Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell salátaecetet készíteni? fórum

Hogyan kell salátaecetet készíteni? (tudásbázis kérdés)


7. 1731424aa5 (válaszként erre: 6. - D@nu)
2009. márc. 28. 12:44
Egészségetekre, mert amúgy az ecet egy csomó minden másra is jó azon kívül, hogy az ízlelőbimbóinkat kényeztetjük vele.
6. d@nu (válaszként erre: 5. - 1731424aa5)
2009. márc. 27. 10:36
Köszönjük, köszönjük! :)
2009. márc. 27. 04:31

Kedves érdeklődők!

Sejtelmem sincs de mivel megfogadtam vagy 25 éve, hogy az úttörő segít ahol tud, íme egy kis kopi az egyik szakácskönyvből. Kicsit azért átszerkesztettem Wordben, hogy pofásabb legyen. Szerintem mentsétek ki ti is, amúgy jó kis tippek!

Szép napot és jó grimaszolást kívánok a savanyú lé kóstolgatásához!

© by Váradi Laci :)


Almaecet 1.


Elkészítése: Egy ötliteres uborkásüvegbe belerakunk 1 kg szeletekre vágott almát (hullott alma, almahéj is lehet), 2 dl mézet, néhány szál kaprot, esetleg egy kevés tárkonyt és csombort, majd felöntjük annyi langyos vízzel, hogy az üvegben még egy tenyérnyi üres rész maradjon. Vászonruhával lekötjük, és az üveget meleg helyre állítjuk. Néhány nap múlva forrni kezd, majd a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó bőrszerű hártya képződik (ez az ecetágy). Az üveget most már hűvösebb, sötét helyre tegyük, és 6-8 hét múlva már kis műanyag csővel leszívhatunk róla ecetet. Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leöntöttük róla, az ecetágyra tegyünk ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, mézet és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.


Almaecet 2.


Elkészítés: 60 perc + 10 nap érlelés, 5-6 hétig utóérlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 1 kg, bármilyen fajta alma, 20 dkg méz + literenként 10 dkg méz, 2 g élesztő, 4 dkg száraz barna kenyér


Elkészítése: Az almákat megmosom, kicsumázom, majd héjastul lereszelem. 8 dl almareszelékre számítva felforralok 1 l vizet és kihűtöm. 3 literes széles szájú üvegbe teszem az almát, ráöntöm a lehűtött vizet, belekeverem az élesztőt és a mézet, végül apró darabokban beletördelem a kenyeret. 10 napig fedetlenül érlelem lehetőleg szobahőmérsékleten, közben mindennap néhányszor megkeverem. Ezután gézanyagon vagy sűrű szövésű szitán átszűröm, és újból hozzákeverek l-enként 10 dkg mézet. Az üveget lekötöm, és 5-6 hétig érlelem. Akkor kész az almaecet, ha teljesen letisztult, csak az üveg alján látható sűrű, zavaros lé. Ekkor nagyon óvatosan - hogy az alját fel ne zavarjam - áttöltöm vékony, hosszú nyakú üvegekbe, jól ledugaszolom és sötét, hűvös helyen tárolom.


Almaecet 3.


Elkészítése: Az alma héját kisebb darabokra vágjuk, és beletesszük egy nagyobb, öblös befőttesüvegbe úgy, hogy az almahéj négyujjnyi vastagságban borítsa be az üveg alját. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy négyujjnyira ellepje az almahéjat. A víz mennyiségének megfelelő tizedannyi cukrot szórunk rá - tehát 1 liter víz esetében 10 dkg cukrot.


Ritka szövésű tüllel vagy kilyuggatott papírral lekötjük és meleg helyen tíz napig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, hagyjuk leülepedni, majd ismét kisebb üvegekbe szűrjük. Jól lezárva, hűtőszekrénybe téve igen sokáig eláll.


Bazsalikomecet


Elkészítés: 30 perc + 1 hét érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 3 dl almaecet, 0,5 dl balzsamecet,1 citrom, 1 csokor (5-6 dkg) bazsalikom, 1 evőkanál zöld bors, 2 babérlevél.


Elkészítése: A bazsalikomot alaposan megmossuk, leveleit lecsipkedjük, és a többi hozzávalóval és a feldarabolt citrommal együtt üvegbe rakjuk. Felöntjük a kétféle ecettel, az üveget jól lezárjuk. Egy hétig érleljük.

