Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Csipkebogyó teát hogyan kell készíteni?

Kategória: Összes fórumtéma » Szépség & egészség » Egészség


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2

35. horvathrekusi2010-10-28 11:03
Én úgy tudom hogy nem szabad forrázni, sem főzni mert így elveszíti a vitamintartalmát.
Előző este beáztatod langyos vízbe, másnap éppen csak fellangyosítód vagy hozzáadod a teát.

34. jana482010-10-28 10:28
8 púpozott tk. szárított csipkebogyót forrázz le 1 l vízzel, és főzd fedő nélkül 10 percig. Töltsd kancsóba és várd meg amíg kihűl. Frissen facsart citromlével ízesítsd. ☺
(válasz hjanoka 31. hozzászólására)


33. Zsóka542010-01-10 16:18
Én úgy olvastam és csináltam, hogy amikor jó meleg a víz, abban áztatni kb. fél órát. Főzni nem szabad, nem a C-vitamin hőre nagyon érzékeny!

32. *bodza*2008-11-19 10:05
A csipkebogyót sosem főzzük vagy áztatjuk forró vízben,mert elveszíti C-vitamin-tartalmát.
Hídeg vízben kell áztatni egy éjszakán át.

31. hjanoka2008-11-19 09:55
megkérhetném valakitől a csipkebogyótea receptjét!!!

30. Kedveske2008-11-10 14:16
Igen ezt még nagyon utálom benne: mármint, hogy egy teányi mennyiséget, egy órán keresztül kell csipegetni. És a legszebb szemek, tuti a bokor legbelsejébe van, 1.000 tüske között:-)
(válasz naranja 29. hozzászólására)

29. naranja2008-11-09 14:03
én 3 hete szedtem csipkebogyót az erdőbe, kár hogy nem vittünk metsző ollót azzal egyszerűbb leszedegetni, ha tépi az ember nem jön csak mindenhol megszúr, de rájöttem, hogy elkell csavarni a bogyót és akkor könyebben lejön, de így is macerás 2 órán keresztül szedtük mire összejött egy vödörnyi, de mókás volt mindenesetre :)
(válasz Kedveske 28. hozzászólására)

28. Kedveske2008-11-03 22:04
Nagyon szívesen, csak vigyázzatok a szedésnél, mert nem adja könnyen a bőrét. Jó szúrós a bokor?
(válasz evaanyucika 26. hozzászólására)

27. Zitamita2008-11-03 18:50
Nálunk a csipke lekvár lett "szőrös" mindig, nem is szerettem, pedig nagyanyám rengeteget tett el.

26. evaanyucika2008-11-03 18:39
kedveske!köszi a tippet.mi is imádjuk és most jöttem rá, hogy rengeteg van a környékünkön.:)

25. Kedveske2008-11-01 16:31
Mi rendszeresen szedünk (erdőben) csipebogyót, majd miután lesztük megszárítjuk a padsláson. Aztán egy jó nagy marékra valót (nem sajnáljuk van bőven) beáztatunk egy liter vízbe és a radiátorra teszzük. Egész éjjel ott ázik, és reggel kész a tea. A párom a kiázott bogyókat még össze is szokta a vízbe nyomkodni és úgy leszűrni, de én nem szeretem így, mert szőrős lesz a tea.

24. evaanyucika2008-11-01 16:05
sziasztok! szóval: ha leszedem a csipkebgyót semmi mást nem kell tennem, csak kiszárítani? nincs olyan része, amitől meg kell szabadúlnom?

23. Sz.AndOr2008-08-03 22:12
Nem álltermés, hanem áltermés.
Nem is kell megkülönböztetni, a csipkebogyó (mint az összes rózsa termése) áltermés.
Nincs mellette igazi :)

"ÁLTERMÉS:
Olyan termés, amelynek kialakításában a termőn kívül más virágrészek is részt vesznek."
(válasz akkor van 21. hozzászólására)

22. Zitamita2007-11-12 19:19
Nagyon-nagyon rendesek vagytok, köszönöm a válaszokat!


21. akkor van2007-11-12 16:44
Visszatérve a csipkebogyóra (már aki szedi-szedett) tudtátok hogy van "álltermése"? Én nem tudom megkülömböztetni. Milyen az?

20. d@nu2007-11-12 16:18
Aha, jázminost is ittam már, az nekem nem kimondottan ízlett. A citromos viszont bejött. :)
(válasz emagdi 19. hozzászólására)

19. emagdi2007-11-12 16:01
igen, sőt, jázminos is van.
csak pl én ezeket kevésbé szeretem azért nem ajánlgattam:))
(válasz d@nu 18. hozzászólására)

18. d@nu2007-11-12 15:49
A Twiningsnek van citromos zöld teája is, bár én még csak filteres formában találkoztam vele. Megjegyzem, ha nem "igazi" gyümölcsteát akarok inni, akkor nekem a filterrel semmi bajom, így zöld teából csak ilyet tartunk itthon.
(válasz cskata 17. hozzászólására)

17. cskata2007-11-12 15:39
köszi a tea-tréninget!;)
asszem átgondolom a zöld tea fogyasztási szokásaimat..:)
(válasz emagdi 16. hozzászólására)

