Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Téli vitaminpótás: a csíra

Kategóriák: Összes cikk » Szépség & egészség » Egészség


Az én családom igazi csíra-rajongó család. Általában salátában, vagy szendvicsben fogyasztjuk őket előszeretettel. Télen gyakrabban esszük, mert a csírával sok anyagot és ásványi anyagot pótolhatunk, ami szükséges a szervezetünk számára, hogy könnyebben megküzdhessen az ilyenkor jellemző fertőző betegségekkel.

Téli vitaminpótás: a csíra A csírákat megtalálhatod a boltokban a zöldséges részlegen található hűtött pultokban, vagy magad is elkészítheted otthon.

Ha az utóbbi mellett döntesz, akkor feltétlenül vedd figyelembe az alábbi szabályt:
CSAK ÉTKEZÉSI CÉLRA ALKALMAS BIO MAGOKAT CSÍRÁZTASS! A vetésre szánt magok nem felelnek meg, egy részül eleve csávázott, de emellett a vetőmagokat sokszor penész és kártevők ellen vegyi anyagokkal kezelik. Érdemes megvenni a csíráztatásra szánt magokat, még ha kicsit drágábbak is, nehogy nagyobb kárt okozzunk magunknak a kártékony adalékanyagokkal, mint hasznot.


1. lépés: MOSÁS

A magokat alaposan mossuk le egy szűrőben folyó víz alatt. Rázogassuk meg, hogy mindenhol érje a víz.


2. lépés: ÁZTATÁS

A csírázás megindulásához a magoknak magukba kell szívnia a nedvességet. Ehhez rakjuk őket egy tálkába és engedjünk rájuk annyi (tiszta, esetleg szűrt) vizet, hogy ellepje őket. Az áztatás ideje magtípustól függ, általában fél-egy nap, de a vastagabb héjú magoknál ennél több idő szükséges. Az áztatás hatására a magok láthatóan meg fognak duzzadni.


3. lépés: ÖBLÍTÉS

A megduzzadt magokról szűrő segítségével alaposan öblítsük le az áztatóvizet csap alatt.


4. lépés CSÍRÁZTATÁS + ÖBLÍTÉS

A csíráztatás történhet speciális csíráztató edényben, vagy anélkül is. A speciális edény lényege, hogy a leöblített magokat egy lyukacsos tálba helyezzük, amelyet rárakunk egy vízzel teli edényre (a magos edény nem ér bele a vízbe!) Mindezt el lehet érni úgy is, hogy a szűrőben hagyjuk a magokat és egy műanyag tálban vizet teszünk alájuk. Végül az egészet lefedjük egy másik lyukacsos tálkával, vagy akár egy tányérral.
Azért kell a víz alájuk, hogy párás, nedvdús közegben csírázhassanak, de ne álljanak közvetlenül a vízben.

Naponta többször érdemes rápillantani a magokra és 2-3 alkalommal víz alatt le kell őket öblíteni. Ez egyrészt pótolja a vizet a felületükön, másrészt megelőzhető vele, hogy nyálkásak vagy penészesek legyenek.
A csírázásra az ideális hőmérséklet 17-25 °C. Legyenek fényben, de soha ne helyezzük őket közvetlen napsütésbe!


5. lépés SZÜRET

A csírázás időtartalma a magtól függ. Minden csomagoláson feltüntetik erről a szükséges információkat. A kis hajtásokat maggal, vagy mag nélkül is elfogyaszthatjuk. Legajánlatosabb nyersen megenni, mert így tartalmazza a legtöbb hasznos tápanyagot, de akár főzni, sőt sütni is lehet.
Ha nem tudjuk őket azonnal elfogyasztani, tegyük őket egy száraz helyre, hogy a felesleges nedvesség eltávozhasson a felületükről, majd zárt dobozban a hűtőszekrényben akár 1-2 hétig is frissen tarthatóak.

Kezdőknek azt ajánlom, hogy egyszerre egyfajta maggal kísérletezzenek és kis mennyiséggel indítsák a folyamatot. Minél több a mag, annál nagyobb az esély arra, hogy nyákos vagy penészes lesz és hamar elmegy tőle a kedvünk (és az étvágyunk is).

A csíráztatás érdekes folyamat, amely örömet is rejt magában. Az ember végignézheti a gyors fejlődést és növekedést, majd végül kiélvezheti az friss, harsogó ízét és rendkívül jó hatását is az egészségre.A cikket írta: babyapocakban, 2017-02-19 09:08

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Grapefruit jótékony hatásaHa ez tetszett, olvasd el a következő, babyapocakban által felvitt cikket is: Húsvéti muffincsodák (Sütés, főzés)