Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Van köztetek szakács-szakácsnő (éttermi-menzai)? fórum

Van köztetek szakács-szakácsnő (éttermi-menzai)? (tudásbázis kérdés)


23. elbb
2012. ápr. 28. 21:23
Egy fél hagymát felaprítok és megdinsztelem olajon. Mikor üveges, akkor ráteszem a szálára vágott káposztát, amit picit cukrozok és pirítom. Mikor félig megpárolódott akkor felöntöm paradicsomlével vagy paradicsompüré és víz keverékével. Sózom, pici bors, babérlevél és őröltkömény megy bele. Mikor puha a káposzta akkor két kanál lisztet elkeverek pici vízzel és egy pici sűrített paradicsommal és ezzel habarom be. Én így csinálom, nekem ez közelítette meg a menzásat :)
2012. ápr. 28. 21:05

Hivatalosan így kellene készíteni óvodások számára és 100főre:):


Fejes káposzta 12kg

Paradicsompüré 1,5kg

Étolaj 0,5kg

Liszt 0,9kg

Vöröshagyma 0,3kg

Zeller 0,3kg

Cukor 0,6kg

Köménymag 0,003kg

Konyhasó 0,15kg


Forrás: Közétkeztetési Szakácskönyv Semmelweis kiadó


20 liter vízbe kell ezt feltenni,sóval,köménymaggal ízesíteni,bele egészben a zeller és a vöröshagyma.

Fehér rántást készíteni,ebbe a paradicsompüré,felengedni 2 liter vízzel.

Káposzta mellől kivenni a zellert,hagymát,besűríteni,kiforralni,hogy elfőjön a liszt íze.


Ez a hivatalos közétkeztetési adagolás és készítési mód,megkérlek,hogy végezd el a szükséges számításokat.

Azt nem tudom,hogy ott tartják-e ezt,egy szigorú főnökasszony mellett tuti.:)

2012. ápr. 28. 16:21

A káposztát metéltre vágom-szeletelem.

1 kis fej hagymát apróra vágok,a paradicsompürét elkeverem vízzel és együtt felteszem ezeket a dolgokat főni.Bele:só,pici őrölt kömény,delikát.

HA megpuhult,világos rántással sűrítem és cukorral ízesítem.


A húsis sokkal fincsibb,ott pörköltöt csinálsz és félpuhuláskor teszed rá a káposztát.de ugyanígy.

2012. ápr. 28. 16:13
probádd ki kömény nélkül és tegyél bele egy husleveskockát és kevesebb só, több viz több cukor
2012. ápr. 28. 16:05
Köszönöm mindenkinek akí írt.Majd tovább próbálkozok hátha egyszer úgy sikerül:)Még egyszer köszönöm :)
2012. ápr. 28. 15:45
éttermekben az is megszokott hogy a rántást használt olajjal készitik, amiben előzöleg pl hús sült, ezt leszürik és felhasználják, ez is adhat neki extra ízt.van aki igy szereti használt olajjal.
17. 76ea67e69d (válaszként erre: 16. - 9b10f3d7ff)
2012. ápr. 28. 15:44

ugy ismerem hogy rántás, én is főzök, csak hogy berántja furcsa volt:) köszi.

ati

2012. ápr. 28. 15:40
Olajon (zsiradékon)pirított liszt a rántás.
15. 76ea67e69d (válaszként erre: 7. - Katuska82)
2012. ápr. 28. 15:35
az mit jelent hogy berántod?
14. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 13. - Katuska82)
2012. ápr. 28. 15:33

Nagy tételben mindig finomabb, én is szeretem a menzásat, a zöldbabot is :)


Az én gyerekeim a tejbegrízre mondták mindig, hogy nem jó, az a finom amit az oviban kapnak, fogalmam se volt mi lehet abban finomabb. Egyszer ott hagytam véletlenül, és csomós maradt. Akkor mondták, hogy anya megtanultad, hogy kell készíteni. Az elrontott volt a finom. :SSS

2012. ápr. 28. 15:28
késhegynyi köményt teszek bele.nem tudom hogy mi lehet a baj de megse közeliti az éttermit.
12. zebracsikó (válaszként erre: 7. - Katuska82)
2012. ápr. 28. 15:24
szerintem nem elég édes nekik
11. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 7. - Katuska82)
2012. ápr. 28. 15:23
Nem lehet, hogy sok a kömény? Én nem is szoktam tenni bele. Húst én sem szoktam tenni.
10. a93ca9f1c5 (válaszként erre: 9. - Katuska82)
2012. ápr. 28. 15:21
Én anélkül nem csinálok, de ha nem szeretik. :)
2012. ápr. 28. 15:18
azt nem főzök bele.kellenne??gyerekek nem szeretnek hozzá húst enni azért nem főzök húst
8. a93ca9f1c5 (válaszként erre: 7. - Katuska82)
2012. ápr. 28. 15:16
hús? :)
2012. ápr. 28. 15:13
Én a fejeskáposztát vékonyra vágom,felteszem főni,sóval,köménnyel.ha puha 1 nagy süritett paradicsomot adok hozzá,berántom és 2 evőkanál cukrot is teszek bele.Finom szokott léenni de nem az igazi.
2012. ápr. 28. 15:06
Pürével csinálják, és jó édesre, rántással.:)Anyukám 30 éve menzai szakács.Te hogy csinálod hogy nem jön össze?Biztos sikerül majd.:)
5. a93ca9f1c5 (válaszként erre: 2. - Katuska82)
2012. ápr. 28. 15:05
Milyen káposztával csinálod, milyen paradicsommal? Paradicsomlé(bolti), vagy püré?
2012. ápr. 28. 15:00
Pont most főzöm. :D
2012. ápr. 28. 15:00
jó édesre kell csinálni, az a lényeg :)
2012. ápr. 28. 14:56

A paradicsomos káposzta éttermi,menzai változata érdekelne.nagyon szeretik a gyerekek de nekem még meg se közeliti azt amit az óviban megszerettek.

Megköszönném ha valaki leírná hátha megtudom mit rontok el :( Köszönöm:)

2012. ápr. 28. 14:54
Van köztetek szakács-szakácsnő (éttermi-menzai)?kérdeznék.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook