Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

A katicabogarak

Kategória: Összes cikk » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


Itt a tavasz a küszöbön. A madarak hangos csicsergése is jelzi és a rovarok is kezdenek feltünedezni. Minap kiültem a teraszra egy jó kis zöld teával a kezemben, mikor a karomra szállt egy kis hétpettyes. Ez ihlette meg ezt a cikket. Szerettem volna többet tudni ezekről a kedves bogárkákról, akiket szeretünk, vagy nem... majd kiderül.

A katicabogarak A legtöbb ember szereti a katicákat. Kerekded, piros alakjuk a mesék kedves kis szereplői. Számos kultúrában szerencsehozó állatként tartják számon.

A katicák nem csak hét pettyesek lehetnek. Léteznek olyanok, amelyeken egyáltalán nincs, de lehet rajtuk egy-kettő-három-és így tovább... akár 16 pötty is. A legtöbb hasznos, de sajnos már megjelentek a harlekinkaticák is hazánkban, amelyek eredendően Kelet-Ázsiában őshonosak. Ő sokkal agresszívebb és falánkabb, így könnyen előfordulhat, hogy kiszorítja európai társait.
A tévhittel ellentétben a katica szárnyfedőjén lévő pöttyök száma nem növekszik, ebből nem lehet a korára következtetni. Abból azonban igen, hogy a foltok fokozatosan halványulnak "öregkorára". :)
A katicabogár nem lát túl jól, csak a sötét és a világos közti különbséget érzékeli, mintha minden egy fekete-fehér fotó lenne a számára. Az érzékelésben a csápja is segíti, ezzel ízlel és szagol.

Hasznuk abban rejlik, hogy ragadozók: hatékonyan pusztítják a levéltetveket. Egyetlen példány ugyanis naponta ötvenet is megeszik. De szívesen fogyasztanak más kártevőket is: pajzstetveket, lisztecskéket, tripszeket.

A nőstények 400 tojást is raknak. Szerencsére a lárvák is levél- és pajzstetvekkel táplálkoznak. Egyetlen lárva a kifejlődés során jó esetben 1000 tetvet is elfogyaszt.
Életciklusa során a tojásból lárva lesz, a lárvából báb, abból pedig kifejlett rovar. Míg a lepkékről rengeteg képet látunk, ami megörökíti ezt a pillanatot, a katicákról jómagam még sosem láttam hasonlót.


forrás: Wikipedia.org


A katica foltjai a ragadozók távoltartását szolgálják. Arra intik őket, hogy "ha megeszel, nem jársz jól!" A bogár képes ugyanis a lábánál egy sárgás folyadékot kiválasztani, ami nagyon keserű. Emiatt sem szeretik a borászok a harlekinkaticákat, mivel tömegesen megbújnak a szőlőfürtökben, a szüretkor ez a védekező-folyadék bekerül a szőlő levébe is.

Természetes ellensége nincs. Ezért is olyan nehéz a védekezés a harlekinkaticákkal szemben is. Van valami azonban, ami megnehezítheti a levéltetvek elfogyasztását számára: a hangya. A hangyák ugyanis egyfajta szimbiózisban élnek a levéltetvekkel, megvédik őket, tisztán tartják őket, cserébe pedig a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot kapják.

A katicák télen hibernálódnak, ehhez megfelelő helyet kell találniuk. Emiatt kerültek be a harlekinkaticák sokszor a hírekbe, tömegesen rajzottak családi házak falára, hogy telelőhelyet keressenek. A hétpettyes általában nem tesz ilyet, legalábbis nem századmagával érkezik az ablakpárkányunkra.
Ha nincsenek sokan, akkor hagyjuk őket. Nem tesznek semmi kárt, nem rágnak meg semmit.

Én azt mondom, szeressük ezt a kis európai hétpettyest, ne bántsuk! Akkor sem, ha a házunk egyik résében szeretné átvészelni a hideget. Ami még nagyon fontos: feltétlenül tanuljuk meg megkülönböztetni a harlekintől!A cikket írta: szeretekolvasni, 2017-03-26 09:08 (utoljára módosítva: 2018-04-16 13:53)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Mérgező növények a kertben és a lakásbanHa ez tetszett, olvasd el a következő, szeretekolvasni által felvitt cikket is: A legelcsépeltebb újévi fogadalmak (Egyéb test és lélek témák)