| Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó |
| ||
| Az emberek döntő többsége a jobb kezét tekinti elsődlegesnek és azt is használja a tevékenységei elvégzéséhez. Azonban kb. minden hetedik ember (az adat az ún. ipari társadalmakra vonatkozik) használja ma dominánsabban a bal kezét a jobb helyett – ezt nevezik balkezességnek. Ennek az aránynak nemcsak a genetika az oka, hanem a társadalmak a balkezességet elutasító hagyományai is. A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat. A balkezesek aránya a nyugati országokban folyamatosan nő. Érdemes megjegyezni, hogy már a majmoknál is megfigyelhető, hogy van domináns kezük.
Hozzávetőleg 8 és 15% között mozog a felnőtt lakosság körében a balkezesek száma. [1] Tanulmányok szerint a férfiak körében gyakoribb a bal kéz domináns használata. [2] A balkezesség az átlagos populációhoz hasonlítva ugyancsak gyakrabban fordul elő egypetéjű ikrek esetében, [3][4] és az idegrendszeri megbetegedésben szenvedők körében (epilepszia[5], Down-kór, autizmus, szellemi visszamaradottság stb. ). Statisztikailag az egypetéjű ikrek esetében 76% eséllyel lesz mindkettőjük balkezes, ha az egyikük balkezes. Ennek genetikai és környezeti okai vannak. A balkezesség gyakoribb Dél-Ázsiában, Kelet-Európában és Dél-Kelet Ázsiában, míg Nyugat-, Észak-Európában és Afrikában kevésbé. Kialakulása, előidézői [szerkesztés] * Megfigyelések szerint a jobb kéz hosszabb idejű (6 hónap vagy több) sérülése esetén sokan válnak balkezessé és a gyógyulásuk után is a bal kezüket használják gyakrabban. (Szerzett balkezesség) * Egy elmélet szerint a magasabb tesztoszteron-szint magzati korban balkezességhez vezet. Norman Geschwind neurológus nevéhez fűződik, hogy a tesztoszteron-szint befolyásolja a magzat agyának fejlődését. A férfi agy később fejlődik ki, mint a női, és bal agyfélteke később, mint a jobb. A tesztoszteron elfojtja a bal agyfélteke fejlődését, így a jobb agyfélteke erőteljesebben lesz fejlett. Így a magzat nagyobb valószínűséggel válik balkezessé, mivel a jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát. * A születéskor fellépő stressz is kiválthat balkezességre való hajlamot. * Genetikai okok is közbejátszhatnak a balkezesség kialakulásában, de nem kizárólagosan. Ha mindkét szülő balkezes, akkor 46% annak az esélye, hogy a gyerek is balkezes lesz, de ebben a környezeti tényezők is szerepet játszanak (a két szülőtől a bal kéz használatát látja). Gyorsteszt Létezik egy egyszerű mód arra, hogy kiderítsük kinek melyik keze a domináns. Figyeljük meg, ha az illető spontán módon integet (például figyelemfelhívás vagy üdvözlés céljából), melyik kezét használja. [6] A kezesség tesztelése [ A kezességet leggyakrabban egy nemzetközileg elismert, tudományos módszerekkel kialakított teszttel, az ún. Edinburgh Handedness Inventory-val szokták vizsgálni. [7] A tesztet 1971-ben publikálták és a mai napig számos kezességet, féltekei dominanciát, vizsgáló kutatás alapját képezi. A teszt 10 darab, kézzel végzett tevékenység esetén kéri a vizsgálati személyt, hogy jelölje meg melyik kezével szokta a műveletet végezni. A válaszadás során a következő válaszokat lehet adni: mindig bal, általában bal, nincs preferencia, általában jobb és mindig jobb. | ||
| ||
| Irni jobb kezzel irok, de en tudok ballal is ha kell. . . a telefonom bal kezzel kezelem inkabb, enni jobbal szoktam-mert ha veletlenul ballal ettem apum megszolitott erte. . . az ajtot bal kezzel nyitom jobbkezzel valahogy kicsavartnak tunik. . . valoszinu hogy nem eroszakoltak ram a jobb kezzel irast. . . de nekem bal kezzel a dolgot tobbsege jobban megy. . . | ||
| ||
| Sziasztok!
