Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Házi gyógyszerkészlet télire

Kategória: Összes cikk » Szépség & egészség » Egészség


Mikor kezd hidegebb lenni és esősre, zimankósra fordul az időjárás, egyre több orrát fújó embert látok a tömegközlekedési eszközökön. Erről mindig eszembe jut, hogy át kell ellenőriztem a nyáron szinte alig érintett gyógyszeres szekrénykémet, hogy legyen mihez nyúlnom, ha nálunk is beüt a krach.

Házi gyógyszerkészlet télire Márpedig a krach általában beüt, hiszen sokat utazunk, sok emberrel találkozunk, nagyobb tömegben is megfordulunk rendszeresen. A legnagyobb elővigyázat, odafigyelés mellett is össze lehet szedni ezt-azt.

Egy jó háztartásnak része a jó házipatika is. Én ezt fontosnak tartom. Nem szeretem krízishelyzetben az internetet bújni, hogy mihez kapjak és merre van most nyitva gyógyszertár. Az alapok legyenek itthon, csak elő kelljen venni, ha szükséges. Mivel nálunk több generáció együtt él, nem is kicsi ez a készlet.


Milyen legyen egy házipatika?

Lehet szekrény, vagy lezárható doboz is akár. A lényeg, hogy ne tartsuk a fürdőszobában vagy a konyhában, hiszen a párás, meleg levegő nem kedvez ezeknek a termékeknek. A legjobb egy sötét, hűvös hely nekik. Én a spájzban tárolom őket.
Ha kisgyermek is van a családban, akkor arra is tekintettel kell lenni, hogy ne férhessen hozzá.

A legjobb, ha a házipatikának van egy felelőse, aki nagyjából fejből tudja, mi mire jó. Nálunk természetesen ez én vagyok. :) A könnyebb áttekinthetőség érdekében a gyógyszerek oldalára filccel ráírtam a legfőbb szimptómákat: fájdalom, hányinger, hasmenés, köhögés, stb.


Mi legyen a házipatikában?

Megfázásos időszakban az én szekrénykémben mindig van fájdalomcsillapító, lázcsillapító, nyákoldó, köptető, mellkaskenőcs, köhögéscsillapító, orrspray, tengervizes spray. Emellett lándzsás útifű, kamilla, hárs és csipkebogyó, hogy a gyógynövényteákkal még segíthessek. Ezek nagyon jók, mert a gyógyhatás mellett a folyadékbevitelben is segítenek.
Természetesen nem csak a megfázásra kell felkészülni. Aki előre gondolkozik, annak mindig van otthon fertőtlenítő, kötszer, sebtapasz, sebkenőcs, rovarcsípésre való krém, lázmérő, égést kezelő termék.

Érdemes megőrizni a betegtájékoztatókat. Nem csak a mellékhatások kilométeres listájának átböngészéséhez kell, hanem például ahhoz is kell, hogy tudjuk, az adott gyógyszert étkezés előtt, után, vagy közben kell bevenni; vannak-e más gyógyszerek, amelyek hatását befolyásolja; vagy például - nagyon fontos ez is - kihathat-e a szedése a gépjárművezetésre vagy más gépek kezelésére.


Lejárat és szavatosság kérdése

Évente kétszer legalább érdemes átellenőrizni, mi az, ami már lejárt. Több gyógyszernél, vagy gyógyhatású szernél is előfordul, hogy a szavatossági időt ahhoz mérik, mikor került kinyitásra. Ilyenkor az üvegre, levélre jól láthatóan érdemes feljegyezni a kinyitás dátumát és a lejárat dátumát is. Például a gyerekek számára készült szirupoknál nagyon fontos erre figyelni. A köhögés elleni szirup csak két hetet bír ki az első használattól. Azt is fejben kell tartani, hogy az adott terméket a felnyitása után tovább is tárolhatjuk-e szobahőmérsékleten, vagy szükséges hűtőszekrénybe tenni.

Aki profi a házipatika koordinálásban, az tudja, mi az, amit MINDENKÉPPEN ki kell selejtezni. Ha megmarad egy antibiotikum, sose tegyük el későbbre, pláne ne ajánljuk fel másnak!

Minden gyógyszertárban található olyan gyűjtő, amibe a lejárt, fel nem használt szereket bele lehet dobni!A cikket írta: _pepitamacska_, 2016-09-29 09:08

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Gondolatok a Rákellenes Világnap alkalmából, illetve utánHa ez tetszett, olvasd el a következő, _pepitamacska_ által felvitt cikket is: Tisztaság fél egészség (Egészség)