Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fujtott hús - ismeri valaki? Tipikus lagzis étel (volt gyerekkoromban...) fórum

Fujtott hús - ismeri valaki? Tipikus lagzis étel (volt gyerekkoromban...) (tudásbázis kérdés)


1 2
32. zebracsikó (válaszként erre: 31. - Zorkóóó)
2014. jan. 7. 12:00
:) köszi, ilyesmi lehet!!
2014. jan. 7. 08:24
Ömm...Nem arra gondolsz, amikor (nálunk nem tudom, mi a neve, de nagymamám csinálja a mai napig) Kiklopfolja a hússzeleteket, besózza, és vastagon zsírral kikent kuktába teszi a szeleteket, zúzott fokhagymával, borssal, majorannával. Önt rá 1-2 dl vizet. 3/4-ed órát fő sípolva a kuktában, utána lezárja, leveszi a tetőt(amikor már elhallgatott) és nagy lángon kicsit lepirítja még mindig a kuktában. Ez szerintem olyasmi, amit írtál.
30. t.Ili (válaszként erre: 29. - Zebracsikó)
2012. szept. 30. 23:10
Szivi :)
29. zebracsikó (válaszként erre: 28. - T.Ili)
2012. szept. 30. 22:59

köszönöm!!!!

igen, ennyire puritán a fujtott hús, ez lehet a receptje.

Nagyon kedves vagy, köszönöm!

28. t.Ili
2012. szept. 30. 22:44

Azt gondolom, az lehet,amit disznóvágáskor szoktunk csinálni a nagyobb nyesedékekből, hogy ebédig se éhezzen a nép :)

Lényeges,hogy zsíros hús legyen, és nem kell túl vastag szelet. Lehet lágyékos, comb,lapocka,vagy tarja nyesedék is.Nem klopfoljuk egyáltalán, csak lerakjuk simán a kizsírozott tepsibe.Megsózzuk,borsozzuk,és alufóliával az első negyedórában,megríkatjuk :) Levesszük a fóliát, és sok sok apróra vágott fokhagymával megszórjuk. Még negyed óra, és kész is. Van, ahol a kész húst utólag kis pirospaprikával megszórják.

27. Filona9 (válaszként erre: 2. - A14deb9047)
2012. szept. 27. 11:38

Ezt elvittem, mert megtetszett!

Köszi

26. globus (válaszként erre: 25. - Zebracsikó)
2012. jún. 13. 14:34
Nekem is úgy tűnt... :) Afféle tokány jellegű, galuskához szoktam készíteni, ha éppen elkanyarodnék a normál, unalmas pörkölttől.
25. zebracsikó (válaszként erre: 24. - 388b941089)
2012. jún. 13. 14:28

:)

köszönöm, ez valójában pörkölt, csak nem kockára vágott hússal :)

24. 388b941089 (válaszként erre: 13. - Zebracsikó)
2012. jún. 13. 14:10

Én marhahúsból szoktam csinálni. Jó sok vöröshagymát felvágok, olajon megdinsztelem. Ezt követően csinálok egy pörköltalapot (só, bors, pirospaprika, majoranna, vegeta esetleg) + teszek hozzá őrölt fűszerköményt is, fokhagyma is mehet bele. A hússzeleteket belehelyezem, felöntöm egy kevés vízzel, majd lefedve párolom jó sokáig. Ha a hús megpuhult leveszem a fedőt és megvárom, h elfőjjön a víz, így jó sok szavatja lesz.


Sima főtt krumplival tálalom. :))

23. 388b941089 (válaszként erre: 13. - Zebracsikó)
2012. jún. 13. 14:05
Bocsánat, azért nem mert nem volt időm, dolgozom. :))
2012. jún. 13. 09:10
Tiszta kínzás ezt olvasni :) Főleg, hogy nem reggeliztem, az ebéd meg mlg messze...
21. zebracsikó (válaszként erre: 20. - 342402de6d)
2012. jún. 12. 22:01
jaj, de finom, kenyéren, lilahyagmával!!
20. 342402de6d (válaszként erre: 19. - Zebracsikó)
2012. jún. 12. 21:56

épp azt ettem az előbb:)))

olyan éhes lettem ahogy az ételről írtunk:)

19. zebracsikó (válaszként erre: 18. - 342402de6d)
2012. jún. 12. 21:50
a libazsírt inkább kedvelem, ha zsírral főzök, sertészsír nagyon rég volt a konyhámban, vagy csak füstölt szalonna formájában
18. 342402de6d (válaszként erre: 17. - Zebracsikó)
2012. jún. 12. 21:47

Igen,de annak azért jellegzetesebb az íze:)

én sütök ki mindig tepertőt és annak a zsírját ha kell ilyenkor használom.

