Szőrszitát hol lehet kapni? (tudásbázis kérdés)
"Szőrszita, bugyogó, kis menyecske vóna jó".
Ez jutott eszembe. :)
Sziasztok!
Hogy ismét éljen a téma, hátha..... szőrszita, azaz lószőrből készült fakeretes szita (rosta).
Ha valaki netán tudna arról, hol és hogyan lehetne idehaza beszerezni, kérem ossza meg e kincset érő információt a szőrszitára vágyó kisebbséggel! (Állítólag Erdélyben még készítenek ilyet)
Üdv,
Sennie
Igen, azt hiszem, főleg erre használták, de volt olyan fajta, amit passzírozásra is. De kösz, nem ismertem ezt a verset. Érdekes azért!
Régebben bizonyos szempontból nehezebb volt az élet, de harmonikusabb is. Mennyivel jobb lehetett olyan háztartási eszközökkel dolgozni, olyan ételeket készíteni, amikről meséket, énekeket ismert az ember. Most meg van sok szuper kaja meg eszköz, de nincs annyira benne az életünkben, mert a kis gömböcről meg a fakanálról van ének vagy mese, de a turmixgépről meg a kínai szezámos csirkéről nincs... Eddig ebbe bele se gondoltam.
Mos találtam egy cikket a babaszoba.hu-n, a passzírozásról, ott is emlegetik a szőrszitát. Azt is írja, hogy ideje rehabilitálni a szitát, és azon törni át a bébiételeket. DE MILYEN SZITÁT!!! Árulja el valaki!
Itt a cikk egy része, figyelemreméltó dolgok vannak benne:
Jótékony passzírozás
Eltűnt a konyhákból a gézlap, amin valaha a lereszelt gyümölcs- vagy zöldségdarabokat átnyomtuk és így tiszta, rostmentes, szűrt levet kaptunk. De eltűnt a szőrszita, és a teaszűrő olyan jellegű alkalmazása is, ami valaha a gyümölcsöt pépesítette. Megszűnt a passzírozás, jött a mixelőfej vagy a turmixgép. Pedig a passzírozás funkciója más volt: a rostfélék szétválasztását szolgálta.
Az étrendi rostnak számos lényeges, élettani szerepe van, mennyisége életkoronként meghatározott. Ha a baba ennél többet kap, akkor túllövünk a célon. A sok rost ugyanis nehezen emészthető, lassan ürül a gyomorból, ezáltal csökkenti az étvágyat, bélgörcsöket okozhat, s ami a legfontosabb, képes az ásványi anyagokat megkötni, ezáltal hiányállapothoz vezethet.
A turmix a durvább rostszerkezetet is felaprítja, s az is a baba ételébe kerül. Az üveges gyümölcskonzervek rostszerkezete igen finom (ha megkóstoljuk, ezt érezni is lehet), nem tartalmaz héjanyagot, fölösleges összetevőket (magházat, apróbb magokat).
Rehabilitáljuk a szitát
Ha otthon készítjük az ételeket, a zöldség- és gyümölcslevek, pürék készítésekor fontos az első időkben a kemény, oldhatatlan rostokat, azaz a héjat eltávolítani. Erre a turmix és a mixelőfej nem alkalmas. Más a passzírozott zöldborsó-, zöldbabpüré emészthetősége, ha a héjat nem tartalmazza.
Sokan azzal érvelnek, hogy a legtöbb vitamin a gyümölcsök és a zöldségek héjában, illetve a héj alatti részében van.
Ez igaz, ám fiatal csecsemőkorban a cellulózhéj nem, de még a finomabb rostok is csak részben emésztődnek meg. Amint az emésztés érik, úgy lehet a gyerekeket hámozatlan gyümölccsel, teljes szerkezetű (például összenyomott hüvelyesekkel) kínálni. A turmixolás másik hátránya az, hogy a forgómozgással igen sok levegő kerül az ételbe, ez is hozzájárul sok gyermeknél a has feszüléshez, a bukások gyakoriságához, a székletszám megszaporodásához, a széklet lazulásához. Jobb hát a szitát rehabilitálni, a passzírozást újra megtanulni, mint gyógyszerekkel csökkenteni a bélgázosságot, a megkötött ásványi anyagokat pótolni.
Hogy hol vehetsz szőrszitát azt nem tudom, de küldök neked egy mondókát.
"- Hová, hová, kis királyné lánya?
- Szőrt szedegetni, szitát kötögetni.
- Minek az a szita?
- Lisztet szűrögetni.
- Minek az a liszt?
- Friss kenyeret sütni.
- Minek az a kenyér?
- Gyerekeknek adni.
- Minek az a gyerek?
- Iskolába járni.
- Minek az az iskola?
- Hogy ne legyen ostoba."
A szőrszitával ezek szerint lisztet is szitáltak.
Úgy látom, sok emberben keltett borzalmat a kérdés - de legalább volt érdeklődés!
A miénk biztos, hogy nem drótból volt. A lisztszita meg úgy tudom, nem elég erős a passzírozáshoz.
Ha valaha kijutok valami vásárba, megnézem. Budapest környékén (főleg a 18. kerületre gondolok) van ilyen?
És kösz szépen mindenkinek az eddigi infókat!
Huhh, mindig tanul az ember! :D
Kénytelen voltam rákattintani a topikra, hogy mi a borzalom lehet az a szőrszita?
Kérdeztem magamtól, hogy ki a fene akarna szőrt szitálni... :DD
Közel a 60-hoz, de szőrszita már akkor sem volt...
Nagyon finom drótból viszont igen; legalább 3-4-5 méretben :)
Meg is néztem a google-ben: valóban lófarokszőrből készült, amiből semmit nem tud kioldani az étel. Évszázadokig készítették a mesterek, a 20. századig.
Aki esetleg emlékszik ezekre a szitákra, mert használta a 70-es, 80-as években, kérem, segítsen!
Jaj :)
Egyébként én sem tudtam, úgy emlékeztem, műanyag volt benne, és én is meglepődtem, mikor a szüleim mondták, hogy szőrből készült, méghozzá valószínűleg lószőrből...
További ajánlott fórumok:
- Élesztőt hol lehet most kapni?
- Magyarországon lehet tengerimalac húst kapni?
- Sehol nem lehet kapni a kedvenc parfümömet-Moschus Exotiv Love. Tud valaki segíteni?
- Hol lehet szép és csinos nagyméretű ruhákat kapni?
- Hol lehet kapni HAMA márkájú iskolatáskát?
- Szerintetek ha nem lehet kapni BL80-as lisztet, akkor azt lehet helyettesíteni rendes sima BL55 liszttel?