Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Découpage- magyarosan dekupázs vagy szalvétatechnika

Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Anyának lenni » Kreatív anyukák / Összes cikk » Hobbi & Otthon » Kreatívságok


A découpage nagyon egyszerű módszer különböző tárgyak dekorálásához, személyesebbé tételéhez. A szalvéták mintáival illetve a speciális découpage papírok segítségével érdekes, ötletes kollázsokat is készíthetünk.

Nem kell hozzá különösebb kézügyesség, csak egy kis fantázia, no meg a hozzávalók: valamilyen díszítendő tárgy, mintás szalvéta, speciális découpage ragasztó, ecset.


A minta alapja ugyebár a szalvéta. Ezeket ma már akár darabonként is beszerezhetjük különböző hobbi- és papírboltokban, nagyon sok internetes oldal is létezik, ahol a technika rajongói egymás között is cserélgetik gyűjteményük gyöngyszemeit. Kezdetben bármilyen mintás szalvéta megteszi, ami éppen megtetszik a boltban.

A tárgy, amit díszítünk többféle lehet, kezdetben talán érdemesebb egyszerű, sima felületekkel dolgozni, mint pl. egy fakép, vagy egy doboz. Azután már lehet fokozni az élvezeteket például különböző formájú papírmasé tárgyakkal, szobrocskákkal.

Vihetünk fel teljes képeket, vagy kis darabokra tépkedve a mintás szalvétákat, készíthető egy szépen összekombinált foltdécoupage, vagy montázs is.

Az alap eljárás lényege pár szóban:
1. a tárgy és a szalvéta kiválasztása
2. a szalvétából vágjuk ki azt a darabot, vagy darabokat, amellyel a tárgyat díszíteni kívánjuk
3. a szalvétadarabot igazgassuk el a helyére, és óvatosan, hogy ne gyűrödjön, kenjük át découpage ragasztóval
4. kenjük át az egész képet higított découpage ragasztóval vagy vizes bázisú lakkal

Ha már profin megy, akkor előre festékkel alapozhatjuk is a tárgyakat, vagy utólag színesíthetjük tovább festéssel.
Ennyi az egész. :-) Most már csak a fantáziánkat kell elővennünk és szétnézni a lakásban, hogy mennyi mindent díszíthetnénk, szépíthetnénk meg ezzel a technikával.A cikket felvitte: probacseresznye, 2005-11-10 19:11 (utoljára módosítva: 2007-05-27 17:07)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: SógyurmaHa ez tetszett, olvasd el a következő, probacseresznye által felvitt cikket is: Szeretlek - több nyelven :) (Párkapcsolat, szerelem, Szerelem, szeretet)