17. zebracsikó (válaszként erre: 16. - 342402de6d)
2012. jún. 12. 21:42
főleg, ha a zsír kis füstölt szalonnából keletkezik :))
16. 342402de6d (válaszként erre: 15. - Zebracsikó)
2012. jún. 12. 21:41
Szívesen,remélem finomra sikeredik,de tényleg a zsír lehet az egyik titka és nem teflonba kell,paprika elhagyható és minél kevesebb az összetevő annál "régiesebb" ízt kapsz.
15. zebracsikó (válaszként erre: 14. - 342402de6d)
2012. jún. 12. 21:19
nem pirospaprikásra emlékszem, hanem csak olyan "sápadt" natúr színűre. De nagyon köszönöm Neked is az ötletet, finom lehet, meg is fogom csinálni.
2012. jún. 12. 21:14
Nem az amikor a vékonyra szeletelt sertéshúst,még jól kiklopfolod és belisztezed majd zsíron gyorsan átsütöd pirosra mindkét oldalt,majd a végén amiben sütötted zúzott fokhagymát teszel,és ezt az egészet felforralod vízzel, sóval, pirospaprikával együtt?
2012. jún. 12. 20:57

mindenkinek köszönöm a segítséget! sajnos nem ezek azok, de a fokhagymás cscomb jól hangzik...


Vanessza, ha Te szoktál ilyet csinálni, akkor miért nem írtad le a receptjét? :)

12. 388b941089 (válaszként erre: 1. - Zebracsikó)
2012. jún. 12. 14:38
igen, én mindig szoktam csinálni :)
11. patyoma (válaszként erre: 9. - Patyoma)
2012. jún. 12. 14:17
Ez utóbbi nagyon jól hangzik, ha nem is ezt kerested, nekem akkor is megérte, mert azt hiszem ezt fogom készíteni holnap.:))
2012. jún. 12. 14:16
2012. jún. 12. 14:16

vagy ha sertés hús volt, akkor viszont ez:

[link]


?

8. gne2 (válaszként erre: 3. - Zebracsikó)
2012. jún. 12. 14:16
Az én nagymamám is sütött ilyen húst sokszor. Hiába próbálom utánozni, az enyém soha nem lesz olyan illatú és ízű. :( Sparhelten sütötte, fokhagymával. Omlós volt és puha, fokhagymás, de nem büdös, nem tolakodó. És olyan finom zsírja volt még melegen is, hogy összefut a nyál a számban!
2012. jún. 12. 14:15

esetleg ez:

[link]

2012. jún. 12. 14:09
(ha valakinek ötlete van, bátran írja, nekem most el kell mennem,este meglesem, valaki tudja-e a receptet. Köszi)
2012. jún. 12. 14:07
Nem tudom,mi az,de a nyálelválasztásom beindult...:))
4. zebracsikó (válaszként erre: 2. - A14deb9047)
2012. jún. 12. 14:06
sajnos nem, ezeket én is mind megtaláltam a neten, de nem vöröshagymás , hanem fokhagymás jellegű
2012. jún. 12. 14:05

Kedves Hozzáértők!


Gyerekkoromban minden lagzinak jellegzetes étele volt ez a fujott hús..legalábbis felénk így hívták.


A mai napig magam elé tudom képzelni az ízét-illatát, de otthon sohasem csináltuk.

Minap eszembe jutott és elhatároztam, hogy elkészítem.


De a neten sok helyen (mindmegette stb.) található receptek nem azok, amit én keresek.


Az én gyerekkorom fujtott húsa fokhagymás, vékony, nagyon puha, ízes szeletekben volt.


Valaki tud nekem segíteni? Lehet, hogy amire én gondolok, azt máshogy nevezik más tájegységeken.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook