Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Visszér

Kategóriák: Összes cikk » Szépség & egészség » Egészség


Képesek vagyunk azt gondolni, hogy a visszér a nagymamák, vagy az időskor problémája, de ebben nem lehetünk biztosak. Az első jelek serdülőkorban megjelenhetnek.
Tehát miért, és hogyan keletkeznek a "kék villámok"?


Az első jelek serdülőkorban megjelenhetnek. Kezelésüket nem érdemes halogatni, hatékonyabb az eredmény, ha az elváltozást idejében orvosoljuk.

A visszér tágulat kialakulásának oka:
Ehhez szükséges megismerni a vénák működési elvét. A vénák apró billentyűkkel vannak ellátva, melyek teljesen a vénafalhoz simulnak, nyitva vannak, nem akadályozzák a véráramlást. Amikor a vér nem a szív felé, tehát visszafelé áramlik, a billentyűk elhajlanak, összezáródnak és akadályt képeznek. A véna lezárul a vér visszaáramlása akadályozott. A folyamatot nagyrészt a szív pumpafunkciója tartja fent, a történések minden szívverésnél periodikusan ismétlődnek: kinyílnak és összezáródnak.
Élettani körülmények között ez a mozgássor a vért a szív irányába segíti és megakadályozza, hogy az a végtagokban, főképp a lábfejben összegyűljön.
Kóros körülmények között a vér áramlása a szív irányába akadályozott, így a végtagokban egy idő után összegyűlik.

A jelenséget különböző okokkal magyarázhatjuk:

- lehet, hogy véredényeink kötőszöveti elemei lazábbak – ez általában családi örökség
- lehet hogy a vénákat körülvevő izmok – melyek segítik a vér visszaáramlását – elégtelenül működnek – ez általában a mozgásszegény életmód, a hosszan tartó egy helyben állás gyakori következménye.

Ezek a tényezők egyenként, vagy együtt a vénák falának tágulatához vezetnek.
Az erős kötőszövet a szerencsének köszönhető, sajnos az emberek jelentős hányada nem a szerencsés kategóriába sorolható. Ehhez hozzájárul a sok ülés, mozgásszegény életmód és a visszerek már serdülőkorban kialakulhatnak.

Az erek rostjai tehát nem bírják a terhelést. Ahogy az ér tágul a billentyűk már nem tudják feladatukat ellátni. A bőr alatt kék-piros villámszerű vonalak, vénatágulatok jelennek meg melyet a köznyelv visszérnek nevez. Hosszabb idő elteltével a folyamat a mélyebben fekvő vénákat is eléri, mely már a végtag működési zavarát is okozhatja. Ezeket nem szabad félvállról venni mert megnövelhetik a trombózisra, illetve az embóliára való hajlamot. A felduzzadt vérerecskék, melyekben lelassul a véráramlás károsíthatják a bőr tápanyagellátását és ennek akár lábszárfekély is lehet a vége.

Vénaproblémákra utaló tünetek:
- kicsi, kanyargós, kidomborodó, kék erek főként a boka környékén és a lábszáron ill. a comb felső felszínén
- viszkető száraz bőr a tágult erek környezetében
- barnás pigment foltok megjelenése a bokák felett
- hosszas álldogálást követően kialakult lábduzzadás.

Gyógymódok:

Megelőzés: fehérje és vitamindús táplálkozás, rendszeres sporttevékenység. Az arra hajlamosak főleg álló munkakör esetén, viseljenek elasztikus harisnyát, mely elősegíti a normális vénás visszaáramlást. A hideg-meleg fürdők váltogatása nagyon jó értorna.

Már kialakult betegség esetén a helyzet súlyosbodásának megakadályozását kell szem előtt tartani. Célszerű a lábakat gyakran felpolcolni. Gyakran rendelnek az ilyen betegségek esetén különböző véralvadásgátló gyógyszereket. Terhesség esetén kerülni kell a túlzott súlygyarapodást.

A kialakult vértágulatok egyik kezelési lehetősége az ér mesterséges elzárása kémiai úton, érbe adott anyagokkal. A szklerotizáló kezelés során a tágult eret roncsolják, mely a ráhelyezett rugalmas kötés hatására elzáródik, a keringés megszűnik benne. Elsősorban enyhébb elváltozások esetén főleg fiatalabb korban ajánlják. Általában csak a felületes vénák elváltozásai esetén, kizárólag egészséges embereknél alkalmazható.

A másik radikálisabb kezelési mód a tágult vénák sebészeti eltávolítása. Számos műtéti módszer ismert, melyeknek célszerűségük mellett hátrányuk, hogy a végtagon heg visszahagyásával gyógyulnak.

Kerülendők:
- súlyfelesleg
- hosszas álldogálás, ülés
- kialakult tágulatok esetén hosszas hőhatás (pl: napozás)
- durva sportok
- bizonyos hormonkészítmények

Ajánlott:
- hideg-meleg lábzuhany váltogatása
- rövid kb. 10 perces szaunázás, utána mindig hideg lábfüdő
- torna és sport
- gyógynövények pl: vadgesztenye-gél

Forrás: ShapeA cikket felvitte: Jay, 2006-08-04 13:56 (utoljára módosítva: 2007-09-10 22:17)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Az Achilles-ínHa ez tetszett, olvasd el a következő, Jay által felvitt cikket is: Emberismeret (Psziché)