A finom hús titka (beszélgetős fórum)
A sütőben sültet, tök egyszerűen.
Kétszer megmosom hideg vízben, leborítom róla, besózom egy tálban, tepsibe rakok zsírt, majd a eligazgatom a húsokat benne, aztán öntök rá vizet. Nem rakok rá semmit, később locsolgatom a levével, hogy pirosra süljön. A végén rakok rá fokhagymát.
Mit akarsz sütni?
A csirkecombot nem szoktam lefóliázni. Teszek alá olajat és vizet, fél óra múlva elkezdem ezzel locsolgatni (kb. 3-4 alkalommal). 1 óra alatt megsül az egész, és isteni ropogós a bőre.
A húst nem szabad villával megszúrni, mert kifolyik a leve, és nem lesz omlós, hanem kiszárad. Ez vonatkozik mindenféle sütött húsra.
én befűszerezem (ne ijedj meg semmilyen fűszertől! Nyugodtan használj a rozmaringtól elkezdve szinte mindent, csak mértékkel, h harmonizáljanak az ízek!), hagyom állni kis ideig, majd mehet a tepsibe. Mellé teszek fokhagymát, vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, akár gombát is, és nme olajban sütöm ilyenkor, hanem zsírt rakok alá, de csak keveset! Öntök alá egy kevés vizet, h eleinte ne csak süljön, hanem párolódjon is, és nem nagy lángon, hanem alacsonyabb fokozaton (kb. 180 fok) kezdem sütni fólia alatt. Ha kellőképpen megpuhult a hús (ezen a fokozaton kell neki kb 1 óra), leveszem a fóliát, és feltekerem a sütőt 200-220 fokra, h így megpirítsam. De pirítás közben is 1x megfordítom, h mindkét fele piruljon. Majd visszafordítom a bőrös oldalára, h az ropogós legyen.
Vagy a másik verzió, amit szoktam, h a befűszerezett csirkét sütőzacskóba teszem, így nme kell alá semmi zsiradék, és abban puhítom meg (zöldségekkel együtt). Mikor puha, akkor kiöntöm a sütőtálba a csirkét szaftostól, elrendezem benne, h egyenletes legyen, és rápirítok a sütőben.
Amíg olajban sütöttem a húsokat, nekem sem volt az igazi. Aztán rájöttem, h zsírban sütve egészen más, és nme kell belőle sok alá, mert a húsból is sül ki vmennyi. Nme lesz száraz, stb benne a hús, és mellékíze sincs.
Olajban már csak akkor sütök húst, ha rántom. Én a rántott csirkecombot is sütőben készítem, mert nem oylan pepecselős. A tepsiben kevés olajon felsorakoztatom a kipanírozott combokat, alufólia rá, és szépen forgatom néha őket, majd mikor megpuhult, leveszem a fóliát, és készre sütöm. Nekem így egyszerűbb, mint bő olajban a gázon sütni.
Csirkecombot fóliázom kb. 20-25 percet, leveszem, megnézem hústűvel. Ha könnyen belemegy leveszem, pár percet sütöm h. legyen színe, majd grillezem, megfordítom a bőrös részét is grillezem. Amelyik sütőm nem tudta a grillt azt is megfordítottam, mert szeretem ha barna és ropogós a bőre. Persze fűszerezek. Grill v. magyarosat szeretem. Meg a felsőcombnál bevágok kicsit a csont mellett, bár az alsónál is:D. Ezek kb. 10 centis felsőcombok szoktak lenni. 200 fokon szoktam, alacsonyabbon nekem csak száradt a hús vagy külső része megsült, belső pedig nem. 2-3 naponta szoktam, mert ezt szeretem a legjobban:D.
Szoktam hagymát karikára vágni és azt alátenni a combnak, nagyon finom tud lenni. Grill előtt kiveszem, mert az csak megég:D
Pulykát nem szeretem, mert nekem túl édes.
Csirkemellet rántani szoktam inkább.
Anyu régen a csirkepörköltet is (ami nem tejfölös) megfőzte, a végén betette a sütőbe hogy ropogós legyen.
Akkor nyálkás ha még nem sült meg.
Csak vizet szoktam alá tenni vagy semmit, mert 3-nél több húsnál kisül annyi lé ami elég, persze csak ha be van fedve alufóliával.
Jó minőségű alapanyag nagyon fontos. Én sütőben nem szoktam fóliázni, hanem sütöm a csirkét (combot, szárnyat) alacsonyabb hőfokon (150-160 fokon) egy jó fél-háromnegyed órát, vastagságtól függően. Felénél forgatok, és ha úgy ítélem meg, hogy megsült, "rápirítom" a bőrt, magasabb hőfokon (180-200 fokon) kap még egy negyed órát.
Lehet nincs összefüggés, de nálam így készülnek a fini pipihusik :)
Elsősorban pulyka és csirke. Mert a családunk csak ezt fogyasztja. A mamám úgyan jól süt, főz. De a hús sosem sikerül jól. Mi a titka a finom ropogós, omlós húsnak? Pl a sütőben sültnek?
A mamámnak mindig nyálkás. Amit olajban süt ki az még furább ízű. Az illata sem kellemes, sem az állaga?
Hogy lesz a csirkáből, pulykából, szép barna, omlós, ízeletes étel?
Előre is ksözönöm. Ez kezdő háziasszony.