Birsecet


Elkészítés: 60 perc + 24 óra áztatás, 2 hónap érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 2 birsalma (25-30 dkg), 1 l 10%-os ecet, 1 teáskanál és 1 mokkáskanál só, 2 szem szegfűszeg, 1 babérlevél


Elkészítése: A birsalmát megmosom, meghámozom, kicsumázom, és szeletekre vágom. Annyi vízbe teszem, amennyi jól ellepi. Egy teáskanál sót teszek a vízbe, és letakarva 24 órán át, áztatom. Ezután az ecetet felforralom a maradék sóval és fűszerekkel. Közben a birsalmát kiveszem a sós léből, és kiforrázott üvegbe teszem. Ráöntöm a forrásban lévő fűszeres ecetet. Megvárom, amíg kihűl, majd az üveget lezárom. Két hónapi érlelés után leszűröm, a levet hosszú nyakú üvegekbe töltöm, és jól ledugaszolva tárolom.


Borecet 1.


Elkészítés: 5 perc + 10 nap érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: Bármilyen bor, tetszés szerinti mennyiségben


Elkészítése: A bort beletöltöm egy széles szájú befőttes üvegbe, és lazán lefedve, szobahőmérsékleten érlelem 10 napig. A már megsavanyodott bort hosszú nyakú üvegbe töltöm, és jól ledugaszolva tárolom.


Borecet 2.


Elkészítés: 10 perc + kb. 10 nap érlelés Nehézség: 1


Alapadag: Tetszés szerinti mennyiségben savanyú bor, l-enként 5 dkg kenyér és 1-2 evőkanál ecet


Elkészítése: A bort felforralom, és az ecettel kiöblített mélyebb edénybe töltöm. Belekeverem az apróra vágott kenyeret és tiszta konyharuhával, vagy fedővel letakarom. Langyos helyen addig érlelem, amíg a megzavarosodott folyadékból kristálytiszta borecet nem lesz. Ezután finom szűrőn áteresztem, és szűk szájú üvegekbe töltöm. Ledugaszolva tárolom.


Borecet 3.


Elkészítése: Egy ötliteres uborkásüvegbe tegyünk 10 dkg mazsolát, egy marék megtisztított lencsét, 3 evőkanál mézet, és öntsünk rá 2 l fehér asztali bort. Az üveget vászonruhával kössük le, és 2 hétre tegyük napra vagy meleg helyre. Az első napokban zavaros lesz, forr, de később letisztul. Ekkor tegyük hűvös helyre. Különböző gyümölcsökből - érési sorrendben - tegyünk bele egy-egy maréknyit (ribiszkét, meggyet, almát, szilvát stb.), szár nélkül, összetörve. Így hagyjuk állni 1-2 hónapig, azután az üveget teleöntjük fehérborral, amelybe 1 dl mézet kevertünk. Egy hétig melegre, azután 4 hétre ismét hűvös helyre tesszük. Ez alatt ne mozgassuk az üveget. Az így készült ecetet - amely közben szépen letisztul - óvatosan szűrjük le, vagy kis műanyag csővel szívjuk le, és töltsük üvegekbe, de kb. 2 liternyi ecetágyat hagyjunk az üvegben, amire ismét önthetünk bort és a fenti eljárás után 4-5 hét múlva ismét jóízű ecetünk lesz.

Borecet egyszerűbb módon


Elkészítése: Egy befőttesüvegbe tegyünk 2-3 dl bort, 1 kávéskanál mézet vagy cukrot, és vászonruhával lekötve tegyük egyenletesen meleg helyre. Ha néhány nap múlva a bor felszínén hártya képződik, rázogassuk meg, hogy a hártya az üveg aljára süllyedjen, mert ebből lesz az ecetágy. Ha ez a bőrszerű, nyálkás anyag eléggé megvastagodott és a bor is megsavanyodott, öntsünk hozzá 2 dl borecetet, hagyjuk néhány napig állni, majd öntsük fel annyi borral, hogy 2 l legyen. Két-három hét múlva már leönthetünk róla ecetet, de kezdetben csak keveset, hogy az ecetágy szaporodjon, és erőssé váljék. Ezután kb. 4 hetenként önthetünk le ecetet, de mindig ugyanannyi bort öntsünk utána. Természetesen minden alkalommal kóstoljuk meg, hogy elég savanyú-e. Ilyen módon évekre biztosíthatjuk magunknak a jó borecetet.


