Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Szappanöntési praktikák

Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Anyának lenni » Kreatív anyukák / Összes cikk » Hobbi & Otthon » Kreatívságok


Már nagyanyáink is öntöttek szappant. Miért ne önthetnénk mi is a mai modernebb technikákkal? Saját használatra, vagy például karácsonyi ajándékként is remek. Elehtnek egyszínűek is, de hordozhatnak jelentést is, attól függően, mit teszünk a belsejükbe.
Szükség lesz néhány hozzávalóra és persze kellő elszántságra, hogy egyáltalán nekilássunk a feladatnak :-)


Hozzávalók:
- glicerin szappantömbök (hobbiboltokban kaphatók)
- színezőanyagok
- illatanyagok
- öntőformák

Eszközök:
- mikrosütő
- mikrózható edények
- kés
- hurkapálcika


Előkészítés:
Annyi mikrózható edényt készítsünk elő, amennyi színt szeretnénk használni. A szappantömböket vágjuk kisebb darabokra az olvasztás előtt. A mikró teljesítményétől és a szappan mennyiségétől függ az olvasztás időtartama. Kis mennyiségű szappannál (10dkg) 600W teljesítmény mellett elég 30 másodperc is, de mindenképpen kövessük szemmel a folyamatot és ha már forr, akkor együk ki és hurkapálcával megkeverve ellenőrizzük, teljes mértékben felolvadt-e.
(Ha nincs mikrosütőnk, akkor a szappantömböt úgy is felolvaszthatjuk, hogy az edényt egy vízzel teli fazékba helyezzük és így forraljuk fel.)
A felolvasztás után illatosíthatjuk és színezhetjük a szappanunkat. Ehhez csepegtessünk bele néhány csepp illóolajat, illetve színezőanyagot. Jól keverjük össze újra a masszát.
Figyelmedbe...Figyelmedbe ajánljuk még:
» Üvegmatrica festés (cikk)
» Süssünk fenyődíszt! (cikk)
» Adventi naptár tippek (cikk)
Az így kapott illatos, színes folyékony szappant kell az öntőformákba önteni.

Egyéb díszítési ötletként szárított gyümölcsöket, növényeket is helyezhetünk a szappanba. Ehhez a formát csak félig töltsük fel, nyomjuk bele a kiválasztott díszítő elemet, hagyjuk hülni, később pedig töltsük tele a formát egészen a tetejéig. Ehhez érdemes az átlátszó glicerin tömböt használni, hogy utána jól látható legyen a díszítésünk.

Egyre nagyobb divatja van az üzenetet hordozó szappanoknak is. A szappan belsejébe tehetünk színes műanyag betűket, vagy formákat is, ami jelent valamit a szappan eljövendő tulajdonosának is :-)A cikket felvitte: probacseresznye, 2005-11-20 12:09 (utoljára módosítva: 2007-05-27 17:07)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Süssünk fenyődíszt!Ha ez tetszett, olvasd el a következő, probacseresznye által felvitt cikket is: Szeretlek - több nyelven :) (Párkapcsolat, szerelem, Szerelem, szeretet)