16. emagdi2007-11-12 15:09
Zöld teát szerintem kimondottan teaboltban érdemes venni, ahol többféle közül lehet választani, és garantáltan azt kapod, amit fizetsz.

de én pl szeretem a twinnings gunpowder green tea teáját is, kis fémdobozban lehet kapni, és valóban zöld tea van benne (nem filteres). nem olcsó, de én úgy vagyok vele, hogy inkább fizetek egyszer többet, és akkor biztos hogy jó terméket kapok.
igazából az ilyen pickwick, lipton és hasonló termékekben én nem bízom. (meg semmi olyanban, amiben a filterben nagyon picire van darálva a cucc). szerintem ezekben a maradék, vagy hulladék van, amit nem filteres teának már nem tudnak eladni, és ezeket telenyomják aromával.
(válasz cskata 15. hozzászólására)

15. cskata2007-11-12 14:37
gyümölcsteát nem igazán iszom, a feketét viszont vedelem.. nekem ezek a "klasszikus" aromák jönnek be többnyire: darjeeling, earl grey és társai.. (ha tea, akkor legyen tea, ne "gyümölcslé";))

oh, tényleg - ilyen papírzacsis Herbária teákat vettem már régebben mindenféle nyavajákra..! Azok tényleg jók!:)

ez most OFF lesz: zöld teát kitől/melyik gyártótól érdemes venni/inni szerinted..?
Én abból Pickwick citromosat szoktam (és szeretem is), de akkor hatása annak is 0 lehet..:(
(válasz emagdi 14. hozzászólására)

14. emagdi2007-11-12 13:59
na igen. de igazából ezeknek a "nagyipari" teagyártóknak a többi teája sem jó. pl a legtöbb gyümölcsteájuk is valójában fekete tea gyümölcsaromával. (én teljesen ledöbbentem, amikor egyszer rendesen elolvastam a dobozokon, hogy mi miből van).

a naturland-os teák jók. illetve bioboltokban/herbáriában szoktam látni papírzacskóba csomagolt, grammra mért teafüveket. biztos van olyanban is csipkebogyó:))
(válasz cskata 13. hozzászólására)

13. cskata2007-11-12 13:52
köszi az infókat, akkor a Naturland-el lehet hogy én is bepróbálkozom..;)
márkákról ugyan nem esett szó a műsorban, de én is egyből a "csipkebogyó-hibiszkussszal" és hasonló kaliberű teákra asszociáltam az elmondottak alapján..
(válasz emagdi 12. hozzászólására)

12. emagdi2007-11-12 13:47
a naturland-os termékek teljesen megbízhatóak, 100% csipkebogyó van benne, nincs adalékanyag, és gyógyszerkönyvi minőség.
(most ezt nem reklámnak szántam, mert baromira semmi közöm a céghez, csak azért írtam, mert én is az ő termékeiket szoktam venni).
ilyen lipton-pickwick és egyéb teagyártók termékeitől viszont tényleg jobb távol tartania magát az embernek, azokban csak a "hulladék" van.

amúgy csipkebogyót is lehet venni itt a városban, hétvégén pl a Moszkva téren árulták öreg nénik. biztos az erdőben szedték.
mondjuk a gyűjtött bogyóval is vigyázni kell, hogy ne szennyezett helyről legyen gyűjtve (pl forgalmas út közelében stb).
(válasz cskata 11. hozzászólására)

11. cskata2007-11-12 13:40
a filteresről nem sok jót mondott a hatóanyag-szakértő (a TV2-n, a 2Testőrben láttam), állítólag sok benne az ízfokozú meg az adalékanyag..

csak azt nem tudom, hogy az ember honnan szerezzen egy nagyobb város kellős közepén csipkebogyót..?:O
(válasz emagdi 10. hozzászólására)

10. emagdi2007-11-12 13:37
csak sima hideg vízben kell áztatni.
én úgy szoktam, hogy reggel beáztatom a filtereket, és estére (mikor hazamegyek a munkából) már jó.
vagy este, lefekvés előtt áztatom be a vízbe, és akkor reggel lehet inni.

amúgy a Naturland-os csipkebogyótea használati utasításán is ez van.

ha forrázod, akkor sajna a C vitamin lebomlik.
macerás ez az áztatgatás, mert időbe telik, de szerintem megéri, mert nagyon finom, és még egészséges is!


9. d@nu2007-11-12 13:27
Én felforralom a vizet, hagyom valamennyire visszahűlni és utána áztatom kb. 15 percen át (vagy amíg benne felejtem...:D). Úgy hallottam, 70 fokig bírja a C-vitamin, de ez nem biztos info, nem értek hozzá.

8. cskata2007-11-12 13:21
sziasztok! úgy rémlik, TV-ben nemrég kb. 50-60 fokos vizet hallottam hozzá - szóval semmiképpen sem forrásban lévőt!

7. lecso*2007-11-12 13:18
Áztatva egy igazi c-vitamin bomba!!!!!

6. dogiz2007-11-12 13:17
Ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy azért írtam, h. kapcsold ki a gázt alatta. Nekem hideg vízzel nem ment.
(válasz Zitamita 2. hozzászólására)

1 2