Borsos ecet


Elkészítés: 10 perc + 3 nap érlelés Nehézség: 1


Alapadag: 0,5 l 10%-os ecet, 6 dkg őrölt fekete bors, 6 dkg őrölt gyömbér, 6 dkg só, 3 dkg csípős pirospaprika


Elkészítése: Az ecetbe belekeverem az összes fűszert, és jól összerázom, majd lefedve három napig érlelem. Közben néhányszor felrázom. Ezután nagyon finom lyukú szűrőn vagy gézen átszűröm, és az üveget lefedve hűvös helyen tárolom. Rendkívül csípős, borsos-pikáns ízű ecet, amelyet hígítva használok paprika- vagy burgonyasalátához.


Citromecet 1.


Elkészítés: 10 perc + 1 hét érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 0,5 liter 10%-os ecet, 2 citrom lereszelt héja (a fehér rész nélkül)


Elkészítése: Az ecetet bő szájú kétliteres üvegbe töltöm, belekeverem a citrom lereszelt sárga héját és ráöntök 0,5 l vizet. Egy héten át mindennap többször megkeverem, ezután nagyon finom szűrőn vagy gézen átszűröm, és jól bedugaszolva tárolom. Különösen gyümölcssalátákhoz használok belőle néhány cseppet.


Citromecet 2.


Elkészítése: Két darab szép, érett citromot meghámozunk. Héjának belső, fehér részét eltávolítjuk, majd a szép, sárga részét vékony metéltre vágjuk. Az így előkészített citromhéjat üvegbe tesszük és ráöntünk 5 cl tiszta alkoholt, és ebben hagyjuk egy napig. Ezután ráöntünk 5 dl ecetet és 3 db citrom átszűrt levét. Még 2-3 napig az anyagokat együtt érleljük, majd tüllruhán keresztül kisebb üvegekbe szűrjük.

Ecetkészítés házilag


Elkészítése: A gyári ecetnél gyengébb, de ízesebb ecetet készíthetünk borból, gyümölcsből, vagy a készen vett ecetet - esetleg a saját készítésű ecetet is – ízesíthetjük különböző fűszerekkel. Így ugyanabból az alapanyagból készült ételnek, salátának más-más ízt adhatunk.


Fokhagymaecet


Elkészítés: 10 perc + 7 nap érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben borecet, literenként 4 gerezd fiatal, még lédús fokhagyma


Elkészítése: A fokhagymát megtisztítom, és pépesre zúzom. Belekeverem az ecetbe, és egyheti érlelés után leszűröm. Kis üvegekbe töltve jól lezárom.

Fűszeres borecet


Elkészítés: 15 perc + 5 hét érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 1 l borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér, őrölt mustármag, őrölt koriander, 1 csapott evőkanál só, 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes nagyságú, vöröshagyma


Elkészítése: A vöröshagymát tisztítás után nagyon apróra vágom, a fokhagymát pépesre zúzom. A borecetet langyosra melegítem, belekeverem a hagymát, a fokhagymát és az összes fűszert. Lekötve érlelem 5 hétig, ezután finom szűrőn átszűröm, és kicsi üvegekbe töltöm. Gondosan lezárva tárolom.


Fűszeres ecet


Elkészítése: Egy-egy zöld tárkonylevelet, petrezselyem- és zellerzöldet, apróra vágott citromhéjat, 2-3 szem szegfűszeget, néhány szem egész borsot és egy mokkáskanál köménymagot kb. másfél literes befőttes üvegbe teszünk, teleöntjük ecettel, és az üveget lekötve, meleg vagy napos helyen 2-3 hétig állni hagyjuk. Ezután az ecetet leszűrjük, és jól ledugaszoljuk.


Fűszeres tárkonyecet


Elkészítés: 15 perc + 4 nap érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 1 l 10%-os ecet, 10 dkg friss tárkonylevél, 2,5 dkg bazsalikom, 2,5 dkg vöröshagyma, 1 teáskanál babérlevélpor


Elkészítése: Az ecetbe belekeverem az összes apróra vágott zöldfűszert, a babérlevélport és a megtisztított, nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd négy napig érlelem, közben többször meg-megkeverem. Leszűrve hosszú nyakú üvegekbe töltöm, és jól lezárva tárolom. Paradicsom-, hagyma- és zöldsaláták kiváló ízesítője.

