| Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó |
| ||
| ebben az esetben találobb a" lelkesít az eredménye",
vagy említésre méltó eredménnyel teljesítette. Szerintem nem kéne leveszni hagyni a magyar nyelvet és pusztán szlengben beszélni. Annyira szép a magyar nyelv és annyira bő a szókincse, hogy ez ritka, csak olvasni kéne a szépirodalmat. ( És itt nem a nagy orosz írókat említeném. :) ) ( Kinek nem inge ne vegye magára.) De szomorúan tapasztalom, hogy még a médiában dolgozók sem beszélnek helyesen magyarul. :( | ||
|
| ||
| 100 méteres távot egy percen belül teljesítette melegséggel tölt el ,hát nem tudom :)))) | ||
| ||
| Ebben az egy esetben lehet pozitívként használni, de az összes rokon értelmű szava negatív jelentésű, ezért nem lehet 1-1 pozitív jelentésű szóval helyettesíteni, csak körülírással. | ||
|
| ||
| Egy kicsit bővebben. " Megelgséggel gondolok a családomra az elért sikereiért, vagy éppen az összetarásáért vagy bármiért. Lelkesít a munkám ezért boldog vagyok." | ||
|
| ||
| Talán a büszkeség negatív ?Hogyan írnád le másképpen ?Büszke vagyok a családomra vagy a munkámra? | ||
|
| ||
| felvágós, beképzelt | ||
| ||
| A büszke szó egyébként alapvetően negatív jelentéstartalmú (nézz utána a szó eredetének), ezért nem találsz rá pozitív jelentésű rokon értelmű szót :))) | ||
|
| ||
| Csodálója vagyok, dagad a mellem, hízik a májam. | ||
| ||
| győzelemittasság vagy elégedettség , | ||
| ||
| gőgös, felfuvalkodott, pöffeszkedő, fennhéjázó, dölyfös, pökhendi, önhitt, önelégült, kivagyi, kevély, rátarti, hiú, nagyképű, elbizakodott, fölényeskedő, öntelt, beképzelt, fellengzős, fölényes, hetyke, hencegő | ||
| ||
| a jó zene előbb-utóbb önálló életre kel :) | ||
|
| ||
| A büszke szó a modern beszéddel került be a szóhasználatba, azért vannak csak negatív szinonímái.
Én azt mondanám,pl. hogy engem lelkesít a fiam erednénye, vagy felmelő érzés önti el szívem, amikor arra gondolok, hogy gyermekeim milyen sikereket értek el. Mivel az ember szereti a gyermekeit, szerintem az elért eredményeket ezekkel és hasonló szinonímákkal kéne kifejezni. hasonló szavak lehetnek a fennkült, magasztos vagy lélekemelő. Lehet, hogy kissé ómagyarnak tűnik, de ezek a szavak azok amelyekkel pozítívn lehetünk "büszkék". :) | ||
| ||
| Hangszer ne legyen büszke a zenére. | ||
| ||
| ...életem legnagyobb sikerének tartom...
...örülök, hogy részese lehetek .... ...mintha hájjal kenegetnének, ha csak rágondolok... ...boldoggá tesz a tudat, hogy.... ...alig tudom visszafogni magam, hogy világgá ne kürtöljem az örömöm... | ||
| ||
| vagy: le a kalappal a fiam előtt...
Persze, attól is függ, kinek szánod azt a szöveget, amiben erről írsz :) | ||
|
| ||
| A szót kellene helyettesíteni, nem is értem, miért nincs a büszke szóra rokonértemű szó, mint bármire?? | ||
| ||
| minden elismerésem a fiamé... | ||
|
| ||
| Ne a szót próbáld helyettesíteni, hanem a tartalmat, amit ki akarsz fejezni új mondatba önteni. | ||
| ||
| Hát...Ezt elég nehéz ebben az értelemben helyettesíteni.Miért nem jó a "büszke"? | ||
|
| ||
| Ebben a szöveg környezetben elég nehéz máshogy kifejezni. | ||
| ||
| Ez pl tökjó :) | ||
|
| ||
| önérzetes | ||
| ||
| Netes szinonimaszótárban sem találok ilyet... Talán úgy írnám "Jó érzésekkel töltenek el a fiam tettei"... caak ez olyan magyartalan :( | ||
| ||
| Pl. Dagad a mellem a fiam eredményeitől.
Ez nem jó? | ||
| ||
| Egy kicsit fura lett a fogalmazás, gyorsan küldtem el. :D | ||
|
| ||
| Azt a mondatot, hogy pl. Büszke vagyok a fiamra.
Mit lehet a büszke helyett írni???? | ||
| ||
| A büszke szónak nem találok olyan rokonértemű szavát, ami azt fejezi ki, hogy pozitívan büszke, és nem úgy hogy rátarti, öntelt stb... | ||
| ||
| Önérzetes | ||
| ||
| A "büszke" szóra írjatok rokonértelmű szavakat. (pozitívan büszke! Nem öntelt, rátarti stb...) | ||