Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Alvás várandósság idején

Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Terhesség » Első trimeszter, Panaszok, változások


Rengeteg szülő tudja már, milyen nehéz egy jót aludni a szülést követő néhány hónapban. De nem egy nő már a várandósság idején is alvásproblémákkal küzd.

A várandósság első trimeszterében nem egyszer meghosszabbodik az alvás ideje. Ez természetes, hiszen a női test igyekszik gondoskodni a növekvőben lévő magzatról, s ez sokkal fáradtabbá teheti az édesanyát. A szívverés felgyorsul, a test több vért termel, s a méhlepény is megkezdi működését. A várandósság későbbi szakaszában azonban előfordulhat, hogy nehézzé válik a normális, mély alvás.


Alvás várandósság idején Miért olyan nehéz normálisan aludni?

A várandósság idején leginkább a test fizikai átalakulása jelenthet problémát. A megszokott pózok helyett kénytelenek vagyunk más testhelyzeteket keresni. Főleg azok helyzete nehéz, akik korábban szerettek hason feküdni. Az egyre növekvő has szinte lehetetlenné tesz a kényelmes elhelyezkedést, hiszen közben még a babára is ügyelni kell.

Emellett más tényezők is zavarhatják az alvást. A várandósság idején a szívverések száma növekszik, ez már magát az elalvást is nehezítheti. A méh növekedése a környező szervekre, izmokra is hatással lehet. Előfordulhat, hogy a megnövekedett méh nyomja a tüdő alatt található izmokat, így a lélegzés felületesebbé válik. A szervezet azonban igényli az több oxigént, így előbb-utóbb gyorsabbá válik a lélegzetvétel.

A megnövekedett pocak, a felszedett kilók megterhelik az izmokat is. Előfordulhat a várandósság későbbi szakaszában hát- és derékfájás, mely szintén megnehezíti az alvást. Az emésztőrendszer is lelassul, ezért nem tanácsos egyszerre nagyobb adag ételt elfogyasztani. Együnk két-három óránként egy keveset, így elkerülhetjük a gyomorégést.

Rémálmok várandósság idején

Rengeteg várandós nő panaszkodik rémálmokra, mely leginkább a szüléshez, vagy a babához kapcsolódik. Ez nem fizikai, hanem lelki probléma. Meg kell érteni, hogy az álmok nem a jövőt jelzik, hanem saját félelmeinket. Általában azoknál fordul elő rémálom, akik aggódnak gyermekük épsége miatt, vagy félnek a szüléstől. Erre mind van megoldás; az orvosi vizsgálatok megnyugtatóak, hiszen a baba és a várandós nő egészségének védelmét szolgálják, a szüléstől való félelem pedig általában elmúlik, ha részletesebben is tájékozódunk a témáról.

Teendők a jó alvás érdekében

- Igyekezzünk rájönni, mi táplálja félelmeinket, így könnyen véget vethetünk rémálmainknak.
- Hanyagoljuk a koffeintartalmú italokat (kávé, tea, kóla).
- Alvás előtt egy-két órával már ne fogyasszunk nagyobb mennyiségű ételt vagy italt.
- Próbáljunk kialakítani egy napi rutint. Igyekezzünk minden nap ugyanakkor lefeküdni és kelni.
- Igyekezzünk rendszeresen mozogni. Egy kevés úszás, vagy minden nap egy séta segíthet az elalvásban.

Ha semmi nem segít az elalvásban, akkor se rohanjunk gyorsan a patikába. Az álmatlan forgolódás helyett érdemes egy könyvet olvasni, vagy más, nyugodt elfoglaltságot találni. Legvégső esetben használhatunk gyógynövény teákat, de ezt természetesen meg kell beszélni a kezelőorvossal.

Forrás: Családinet
Készült: 2006-07-03
Szerző: Kókai KataA cikket felvitte: Merci, 2006-08-27 18:41 (utoljára módosítva: 2011-05-13 10:34)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, Merci által felvitt cikket is: Orrszívás (Csecsemők, Totyogók, Egészség, Egészség)