Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Hogyan kell kovászt készíteni házilag?

Kategória: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

16. varbóc2016-02-17 06:06
Kérdésem: rozs lisztből készíthető-e kovász?

15. Remoni2016-02-03 11:14
Nem kell felfutnia, ez nem élesztő. Fontos, hogy "etetve" legyen, és ha használsz belőle, akkor rögtön pótolni kell. Én így szoktam, itt képeket is találsz: [link]

Ha kiveszik a linket, akkor úgy keress rá, hogy Limara kovász.
(válasz wmiki 9. hozzászólására)


14. varbóc2016-02-03 05:10
jó kovász a jó kenyér alapja is...

13. beatrixluzern2010-09-23 18:02
en is igy csinalom akovaszt pontosan igy,, pl. buktahoz...
(válasz bea533 2. hozzászólására)

12. tuxy2010-09-23 14:18
sőt láttam is nemrégiben egy filmet egy pék pasiról és ő is csak így adta elő

11. tuxy2010-09-23 14:17
a többi a természet dolga

10. tuxy2010-09-23 14:17
szerintem liszt+víz

ennyi


9. wmiki2009-11-01 18:59
ez alapján próbáltam én is, de...

szaga az már van, így egy hét után, de azt nem vettem észre, hogy feljebb futott volna a befőttesüvegben
hogyan kell ennek kinéznie? tudnátok egy képet mutatni jó kovászról?
(válasz csorieva 5. hozzászólására)

8. wmiki2009-10-22 19:23
HOGYAN KÉSZÍTSÜNK KOVÁSZT PDF Nyomtat Email

A rozskenyerek jellegzetes savanykás ízét a kovász adja. A teljes tészta tömegének kb. 20 - 40 % kell, hogy legyen a kovász ahhoz, hogy jó kenyeret kapjunk.
RECEPT élesztőmentes rozskovászhoz
100 g rozsliszt
1 ek folyós méz
1 tk őrölt kömény
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt édeskömény
250 ml langyos víz
rozsliszt a megszóráshoz

Elkészítés:
A rozslisztet a fűszerekkel egy tálba tesszük. A vízzel és mézzel addig kell keverni, míg sima masszát nem ad. Az egészet nagy uborkásüvegbe áttöltjük, és egy tiszta ruhával letakarjuk. Minden 24 órában megkeverjük, és beszórjuk liszttel a tetejét, összesen 72 órát hagyjuk érni.
Az érés alatt a kovász térfogata megtöbbszöröződik, és jellegzetes savanykás illata fejlődik ki. Ha az érési folyamat befejeződött, az üveget lezárhatjuk egy csavaros tetővel és hűtőszekrényben tárolhatjuk.
Ha nem használjuk belátható időn belül fel a kovászt, megpróbálhatjuk kíméletesen , nem túl forró helyen megszárítani és porrá törni. Így eltarthatjuk és később újraéleszthetjük, ha langyos vizet teszünk hozzá.

7. varbóc2009-02-13 06:20
kösz az információkat, sikerült nekem is.

6. varbóc2009-01-02 04:52
A kovászt szárítva tárolni nem lehetséges ?
(válasz csorieva 5. hozzászólására)

5. csorieva2006-10-23 23:08
A kovász készítése:
1. lépcső:
3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 evőkanál víz, kb. 40 ºC-os
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 ºC-on) 1-2 napot állni hagyjuk.
2. lépcső:
3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 evőkanál víz, kb. 40 ºC-os
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk és 20 ºC-on 1 napot állni hagyjuk.
3. lépcső:
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl víz, kb. 40 ºC-os
Az előzőekkel összekeverjük és letakarva, 20 ºC-on 1 napig állni hagyjuk.
Ennek egy részét használjuk el a kenyér készítéséhez, a maradékot megőrizzük és kiegészítjük a harmadik lépcső összetevőivel, így mindig elegendő kovásszal rendelkezünk a kenyérsütéshez. A kovász készülhet egy literes, csavaros tetejű befőttesüvegben, amit a hűtőszekrényben őrzünk a következő sütésig.


4. csorieva2006-10-23 23:03
KOVÁSZ KÉSZÍTÉSE A rozskenyerek jellegzetes savanykás ízét a kovász adja. A tészta teljes tömegének kb. 20-40 százalékát kell a kovásznak kitennie ahhoz, hogy jó kenyeret kapjunk.
Az élesztőmentes kovász elkészítésekor 10 dkg rozsliszthez 1 evőkanálnyi (folyós) mézet, 1/2 teáskanálnyi őrölt köményt, 1/2 teáskanálnyi őrölt koriandert, 1/2 teáskanálnyi őrölt édesköményt, 2,5 dl langyos vizet, valamint még egy kis rozslisztet veszünk (ez utóbbit a "megszóráshoz" fogjuk felhasználni).
A rozslisztet elkeverjük a fűszerekkel, majd a víz és a méz hozzáadásával az egészet sima masszává dolgozzuk. A pépet beletöltjük egy nagy uborkásüvegbe, és letakarjuk egy tiszta ruhával. A következő 72 órában naponta egyszer megkeverjük, s a tetejét beszórjuk liszttel. Ahogy a kovász érik, a térfogata megtöbbszöröződik, és jellegzetes savanykás illatot áraszt. Ha az érés befejeződött, az üveget lezárhatjuk egy csavaros tetővel, így a kovászt hűtőszekrényben is tárolhatjuk.
Ha belátható időn belül nem használjuk fel, akkor megpróbálhatjuk kíméletesen (nem túl forró helyen) megszárítani és porrá törni. Így eltarthatjuk és később - langyos víz hozzáadásával - újjáéleszthetjük.

Ezt a leírást Králl Máriától kaptuk; kenyérsütéssel kapcsolatos további információkért érdemes felkeresni a honlapját is: www.kenyersutes.hu.

3. Rekus2006-09-12 15:17
A vizes kovász úgy készül, hogy rozslisztet + vizet összekeversz esetleg egy kis méz (hamarabb indul az erjedés, és nem penészedik tőle), és sokáig (1-1,5-2 napig) langyos helyen tárolni.
Szoktak száraz kovász használni, ami nem más, mint a korábbi kelt tésztának szélét, vagy ami az edény falához tapadt megszárítják, és félreteszik.
Még egyiket sem próbáltam, úgyhogy garanciát nem vállalok értük:)

2. bea5332006-05-24 22:32
vegyél egy tálban lisztet és a közepébe csinálj egy kis gődrőt és morzsold őssze az élesztőt és tegyél hozzá egy csipet sót.és pici cukrot és tejel vagy vizzel keverd őssze a kis godörbe és szorj rá picike lisztet és had kelni és kész a kovász

1. probacseresznye2006-05-24 22:25
Hogy kell kovászt készíteni házilag?