Gluténmentes diéta - próbálta már valaki? (beszélgetős fórum)
pékséges cuccok is jöhetnek, amiben nincs búza, árpa, maláta, rozs, ...
gyakorlatilag minden más jöhet (kukorica, rizs, zab a gabonák közül)
néha szerintem érdemes megnézni a gyakrabban vásárolt termékeken az összetevők listáját, hogy van-e benne glutén.
aztán ennyi :)
xD de vaaaaan!!!
De ez helyi sütöde... lenne itt olyan???????!
Uha. Ennyi info. :)
Tehát, felvágottak, virsli, sajtkrém ilyesmik jöhetnek... ?!
Krumpli, rizs, akármi...
Csak lényegében a pékséges kenyér és társai a tiltó dolgok, plusz amiben van búza.
És... igaz, hogy "jobban" érzed magad, na nem csak a súlyod csökkenése miatt. :) Hogy szebb a bőröd, meg ilyesmi...?
Megjegyzem az infokat!!!
A recept pedig NYAMIKA!!!!!!!!!!!
De jó nektek!!! :)
Penny, Reál meg Lidl van a közelben, itt tudtok ilyesmiről?
Na halihó :) LauraJones, itt vagyok ^^
Tehát, én gluténmentes vagyok már kb fél éve, és nagyon jó tapasztalataim vannak. Először is; a gluténérzékenység = lisztérzékenység! Ugyan az!
Na és a lényeg:) Én nem fogyást akartam elérni, hanem feltételeztem, hogy lisztérzékeny lehetek, ezért kezdtem el, de fogytam vele. 60 kilómról hipp hopp 52 lettem, ami mostanra teljesen stagnál. Azért is néztem be ilyen fogyózós fórumokra, hogy fogyókúrák meg kalóriaszámolgatás, meg "este hat után nem eszek" helyett gluténmentességre buzdítsak! Ugyanis, ez egészséges, annyit eszel amennyit akarsz, és fogysz.
A glutén egy elég gonosz dolog, nem éppen egészséges. Ki kell zárni MINDENT amiben van búza! Kenyér helyett puffasztottrizs (Match WINNY terméke kifejezetten jó!!) avagy süthetsz magadnak nagyon egyszerű, gyorsan kész kukoricalisztes muffin-zsömlét, vagy kenyeret! Ahogy ezt elkezded, elkezd összeszűkülni a gyomrod , de nem károsan, csak annyira, hogy ne egyél egész nap, csak annyit, amennyi valóban kell a szervezetnek.
Én reggel vagy pufirizst, vagy muffinzsömlét eszek felvágottal, paardicsommal, krémsajttal ilyesmikkel, ebédre párolt -vagy grillezett zöldség (jól fűszerezve akár krémfehér sajttal, vagy bármilyen sajttal) csirke vagy pulykahús (hal is nagyon kéne, csak én nagyon nem szeretem, de ha ti igen, egyétek!!!) Krumpli, néha rizs, kukorica, mindenféle saláta, húsok, tojás! Tejtermékekből érdemes max kétnaponta enni! Nap közbe gyümölcsök, vagy akár répa mézbe mártogatva, én nagyon szeretem azt pl :) Meeeg nekem ezek mellé napi egy tábla csoki is le szokott csúszni! Egyetek néha kefírt, natur joghurtot :)
Fontos, hogy kb mindig ugyan abban az időpontban egyetek!
És még fontos a pszichikai hozzáállás; mindig úgy kell enni, hogy ne sajnáld, ne aggódj, hogy az a kaja lerakódik rajtad! NEM!!! Csak élvezd az ízeket, élvezz enni, ez sokat hozzásegít a fogyáshoz!