Én is csatlakoznék. Én is balkezes vagyok. A kislányom most múlt 2 éves. Általában a jobb kezét használja, de van hogy a balt veszi elő. Ami szerintem bajnak nem baj. De szeretném ha bárki is erőltetné azt hogy a jobb kezét használja. Mégcsak most kezd majd rájönni melyik kezével tud jobban dolgozni. Engem nem zavar ha mind a két kezét használja, mert az öcsém is mind a két kezével ír. | ||
| ||
| Most már nem szoktatják át a gyerekeket a pedagógusok jobb kézre.
Szerencsére mostanra már tisztában vannak vele, hogy ez mennyi kárt okoz(hat). (önértékelés problémák, dadogás, . . ) A legegyszerűbben úgy tudod megfigyelni, hogy milyen kezes a kislányod, hogy megfigyeled, melyik kézzel nyúl a tárgyakért. Általában a test középvonalában érdemes egy tárgyat (játékot, olyat, aminek nincsen "nyele", vagy, ha van, akkor függőlegesen rakd elé) elhelyezni, majd megkérni, hogy vegye el. Előfordulhat, hogy még változik a kezesség, de5 éves korra ki kell alakulnia. Ha 4 évesen még mindig váltogatja, akkor érdemes megfigyelni, melyiket használja gyakrabban, és abba a kezébe adni a dolgokot. | ||
|
| ||
| Én alapjában véve balkezes vagyok. Azért írtam, hogy alapjában véve, mert első osztályban, mivel tükörírással írtam, a szüleim átszoktattak a jobbkezes írásra, illetve az ollót is csak a jobb kezemben tudom használni, de minden mást ballal csinálok. Anyu szerint még nézni is rossz, ahogy ballal varrok, főzök. :)
Az átszoktatással nekem nem volt problémám, viszonylag könnyen ment. A kisebbik lányomnál (18, 5 hónapos)szintén észrevettem, hogy a bal kezét használja gyakrabban, azzal nyúl tárgyakért, ha a jobba adok valamit, azonnal átteszi a másikba. Sőt most már két napja az önálló evéssel is próbálkozik, persze bal kézzel. Ettől függetlenül nagyon ügyes! | ||
| ||
| Sziasztok!
Én is abban a cipőben járok, hogy nem tudom milyen kezű lesz a kislányom. 2 éves múlt, leginkább a bal kezét használja rajzoláshoz, evéshez stb, de néha gondol egyet és a jobbat is használja. Én balos vagyok, és tudom milyen szenvedést okoz, ha át akarnak szoktatni, mert engem az óvónő mindig ütött a bal kézért, ezért a mai napig remeg mindkét kezem, ha valamit meg kell fogni, és a jobbal még a bögre kávét sem tudom megtartani. Szóval ha valaki tud tuti tippet miből lehet ovi előtt rájönni, hogy milyen kezes, akkor írjon (lehet az összekulcsolóst kipróbálom) hogy az oviban ne érjen meglepetés, és az óvónő ne csinálhasson galibát. | ||
| ||
| Ez azért van, mert a jobb agyfélteke (ami a balkezeseknél dominánsabb) felelős a művészetekért, kreativitásért, míg a bal a reálisabb dolgokért. . Szintén zenész? :) | ||
|
| ||
| Juuj! Az én kislányom bal kezes. . ezt mondtam az UH után, apuci kinevetett, hogy mégis honnan tudod. . mondtam nézd már meg a gyereket. . a képen is a bal kezét teszi a szájába:) Egyébként én is balos vagyok, csak a "kedves" apám mindig elvert ha valamit bal kézzel csináltam, meg mondta még anno az oviban meg az iskolában, hogy nem szabad semmit bal kézzel csinálnom. . ennek eredménye. . jobbal írok, minden mást bal kézzel. . ha pedig túl fáradt vagyok, akkor nem tudom "eldönteni" hogy melyik kezemmel fogjam meg a fogkefét stb. . | ||
|
| ||
| :)))))) | ||
|
| ||
| Eszem ágában sincs átszoktatni. Ha bal kezes hát legyen :)) | ||
| ||
| Amúgy az h a bal kéz nem jó, ősi hiedelem, hiszen az ördög is balkezes és a rossz szellemek is, mivel az alvilág a mi világunk fordítottja, a jobb ott bal. . . ezért van ez a hülyeség h régen átszoktatták a gyerekeket. Na meg a tipikus "ez más mint a nagy többség ezért rossz" felfogás miatt.
