Rumos -fahéjas szilvadzsemet csinálnék dzsemfixszel, mikor tegyem bele a rumot az elején vagy amikor már majdnem kész? (tudásbázis kérdés)
E szerint csak a végén miután már levetted a tűzről, bár ez meggy dzsem, de szerintem nem számít milyen gyümölcs.
2 kg érett meggyet szűrőben, váltott vízben többször megmosunk, lecsöpögtetjük. Szárát leszedjük, kimagozzuk, és visszatesszük a szűrőbe, hogy a leve lecsurogjon. (Kb. 2-3 óra szükséges hozzá.) A levet lábosban 1,5 kg kristálycukorral, 4 szem összetört szegfűszeggel, 1 kávéskanál őrölt fahéjjal, állandóan kevergetve, 15-20 percig főzzük, majd belerakjuk a gyümölcshúst is. Az újraforrástól számított 20 percig gyenge lángon, folyton kevergetve forraljuk. A tűzről lehúzzuk, langyosra hűtjük, beleöntünk 1 dl rumot, és addig keverjük, amíg a dzsem a rumot fel nem szívja. Betakarva másnapig állni hagyjuk, csak ekkor töltjük az üvegekbe, majd 25 percig nedves gőzben tartjuk. A gőzölőfazékban hagyjuk kihűlni.
Különleges aromájú dzsem; torták, sütemények töltelékébe, parfék, pudingok ízesítésére használhatjuk.
További ajánlott fórumok:
- Rántott karfiolt csinálnék. Panírozás előtt kell-e valahogy fűszerezni vagy sózni a nyers karfiolt?
- Mennyí ídő alatt lehet leadni az úszógumit, ha ilyen erősítéseket csinálnék rá?
- Ha csinálnék csoki kelyhet, mit rakhatnék bele? Nyáron fagyit, de télen? Esetleg kihűlt pudingot?
- Takarítani kellene, de mindent csinálnék csak azt nem. Nem...
- Másfél éves picur képeiből összeválogatva csinálnék egy kis videót.Milyen zenét csatolhatnék hozzá, ami azért a gyerekkort tükrözi?
- Fűszeres sajtgolyót csinálnék és a recept Krémsajtot ír, ez egyenlő a mascarponéval?