Gyümölcsecet 1.


Elkészítés: 15 perc + 3 hét érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: Bármilyen megmosott, letisztított gyümölcs héja, vagy túlérett (éretlen) gyümölcs, befőzés után visszamaradt hulladék vagy kipréselt gyümölcshús (de csak egészséges lehet!), összesen 50 dkg-nyi mennyiségben, 25 dkg cukor, 0,5 dkg élesztő


Elkészítése: Az összevagdosott gyümölcsöt széles szájú üvegbe teszem, 1,5 l vizet felforralok a cukorral, majd langyosra hűtve belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a gyümölcsre. Vászonruhával lazán lekötöm, három hétig érlelem langyos (de nem meleg) helyen. Ezután gézen vagy ritka vászonruhán átszűröm, kis üvegekbe töltöm. Jól lezárva tárolom. A visszamaradt "gyümölcságyra" még egyszer rá lehet tölteni cukros-élesztős szirupot, de csak fele mennyiségű vízzel, az eredeti cukor- és élesztőmennyiséggel. Bármilyen zöldségsaláta kiváló ízesítője.


Gyümölcsecet 2.


Elkészítése: Erre a célra mindenféle hullott, de nem romlott gyümölcsöt fel lehet használni: almát, körtét, zöld ringlót, szilvát, birsalmát stb. Egy ötliteres befőttes üvegbe 0,5 l összezúzott gyümölcsre 2 l langyos vizet öntünk, 10-15 dkg barna kenyeret elmorzsolunk, ráöntünk 1 dl sört, és ezt is hozzákeverjük. Hozzáteszünk még 1-2 szál tárkonyt, zellerzöldet, 1-2 babérlevelet. Az üveget lekötjük, és 5-6 hétre meleg helyre tesszük. Ez alatt a zavarossága már rendszerint letisztul, a tetején pedig ujjnyi vastag kocsonyás réteg van. Ha ezt az ecetágyat egy másik üvegbe tesszük át, ráteszünk ízesítőként néhány szál fűszernövényt, és felöntjük 2-3 liter vízzel, 1-2 hónap múlva ismét lesz ecetünk. Minél tovább érleljük az ecetágyon az ecetet, annál erősebb lesz.


Gyümölcsecet másképpen


Elkészítése: Egy ötliteres uborkásüveg aljára tegyünk egy nagy karéj kenyeret, szórjunk rá egy marék kristálycukrot, és öntsük fel annyi vízzel, hogy az üvegnek több mint feléig érjen. Ezután mindenféle gyümölcsöt, gyümölcshéjat tehetünk bele, a gyümölcsöket héjastól, megmosva, felaprítva. Az üveget napos helyre tesszük, és a tetejére kistányért rakunk, nem kötjük le. Néhány hétig erjedni hagyjuk, majd félretesszük 1-2 hónapra. Ez alatt teljesen megtisztul és megerősödik úgy, hogy leszűrhetjük. Ha a teteje nagyon pimpós, akkor 1-2 szelet tormát tegyünk rá.


Gyümölcs ecetágy


Hozzávalók: 5 kg vegyes gyümölcs, 5 kg kenyér, 5 dkg élesztő.


Elkészítése: Veszünk mindenféle hibás vegyes gyümölcsöt, összetörjük, öntünk rá 6 liter vizet, letakarjuk, és meleg helyre állítjuk. Ha forr, leszűrjük a levét és belekeverünk 5 dkg élesztőt, 5 kg kockára vágott fekete kenyeret. Jól, szorosan elzárható edényben 6 hétig meleg helyen állni hagyjuk, s akkor ruhán átszűrve üvegekbe rakjuk.


Illatos salátaecet


Elkészítése: Egy tisztára mosott és szárazra törölt befőttesüvegbe tegyünk 2-2 dkg zsályalevelet, borsmentát és rozmaringot, 4-4 dkg angelikagyökeret és szegfűszeget, majd öntsünk rá 7 dl ecetet, és lefedve 5 napon keresztül tegyük hűvös helyre. Ez után egy tiszta üvegbe úgy szűrjük át, hogy jól sajtoljuk bele a fűszernövényeket is.


