Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tisztaság fél egészség

Kategória: Összes cikk » Szépség & egészség » Egészség


Tisztaság fél egészség, tartja a közmondás. Valóban sokat tehetünk magunk és embertársaink egészsége érdekében, ha tisztán tartjuk magunkat és a környezetünket. De vajon mennyire tartjuk be a legfontosabb normákat ezzel kapcsolatban?

Tisztaság fél egészség Összeszedem, melyek a legalapvetőbb tisztálkodásra vonatkozó elvárások:
wc-zés után moss kezet
evés előtt moss kezet
evés után moss kezet
szájban, orrban turkálás után, fenékvakarás után, moss kezet
mielőtt az ételhez nyúlsz, főleg, ha másoknak készíted, bármilyen tisztának gondolod is, moss kezet
a piszkos köröm nemcsak csúnya, de táptalaja a különféle kórokozóknak is
a tiszta haj, nemcsak kellemesebb látvány, de kényelmesebb és egészségesebb is
a napi mosdás (jelentsen is ez bármit) nagyon hasznos dolog
a genitáliák tájékának tisztán tartása egy csomó fertőzéstől megóvhat
a fogak-száj ápolása rendkívül fontos (a szájban-garatban több kórokozó van, mint a végbélnyílásnál)

Sajnos, sok embertársunknak ezeket az alap dolgokat is a szájába kell rágni. Nem véletlen talán, hogy a legtöbb éttermi konyhán ki van írva, hogy ellenőrizd a körmöd, mielőtt a húshoz nyúlsz, vagy moss kezet a mosdó használata után. De nehogy azt gondoljuk, hogy csak az ott dolgozóknak van ezzel kapcsolatban – hogy is mondjam, - szocializációs hiányossága a témában. Az éttermekben megforduló vendégek nagyon-nagy százaléka egyáltalán nem használja a kézmosót. Ez a tapasztalat sajnos személyes, nem fricskának szánom az írásban.
Vannak (tév)hitek azzal kapcsolatban, hogy egyes népek tiszták, vagy “nem fürdenek”. A németekről például kifejezetten azt hallani, hogy fürdésben nem jeleskednek. őszintén szólva, bár az alsó fertály mindig karban és tisztán van tartva, a fogmosás, a kézmosás, valamint az arcmosás is alapvető számomra, mi sem fürdünk minden nap. Legalábbis nem úgy, hogy belefekszünk a kádba, vagy zuhanyozunk. Természetesen nem általánosítok, mert a napszakhoz, az évszakhoz, időjáráshoz, hőmérséklethez, alkalomhoz igazítjuk a fürdés milyenségét. Tehát hónaljat, lábat, feneket (stb.), fogat, minden este mosunk. Tiszta és ápolt embernek gondolom magam. Van azonban a keresztanyám, aki azzal kezdi a munka utáni első percét otthon, hogy teleengedi a kádat és elmerül benne, minden nap. Igaz, ezt ő leginkább kikapcsolódásnak szánja, de attól még tisztálkodás is. Ha így vesszük, az én szokásom inkább egy némethez hasonlít, a keresztanyámé pedig egy keleti emberhez. Egyszer egy férfi ismerősöm elment a kedvesebbik Koreába, és ott megismerkedett egy lánnyal, aki teljesen el volt képedve, amikor megtudta, hogy a fiú nem mos minden nap hajat. Egyből furán méregette, majd megkérdezte, hogy de ugye fürdeni azért szokott?
Minden nap tiszta ruhát és bugyit, zoknit veszek, viszont nem veszek minden nap tiszta melltartót, sem pedig farmer például. Van, akinél ez is kiverné a biztosítékot.
Ápolt és tiszta embernek gondolom magam, rendben tartom a körmeimet (a lábaimon is), a hajamat hetente egyszer-kétszer mosom, fültisztítás napi szintű elfoglaltság, hetente 3-4 alkalommal zuhanyozok.
Persze az itt felsorolt dolgok kizárólag a testünkkel kapcsolatos higiénés dolgok. Rengeteg más területet is érint a tisztaság tárgyköre.
Igazán kíváncsi lennék, hogy ki mit gondol erről.A cikket írta: _pepitamacska_, 2017-03-14 09:08

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Osteoporosis (csontritkulás)Ha ez tetszett, olvasd el a következő, _pepitamacska_ által felvitt cikket is: Házi gyógyszerkészlet télire (Egészség)