható, hogy a legtöbb jóindulatú pajzsmirigy göb lassan, de biztosan növekszik. Nekem 18 évesen fedezték fel a göbjeimet, melyek 2 évtized alatt 1cm-ről 4 cm-re nőttek. Citológiai mintavétel többször is volt, jóindulatúságot mutatott, amit az idén márciusi műtét szövettani eredménye,ahol a teljes pajzsmirigyet eltávolították, megerősített.
Tehát járj utána az ügynek, de ne ijedj meg!/persze utólag könnyű ezt mondani, tudom./

Ma voltam az endokrinológusnál ellenőrzésen, a lelet a következő:

TSH:0.31
Szabad T4:1.35
Szabad T3:1.99

Szóval a p. mirigy hormonok még jók, de a TSH túlműködésre utal. Az egész azért meglepő számomra, mert napi 100 mikrogramm L-Thyroxint szedek úgy, hogy teljesen kitakarították a pajzsmirigyet. Emlékezetem szerint, itt akinek a teljes mirigyet eltávolították, mindenki többet szed ennél, és még így is van, aki alulműködő!!Amúgy augusztusig 75 mikrogrammot szedtem naponta, és úgy meg a TSH-m kb. 6-os lett, szóval alulműködő voltam. Most az orvos heti 3x75 mikrogramm L-Thyroxint illetve heti 4x100 L-Thyroxin írt fel.
Ja, és a nyakam jobb oldalán, ahol a nagyobb göbök voltak, megjelent egy alig érezhető, de enyhe és nyomásra érzékeny duzzanat. Az endokrinológus szerint a belső varratok felszívódása körül lehet valami jelentéktelen ügy, és UH-ra küldött, de itt csak januárra kaptam időpontot.

19011. anett01082017-11-14 12:35
Szia!
Köszönöm a bátorítást. Sajnos stresszes ember vagyok és most elkeseredtem még jobban. Nem a vizsgálattól félek, hanem hogy felesleges lesz az egész és inkább szúrni kellene elsőre. Most megyek majd vissza endokrinológiai kontrollra és ha minden rendben lett volna, akkor végre koncentrálhattunk volna a családalapításra. De így gondolom tolódna, sőt... A másik meg a nászút, ami be van fizetve. Erre várunk már az esküvő óta, hogy kicsit kikapcsolódhassunk.
Egyébként nem érzem a göböt, amikor 17 mm volt, nem is tudták kitapintani, csak az uh-n látható.
Ha műtétre küldenék, kb mikor kerülnék sorra és Pesten kit ajánlotok?
(válasz Böce 19010. hozzászólására)

19010. Böce2017-11-14 12:28
Szia!

Nekem is minden érték teljesen jó volt, mégis 4 cm hideg göb volt a bal lebenyben, a jobban meg 2 cm meleg göb. Izotópos vizsgálattól ne félj, nem akkora dózis az, hogy vmi bajt okozna.

Citológia nem mutatott semmi rosszindulatúságot. Október 20-án kivették a pajzsmirigyet - túl nagyok voltak a göbök. Szövettani eredményt még nem tudom, a héten megyek majd érte.

Úgyhogy ne félj, egyáltalán nem biztos, hogy rosszindulatú, de egy szúrást megérne, hogy ne izgulj annyira. És van még egy érték a laborleleten, ami utalhat rosszindulatúságra, de azt most nem tudom, meg kell majd néznem hozzá a leletemet (endokrinológus doki mondta).

Szóval ne izgulj, az hogy nőtt, még nem feltétlenül és bizonyosan jelenti azt, hogy rosszindulatú.
(válasz anett0108 19009. hozzászólására)

19009. anett01082017-11-14 12:06
Sziasztok! Új vagyok sajnos a fórumon, rengeteg bennem a megválaszolatlan kérdés. Másfél évvel ezelőtt derült ki, hogy göbös pajzsmirigyem van. Véletlen lelet volt, azért mentem csak el uh-ra, mert mamámnál találtak kis göböket.
Endokrinológushoz már 4 éve járok egyéb probléma miatt, ahol félévente ellenőrizzük a hormonjaimat. TSH-m ezalatt mindig 0,9-1,3 között volt, tökéletesnek nevezték. T3 és T4 hormonjaim is jók, eddig antitestek sem voltak. 25 mg L-Thyroxint kaptam, azért hogy a göbök ne növekedjenek. 1 éve szedem a gyógyszert. A legfrissebb laborom alapján csak az antitestek emelkedtek, vagyis gyulladás van és az egyik göböm 1 év alatt 17 mm-ről 22 mm-re nőtt. Annak ellenére, hogy szedem a gyógyszert nem mozdult a TSH-m. Izotopot javasoltak most először. Nagyon megijedtem. Hogy lehetséges az, hogy jó hormonértékek mellett göbös a pajzsmirigyem? Sajnos csakis arra tudok gondolni, hogy rosszindulatú az elváltozás...Az izotop szinte biztosan hideg göböt mutatna jó értékek mellett, lehet hogy felesleges lenne és rögtön szúrják meg? Ahogy olvastam 1-2 régebbi hozzászólást, a szúrás se túl megbíízható eredmény szempontjából...
Nov. 30-án megyek az eredményekkel az endokrinológusomhoz, aki az egyik legjobb az országban. De olyan messzinek tűnik ez az időpont, addig megőrülök. Főleg, hogy januártól babát terveznénk és január elején mennénk nászútra, ami már be van fizetve. Nem így terveztem a 30-as éveim elejét :(