Saláták ízesítéséhez azonnal használhatjuk. Ledugaszolva, hűtőszekrényben tároljuk.


Ízes salátaecet


Elkészítése: Egy kávéskanál fekete borsot, ugyanannyi köménymagot, egy negyed szerecsendiót, egy fél narancs száraz héját mozsárban összezúzzuk, elkeverjük 10 dkg cukorral, 1 kávéskanál sóval, az egészet befőttes üvegbe tesszük, és felöntjük 1 l ecettel. Lefödve 8-10 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és üvegekbe töltve ledugaszoljuk.


Kapros ecet:


Kis befőttes üvegbe 2 ek. kapormagot teszünk, felöntjük fehérbor-ecettel, lezárjuk. 2-3 hétig sötét helyen érleljük. Leszűrjük. Salátákhoz, szószokhoz, savanyú levesekhez használjuk.


Málnaecet 1.


Elkészítés: 10 perc + 7 nap érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 2.5 dl fehérborecet, 25 dkg málna.


Elkészítése: A megtisztított málnát széles szájú üvegbe tesszük (befőttesüveg). Felöntjük a borecettel, és 2,5 dl felforralt, majd lehűtött vízzel. Légmentesen lezárjuk, és egy hétig érleljük. Egy hét múlva leszűrjük, és jól zárható palackokba töltjük.


Málnaecet 2.


Elkészítése: 80 dkg málnát tálba teszünk, és langyos helyre állítva erjedni hagyjuk. Ráöntünk 7 dl száraz fehérbort úgy, hogy ellepje, és ecetesedni hagyjuk. Amikor letisztult, finom szűrőn keresztül üvegekbe öntjük. Jól lezárva hűvös helyen tároljuk.


Mentaecet


Ezt a kevésbé ismert fűszerecetet különlegességek kedvelőinek ajánljuk. Zöldbabsalátához nagyon finom. Aki nem szereti a csípős ízt, a cseresznyepaprikát kihagyhatja belőle.


Hozzávalók: 2 maréknyi mentalevél, 1 nagy csokor snidling, 8-10 szem fekete bors, 1 kicsi cseresznyepaprika, fel liter fehér borecet.


Elkészítése: A hozzávalókat üvegbe tesszük, az ecettel leöntjük és lezárjuk. Legalább egy hónapig érleljük. A végén átszűrjük és 3-4 friss mentalevelet, pár szál snidlinget teszünk bele díszítésként.


Mézecet


Elkészítés: 10 perc + 2 óra állás, 5 nap érlelés, 3-4 óra múlva szűrés Nehézség: 1


Hozzávalók: 2 dl 10%-os ecet, 10 dkg méz, 1 dkg élesztő, 8 dl víz


Elkészítése: A vizet langyosra melegítem, belemorzsolom az élesztőt, ezután 2 órán át, hagyom állni. Csak ezután keverem bele a mézet, ráteszek egy kistányért az üveg tetejére, és 5 napig állni hagyom. Ekkor hozzáadom az ecetet, majd néhány óra múlva nagyon finom szűrőn átszűröm, és jól bedugaszolva teszem el.


Mustárecet


Elkészítése: Mozsárban megtörünk 25 dkg mustármagot. A megtisztított és jól megmosott zellergyökeret gyuf*szál vékonyságú metéltre vágjuk, hasonlóan daraboljuk fel egy citrom héját, miután belső, fehér részét egy éles késsel eltávolítottuk. Az így előkészített anyagokat üvegekbe tesszük, hozzáadunk egy közepes, félbe vágott, megtisztított vöröshagymát, majd ráöntünk 8 dl ecetet. Hűvös helyre téve fél napig állni hagyjuk, majd 8 cl tiszta alkoholt öntünk rá. Egy hétig hagyjuk érlelődni, majd az anyagokat jól kipréselve átszűrjük, és a leszűrt lében 4 dkg porcukrot feloldunk. Kis üvegekbe töltjük, és jól lezárva tároljuk.