NEM tesz jót, az átszoktatott gyerekek ált. küszködnek valamilyen problémával pl dadogás stb. | ||
| ||
| Amúgy világnapunk is van aug. 13!:) | ||
| ||
| Én is balkezes vagyok szerencsére nem szoktattak át.
A balkezesek között egyébként a statisztikák szerint sokkal több a művész és kreatív ember mint jobbkezesek közt! Én művészeti suliba jártam és tenyleg nagyon sokan voltunk ott balkezesek. | ||
| ||
| Valószínűleg igen. Az h milyen kezes ugyanúgy születés előtt eldől mint a szemszín stb | ||
|
| ||
| Átszoktatott kezes vagyok. Elvileg bal kezes lennék, ennek következménye, hogy 2 balkezes lettem:D
Soha nem szoktatnám át a gyerekemet jobbkézre, nehogy valaki próbálkozzon vele!!!! Kétbalkezes lesz, mint Én is:-( | ||
| ||
| Sziasztok.
Kislányom 23honapos lesz pár nap mulva. Szinte mindent a bal kezével csinál. A bal kezébe fogja a ceruzát, kanalat, villát. Ő akkor már balkezes lesz vagy még változhat? | ||
| ||
| Én az "átszoktatott" balkezesekhez tartozom, ahogy én szoktam mondani "kétbalkezes" vagyok.
Néha jó, néha rossz. Apukám balkezes volt. Csak is és kizárólagosan, mindent, mindenkor, balkézzel. Ő neki a jobbkeze volt a bal. A fiamat is anno, bölcsiben, óvodában átszokatták a jobb kézre. Hiába tiltakoztam, akkor még "élt a szép kéz" fogalma. Itthon a mai napig azt a kezét használja, ami "kéz alá esik". Lányom (négy évvel fiatalabb), már nem volt ilyennek kitéve a bölcsiben, az óvodában sem. A sors "fintora" az iskolában olyan tanítónője volt (kis város nincs választék), aki csak a jobb kezet ismerte. Megtanult mind a két kezével írni, rondán. Az unokám (május 8. -án lesz 1 éves) szintén balkezes hajlamot mutat. Ha valamit meg akar fogni akkor balkézzel. | ||
| ||
| Bal kezes pedagógus vagyok, gyerekek fejlesztésével foglalkozom.
Az elején nekem is nehéz volt a jobb kezesekkel, de én úgy küszöböltem ki, hogy szembeültem velük, úgy mutattam, mit kell csinálni. (Nem írástanításra gondolok. :) Azt nem tudom, hogy kötésnél ez bejönne-e, mivel kötni nem tudott megtanítani a jobbkezes nagymamám. Igaz, nem is érdekelt túlzottan. Amúgy meg ugye mindent balról jobb irányba hasznos mutogatni, mivel ez az írás, olvasás iránya nálunk. Elsős koromban nekem is voltak problémáim a balkezességből. Nagyon szépen írtam, csak éppen tükörírással:), így aztán írásfüzetből kettő volt, otthon át kellett másolnom, hogy "rendes" legyen. | ||
|
| ||
| Nemregiben egy cikkben olvastam, hogy mar az anyamehben megfigyelheto. | ||
| ||
| igen éljenek a balosok! :) | ||
|
| ||
| Na ebben teljesen egyetértek veled. Nem szabad, sőt tilos a gyereket a másik kezére szoktatni, és igen tapasztalatból mondom (és pedagógus vagyok) nagyon okosan, intelligensek az ilyen gyerekek.
