Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Konzervek leve tojás helyett

Kategória: Összes cikk » Szépség & egészség » Egészség


A legtöbb ember, ha kinyit egy csicseriborsó, vagy bab konzervet, az első dolga, hogy lemossa egy szűrőben a fura, kicsit sűrű folyadékot róla. Egy új trend azonban érdekes lehetőséget ad ennek felhasználására.

Konzervek leve tojás helyett Az utóbbi időben egyre jobban elterjedt ennek a nyálkás anyagnak a hasznosítása, méghozzá a tojás helyettesítőjeként.

Körülbelül másfél évvel ezelőtt egy vegán srác valahogyan rájött, hogy ha a babkonzerv levét felveri, akkor hab lesz belőle. Megosztotta tapasztalatait egy vegán facebook csoportban, így gyorsan többen is kipróbálták habcsókok, mousse-ok, majonézek elkészítésekor. Hogy ne "konzervbabfolyadék"-nak kelljen nevezni a dolgot, új nevet is kapott: aquafaba.

Az aquafaba tehát így lett a közös neve a bab és más hüvelyesek, mint például a csicseriborsó levének. Ez a folyadék keményítők, fehérjék és más oldódó növényi anyagok egyedülálló kombinációja, amelyek a magokból a főzési folyamat során vállnak ki. Mivel valamilyen okból hasonlóan viselkedik, fel lehet használni tojásfehérje helyettesítésére.

Egy növekvő nemzetközi közösség alakult ki ebben a témában, hogy felkutassák teljes potenciálját, ami sok izgalmas receptet eredményezett már most is.

Nyers formában krémekben, italokban és öntetekben használják, sütve habcsókban, macaronokban. Édességként süteményekben, nugátokban, mályvacukrokban, karamellákban, sós ízekben ostyákban, sós süteményekben, majonézekben, hamburgerekben, kenyerekben is felhasználhatók.

Általában 3 evőkanál aquafaba helyettesít egy tojást, de ez attól is függ, hogy megfelelő-e az állaga. Egy kicsit nyálkásnak kell lennie, de nem túl sűrűnek és nem túl nyúlósnak. Ideális esetben meg kell egyeznie a konzisztenciájának a tojásfehérjéével. Ha úgy tűnik, hogy nagyon híg, akkor tűzhelyen melegítve sűríthető. Mivel a sűrűség konzervmárkánként változik, érdemes megkeresni a megfelelőt.

Ha érdekel a téma és szeretnél még tájékozódni a témában, keresd fel a http://aquafaba.com oldalt!



A cikket írta: szeretekolvasni, 2016-07-17 13:08 (utoljára módosítva: 2016-07-17 13:23)





Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Lista a guar-gumit tartalmazó élelmiszerekről



Ha ez tetszett, olvasd el a következő, szeretekolvasni által felvitt cikket is: Múzeumok éjszakája 2016. (Programajánlat, utazás)