Narancsecet


Elkészítése: Két darab narancs héjának belső, fehér részét egy éles kis késsel kivágjuk, majd a szép, tiszta narancshéjat apró darabokra vágjuk. Üvegbe rakjuk és ráöntünk 5 cl tiszta alkoholt, és ebben egy napig áztatjuk a narancshéjat. Ezután ráöntünk 7 dl ecetet és még 2-3 napig, tovább érleljük. Ezután tüllruhán keresztül leszűrjük, és jól zárható üvegekben tároljuk.


Ribizli ecet


Elkészítés: 60 perc + 8-10 nap érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 0,5 l. almaecet, 1 kg érett, piros ribizli.


Elkészítése: A ribizlit megmossuk, leszemezzük, majd nagy befőttes üvegbe rakjuk. Felöntjük az ecettel és ugyanannyi felforralt és lehűtött vízzel. Az üveget lezárjuk, és napos helyen 8-10 napig érleljük, közben naponta felrázzuk. Az ecetet leszűrjük, üvegekbe töltjük. A lezárt üvegeket sötét helyen tároljuk.


Szederecet


Elkészítés: 10 perc + 1 hónap érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 1 l savanyú bor, 50 dkg jól érett szeder


Elkészítése: A szedret szűrőben megmosom, lecsöpögtetem, és kissé összetörve egy széles szájú üvegbe rakom. Ráöntöm a bort. Lazán lefedem, és 4 hétig érlelem. Ezután nagyon finom szűrőn átszűröm, és hosszú nyakú üvegekbe töltve jól lezárva tárolom. Finom ízesítő, különösen gyümölcsös-majonézes salátához.


Szegfűszegecet


Elkészítés: 5 perc + 1 hét érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 0,5 l 10%-os ecet, 25 g őrölt szegfűszeg, 2,5 g őrölt fahéj és ugyanennyi reszelt szerecsendió


Elkészítése: Az ecetbe beleszórom az összes fűszert, és egy héten át mindennap jól összerázom. Ezután nagyon finom szűrőn vagy gézruhán átszűröm, és jól befedve tárolom. Ízlés szerint hígítva használom gyümölcssalátákhoz.


Tárkonyecet 1.


• Elkészítés: 10 perc + 1 hét érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 2,5 dl fehér- és 0.5 dl vörösborecet, 0-5 dl száraz sherry, 1 csokor friss tárkony, 1 apró zöld citrom (limet), 2 evőkanál zöld bors.


Elkészítése: A tárkonyt megmossuk, leveleit lecsipkedjük. A limet héját lereszeljük, a maradékot felszeleteljük. Az előkészített anyagokat üvegbe tesszük és felöntjük a sherryvel, és a borecetekkel. Légmentesen lezárjuk, és egy hétig érleljük.


Tárkonyecet 2.



• Elkészítés: 10 perc + 3 óra pihentetés + 10 nap érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 0,5 dl tiszta alkohol, 1 l 10%-os ecet, 10 dkg friss tárkonylevél


Elkészítése: A tárkonyt megmosom, lecsöpögtetem és nagyon apróra (mint a petrezselymet szokás) összevágom. Langyos sütőben éppen csak annyira szárítom meg, hogy már ne legyen nedves, de még ne kezdjen el száradni. Beleszórom egy kétliteres befőttes üvegbe, majd ráöntöm az alkoholt. Lazán lefedem, és három óra múlva hozzáöntöm az ecetet. Ezután szorosan, véglegesen lefedem, és hűvös helyre állítom. 10 nap múlva már használható. Az első használat után kis üvegekbe töltöm, és ledugaszolva tárolom.


Tárkonyecet 3.


Elkészítése: 4 dkg tárkonylevelet jól megmosunk, és üvegbe téve ráöntünk 7 dl ecetet. Letakarva hűvös helyre tesszük, és nyolc napig így tartjuk, de mindennap felrázogatjuk. A nyolc nap elteltével finom szűrőn keresztül egy tiszta üvegbe szűrjük, a szűrőben lévő tárkonylevelet jól kinyomkodjuk. A leszűrt ecethez egy késhegynyi szalicilt teszünk és felforraljuk. Hideg vízbe állítva hirtelen kihűtjük, majd kisebb üvegekbe öntjük és légmentesen lezárva, hűvös, sötét helyen tároljuk.


Tárkonyos levesek, vadételek, tárkonyos bárányhús ételek kitűnő és elmaradhatatlan ízesítőszere.