A fiamnak pl. olyan jó a memóriája, ha 20 szót elmondasz neki, ő abban a sorrendben visszamondja, és nem hagy ki egyet sem. És!! Pedagógus vagyok, tehát igenis tudom, hogy ezek a gyerekek is képesek bal kézzel kötni, varrni, egyebek. A baj csak ott van, hogy nekünk felnőtteknek, és pedagógusoknak sem tanítják meg, egy ilyen gyereket hogyan kell megtanítani, mivel mi jobb kézre vagyunk beidegződve. De kitartással, a gyerek rá fog jönni magától is:) | ||
|
| ||
| Az én fiam is balkezes. Senki a családban, se felmenők nem balkezesek. Nem nagyon értettük, de elfogadtuk, és nem eröltettük a másik kéz használatára. Azt nem szabad. Mi már elég hamar 1 évesen észrevettük. A bal kezét használta mindenhez. Értem itt ezalatt a ceruza fogását, evés kezdetét, játékot. Egyszerűen mindig azzal a kézzel kezdett mindent. | ||
| ||
| Szivesebben használja a kisgyermek a bal kezét, pl. a kanalat azzal fogja, tehát többet használja, mint a jobb kezét. | ||
| ||
| Na mint ha engem írnál le. Én is ilyen vagyok. Kicsi koromban állandóan ráütöttek a kezemre, ha valamit bal kézzel fogtam meg. Iskolás koromban sem volt jobb, ott is tiltották. Ezért aztán ha nem látták bal kézzel, ha látták jobb kézzel írtam. Ennek az lett a következménye, hogy bár mind a két kezemmel tudok írni, mind a két kezemmel nagyon rondán. Bal kézzel csinálok szinte mindent, egyedül az ollót fogom a jobb kezembe. Ezzel együtt bal lábas is vagyok. Bal lábbal rúgom el a labdát, bal lábbal lépek ki, bal lábbal indulok neki a lépcsőnek, és ugráskor azzal is dobbantottam. ( Ma már nem ugrálok) Még egy hátrányom van, , hirtelen nem tudom megmondani, hogy merre van a jobb, és merre a bal oldal. Volt is vele gondom mikor a férjem vezetett, és kérdezte, hogy jobbról jön valami? mondtam, hogy nem, és csak
a reflexeinek köszönhető, hogy nem lett balesetünk. | ||
|
| ||
| Komolyan most végigolvastam a sok buta hozzászólást és elborzadtam! Nem is tudják a kedves szülők micsoda agyi zavarokat okozhatnak átszoktatással.
Annak, aki meg azt írta, hogy nehéz megtanítani egy balkezest kötni meg varrni, annak üzenem, hogy konkréten kapja be és ne tanárnak vagy tanítónak menjen az olyan, aki utál "problémásabb" gyerekekkel foglalkozni. Én úgy sejtem a balkezes gyerek okosabb lesz, mint a hozzászólás írója, mert a balkezesek nagy része átlagon felüli intelligenciával, térérzékkel és memóriával rendelkezik. Kit érdekel a varrás meg a kötés? | ||
| ||
| jah és én balkezességről kutatok szóval van fogalma róla és persze balkezes vagyok! :) | ||
| ||
| Ja az akinek az orvosa azt állította, hogy a balkezesség fejlődési rendellenesség jobb lenne ha növényeket ápolna és nem embereket.
A balkezesség kialakulhat magzati korban a magas tesztoszteron miatt, az anya stresszessége miatt. Gondolom erre célzott az orvos, de hát akkor is hülyeséget beszél. . . amúgy az orvos nagy többsége nem kutat a témában így szegény hülye is marad belőle, ami nem is baj mert nem lehet mindent tudni, de legalább ne mondjon baromságot! | ||
| ||
| Szeretnék egy pár tévhitet eloszlatni!
1. A jobb kezet a bal agyfélteke irányítja, a bal kezet a jobb agyfélteke. Egyik sem bizonyítottan fejlettebb, mint a másik!!! 2. Ha a gyerek kiskorában használja mind a két kezét, akkor az mixes, ergo lehet, hogy mind a két kezét ugyan olyan jól fogja használni. 3. A balkezesség kialakulása ma is vitatott, több verzió is van, hogy miért alakulhat ki, de nem fogyatékosság. 4. Aki átszoktatja gyerekét jobb kézre az számoljon azzal, hogy kialakulhat a gyereknél diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, kommunikációs problémák, hiperaktivitás. | ||
| ||
| Most pont vetítik :-))))) | ||
|
| ||
| Allitolag mar az anyuci pocijaban eldol, a baba vagy mindig a balkez huvelykujjat, vagy a jobbkezet szopizza. . . | ||