Egyelőre ennyi, ha van kérdésetek írjátok :) :*
azt hogy gluténérzékenyek is fogyszthatják vagy hogy gluténmentes, vagy egyszerűen nincs az összetevők között hogy glutén
mivel a gluténra itthon is sokan allergiások, ezért nem rejthetik el elvileg, hogy ha van benne, vagy olyan gyárban készült, ahol ilyet is dolgoznak fel
az nem teljesen úgy van
az a baj a fűszerrel, hogy van amelyikben sűrítőanyagként ott van a glutén
de egyébként a húsok, zöldek, tojás, alap tejtermékek tiszták a gluténtól
joghurtban és pudingban már előfordulhat meg ki tudja még miben ...
Értem, hogy búzában, rozsban és árpában található meg a glutén.
És ha ránézek a joghurt dobozára... mit keressek rajta? Vagy csak ne vegyem meg??? :)
Dehogy sokkoltál!!!!!!!!!!!!!! xD
Olvastam, próbáltam felfogni...
Lényegében mit ehetek???????
hol a régi Böbusz :D hol a lelkesedés :) mi az hogy szét kell néznem meg nya-nya-nya... :)
Szétnézel és kész, aztán, ha nincs, majd gagyalunk, és veszek Neked egy kenyérsütő gépet :P
Egy jó megfogalmazás arra, hogy mi a különbség allergia és intolerancia között (gluténallergia kontra lisztérzékenység)
Az ételallergia és az étel-intolerancia is az „étel érzékenység” típusai. A kettő között a legfontosabb különbség a tünetek fajtájában, illetve a tünetek megjelenéséhez szükséges időben keresendő. Mikor valaki ételallergiában szenved, az immunrendszer úgy reagál egy bizonyos ételre, hogy az nem biztonságos. Mindez azonnali tüneteket, mint például viszketést, kiütéseket és duzzadást okoz. Néha a roham annyira erős, hogy a személy életveszélyes reakciókat él át, amit anafilaxisnak nevezünk. Ez az egész testet érinti, gyakran mindjárt az étel elfogyasztása utáni percekben jelentkezik.
Az étel-intoleranciánál nem játszik szerepet az immunrendszer. A reakciókat többnyire az váltja ki, hogy a szervezet nem képes megemészteni egy bizonyos ételt (egyes enzimek nem működnek megfelelően az emésztés során), de gyakran a reakciók mögötti okok nem világosak. Általában a tünetek nem azonnaliak, de vannak olyan tartósítószerek és ízfokozók, amelyek az asztmában szenvedőknél kipirosodást és zihálást okozhatnak, nem sokkal az étel elfogyasztása után. Az étel-intolerancia tünetei bizonyos esetekben kellemetlenek és súlyosak lehetnek, és egészségünket hosszú távon is befolyásolhatják, de általában nem életveszélyesek.
Az életallergiában szenvedőknek az adott ételt minden formában messziről el kell kerülniük. Még a legkisebb adagokat is. Viszont az étel-intoleranciában szenvedők általában kis adagokban fogyaszthatják a kérdéses ételt, bár hogy mekkora az adag, amit még a tünetek elkerülésével elfogyaszthatunk, az teljesen eltérő lehet az egyes betegeknél.
Szét kell néznem... nem tudom mifelénk is van-e gluténmentes péksüti... xD bár kétlem.. :S
Okos infok vannak a naplódban. :)
hát én is ma hallottam róla, és szokásos lendületemmel rá is kattantam :D
és szerintem egyáltalán nem olyan gáz
abonettből is van gluténmentes
és boltban is lehet gluténmentes péksütit venni
kenyérsütés az már neccesebb sütő nélkül, lehet sima sütőben is, de tudom magamról, hogy macerásabb, és sok időt elvesz.
nem bonyi!
együtt menni fog!!!
További ajánlott fórumok:
- Ki, hogy oldja meg a gluténmentes élethez szükséges alapanyagok finanszírozását?
- Van tej- és gluténmentes süti vagy torta recepted?
- Hol lehet kapni gluténmentes babakekszet?
- Tudja-e valaki, hogy melyek a gluténmentes gabonakészítmények?
- Mered-e vásárolni a gluténmentes terméket?
- Tud valaki kipróbált, másnap is ehető gluténmentes kenyér receptet?