Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Kamatadó

Kategória: Összes cikk » Egyéb témák » Minden más


2006.09.01-től a kamatjövedelmek után adót kell fizetni. Az adó a kamat 20 százaléka, nyereménybetétek esetén a nyeremény piaci értékének 25 százaléka.
Tehát szeptembertől ez is a zsebünkre megy. Azért nem biztos hogy a pénzünket a párna alatt kell tartani.


A kamatjövedelem megszerzésének időpontja jóváírt, tőkésített kamat esetében a kamat jóváírásának napja. Nyeremények esetében a nyereménybetét-számlán a jóváírás napja.

A külföldi pénznemben keletkezett kamatjövedelemből az adót is külföldi pénznemben kell levonni, de forintban kell megfizetni.

KAMATJÖVEDELEMNEK minősül:
A különböző bankbetétekre, takarékbetétekre, nyereménybetétekre fizetett kamat és egyéb hozadék, a nyereménybetétkönyv tárgynyereménye, illetve a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírból, befektetési jegyből származó kamat és más jövedelem, valamint egyes biztosításokból származó jövedelem.

NEM KAMATJÖVEDELEM:
Magánszemélyek közötti kölcsönre, tagi kölcsönre fizetett kamat. Nem kamatjövedelem a nem nyilvánosan kibocsátott, forgalmazott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok kamata, hanem a magánszemély és a kibocsátó között fennálló jogviszony szerinti jövedelem. Az egyéni vállalkozó pénzforgalmi bankszámláján jóváírt kamat.

ADÓMENTES KAMATJÖVEDELEM:
-adómentes a gyámhatósági betét kamata.
-adómentes a lakástakarék-pénztár által jóváírt kamat.
-adómentes a nyugdíj-előtakarékossági számlán jóváírt kamat.

Megállapítás, befizetés:
Az adót a kifizetőnek kell levonnia. A belföldről származó kamatjövedelmet, ha levonták belőle az adót a magánszemélynek nem kell bevallania.
Ha a kamatjövedelem nem kifizetőtől származik, az adót a magánszemélynek a szerzés időpontjának negyedévét követő hónap 12-éig kell megállapítania és megfizetnie, és bevallásában be kell vallania.

2006-ban először az augusztus 31-ét követően induló első teljes kamatperiódusra jóváírt kamat után kell adózni.


Forrás:1995. évi CXVII. törvény a Személyi Jövedelemadóról. (65§)A cikket felvitte: Jay, 2006-08-09 10:36 (utoljára módosítva: 2006-08-09 10:57)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Hihetetlen... segítettekHa ez tetszett, olvasd el a következő, Jay által felvitt cikket is: Az öregedés (Egyéb sz&e témák)