Tárkonyecet egyszerűen


Elkészítés: 5 perc + 10 nap érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 1 csokor friss tárkonylevél, 5 dl 10%-os ecet


Elkészítése: Jól záródó üvegbe teszem a megmosott és lecsurgatott tárkonyleveleket, majd ráöntöm az ecetet, összerázom és az üveget szorosan, légmentesen lezárom. 10 nap múlva lehet már használni. Ha elfogyott, még kétszer utána lehet tölteni ecetet.


Tárkonyos ecet


Elkészítése: Kb. 5 dkg friss, zöld tárkonylevelet jól megmosva, lecsurgatva tegyünk egy befőttes üvegbe és öntsünk rá 6-7 dl meleg ecetet. Fedővel letakarva 8 napig hűvös, sötét helyen tartsuk. Ezután szűrjük le, és jól ledugaszolt üvegben tároljuk.

Tormás ecet



Elkészítés: 15 perc + 7 nap érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: Borecet, tetszés szerinti mennyiségben, literenként 3 evőkanál frissen reszelt torma.


Elkészítése: Az ecetbe belekeverjük a tormareszeléket, és lazán lefedve időnként megkeverjük. Egyheti érlelés után finom szűrőn leszűrjük, különösen ügyelve arra, hogy egyetlen szem tormareszelék s maradjon benne. Jól lezárva tesszük el.


Vegyes gyümölcsecet 1.


Elkészítés: 15 perc + 3 + 6 heti érlelés Nehézség: 1


Hozzávalók: 50 dkg bármilyen gyümölcs (tisztán mérve), 1 evőkanál kristálycukor, 5 dkg kenyér


Elkészítése: Egy háromliteres tiszta üveg aljára tesszük az apróra tört kenyeret, rászórjuk a kristálycukrot és a feldarabolt gyümölcsöt. (Lehet vegyesen is bármilyen gyümölcs.) Annyi langyos, melegített vizet öntünk rá, hogy az üveg háromnegyed részéig érjen. Ezután lazán lekötjük, és napos, meleg helyre állítjuk. Háromheti érlelés után, sötét helyre tesszük, és újabb 6 hétig érleljük. Óvatosan leszűrjük, hogy az alját (az ecetágyat) ne zavarjuk fel, majd lezárva tesszük el. A visszamaradt ecetágyra újabb 0,5 kg-nyi gyümölcsöt tehetünk, és megismételjük az eddig leírtakat. Mindenfajta saláta kitűnő ízesítője.


Vegyes gyümölcs-ecet 2.


Hozzávalók: 5 kg vegyes gyümölcs, 5 kg kenyér, 5 dkg élesztő.


Elkészítése: Veszünk mindenféle hibás vegyes gyümölcsöt, összetörjük, öntünk rá 6 liter vizet, letakarjuk, és meleg helyre állítjuk. Ha forr, leszűrjük a levét és belekeverünk 5 dkg élesztőt, "5 kg" kockára vágott fekete kenyeret. Jól, szorosan elzárható edényben 6 hétig meleg helyen állni hagyjuk, s akkor ruhán átszűrve üvegekbe rakjuk.


Zellerecet


Elkészítése: Egy kb. 25 dkg-os zellergumót megtisztítunk, és vékonyan felszeleteljük, majd egy üvegbe tesszük. Rászórunk 8 dkg mustármagot és ráöntünk 1 dl alkoholt és 7 dl ecetet. Hűvös helyre téve 3-4 napig állni hagyjuk, majd finom szűrőn keresztül leszűrjük, és kisebb üvegekbe töltjük.

4. bnedora (válaszként erre: 3. - D@nu)
2007. nov. 29. 10:58

Szia!

Köszi, majd utána nézek.

3. d@nu
2007. nov. 28. 14:23

Én még csak fűszerolajat csináltam, de ezeken az oldalakon találsz ecetre is példát:


[link]


[link]

2007. nov. 28. 14:15
Több helyen is láttam már különböző díszes üvegekben salátaecetet, melyek tele voltak zöldfűszerekkel. Ebben szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan lehet ilyeneket készíteni, és milyen fűszereket kell beletenni. Melyiket mivel lehet keverni, hogy szép, mutatós legyen az üvegben. Karácsonyra szeretnék ilyet készíteni ajándékba.
2007. nov. 28. 14:12
Salátaecet készítésben ki tud segíteni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook