Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Húsvéti dekoráció: tűnemezelés hungarocell tojásokkal

Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Anyának lenni » Kreatív anyukák / Összes cikk » Hobbi & Otthon » Kreatívságok


A mi családunkban női ágon öröklődik a kreatív véna. :) Nővérem tanított nemezelni, a szappanos változat nagymestere ő. Nagyon sok trükköt és praktikát lestem el internetes oldalakról is, így akadtam rá a "tűs" verzióra. Ezzel szeretnélek megismertetni titeket a cikkben.

Húsvéti dekoráció: tűnemezelés hungarocell tojásokkal A nemezelés egy ősi technika, mely során a gyapjúszálak a külső impulzusok (vizes, szappanos gyúrás, vagy speciális tűvel való döfködés) hatására összetömörödnek. Az így kapott anyag egy erős, ősi "textil".
A tűnemezeléshez egy speciális tűt kell használni, amelyen kis rücskök segítik a gyapjúszálak összekapcsolását. Ehhez a technikához nem szükséges benedvesíteni az alapanyagot, ezért könnyebben kivitelezhető a lakásban, ezért is szerettem meg ennyire.

tűnemezelés alapanyagokHogy tovább egyszerűsítsem a dolgokat, a tojásokat nem gyapjúból nemezeltem (sok idő és alapanyag kellett volna hozzá), hanem kreatív boltban vásároltam polisztirol tojásokat és ezeket díszítettem.

Alapanyagok


 • színes és fehér gyapjú

 • polisztirol/hungarocell tojás

 • nemezelőtű

 • (végszükség esetére olló - a gyapjút ugyanis nem vágjuk, hanem tépjük)
  Figyelmedbe...Figyelmedbe ajánljuk még:
  » Papírmasé (cikk)
  » Egyedi karácsonyi díszek egyszerűen (cikk)
  » Télköszöntő hóemberek (cikk)


  Alapanyagok költsége
  Az alapanyagokat hobbiboltokban vagy az interneten meg lehet vásárolni. Nem drága mulatság, a színes dél-amerikai szalaggyapjúkból 10-10 grammokat vásároltam 140 forintért, a fehér borításból kicsit több kell, arra az ausztrál merino szalaggyapjút ajánlom, nem annyira szálas. Utóbbiból is 140 forint 10 gramm például a Manópostánál. A nemezelőtűbőlinkább a vastag kell, mert könnyen törik, 150 forint darabja.
  A tojás mérettől és a vásárlás helyétől függően 100-200 forintból kijöhet.

  Technika  tűnemezelt húsvéti tojásElőször a merinot húzkodjuk szét vékony rétegre és borítsuk rá a tojásra! A tűvel szép szorgosan kezdjük el döfködni. A szálak így berögzülnek a polisztirolba és az egész szépen a helyén marad. Ez a beborítás kicsit időigényes, minél alaposabbak vagyunk, minél többször szúrjuk bele a tűt, annál tömörebb és stabilabb lesz.
  A fenti képen látható egy olyan fa eszköz, amibe 4 darab tűt lehet rögzíteni. Az ilyen feladatok elvégzését kicsit gyorsabbá teszi, ha többször tervezünk tűvel nemezelni, akkor érdemes egyet vásárolni.

  A díszítés kicsit aprólékosabb munka. A gyapjút vékony szálakra tépve (nem vágva!) igazítsuk a felületre és a tűt többször beledöfve rögzítsük! Ha valami nem jó helyre ment, könnyen visszacsinálható. A szálakat a tű segítségével lazítsuk vissza és máris lehet újra próbálkozni. :)

  A tűnemezelés nem veszélytelen elfoglaltság, de kis gyakorlattal el lehet kerülni, hogy megszúrjuk magunkat. A fő szabály, hogy ne siessünk! Csak szépen, megfontoltan. Már többször "kreatívkodtunk" a gyermekeimmel ezzel a technikával és elmondhatom, hogy nagyon élvezik, hogy valami színes és szép alakul a kezeik között, ami ráadásul izgalmas is. Egyszer egy teljes harmadikas osztálynak segítettem elsajátítani ezt a módszert, sikerrel. Amelyik gyerek már képes arra, hogy félretegye a türelmetlenségét, tud így alkotni. Érdemes minél nagyobb hungarocell tárgyat használni, hogy könnyebben kézbe tudja fogni és messze kerüljön a döfés helye a kezétől.
  Vész esetére egy ragtapaszt is készítsünk oda. :)

  Húsvéti dekoráció: tűnemezeléssel hungarocell tojásokból  tűnemezelt húsvéti tojások tűnemezelt húsvéti tojások

  tűnemezelt húsvéti tojások

  Szemléltetésül egy videót is csatolok Sanxcharms-tól, az alap mozdulatok jól megfigyelhetők rajta:  Remélem sikerült kedvet csinálnom a tűnemezeléshez! :)  A cikket írta: Hoxa, 2017-04-09 08:49 (utoljára módosítva: 2017-04-09 11:23)

  Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Üvegfestés fóliával  Ha ez tetszett, olvasd el a következő, Hoxa által felvitt cikket is: A terhesség jelei (Terhesség, Első trimeszter)