Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

A média hatása gyermekeinkre

Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Óvodások, iskolások » Viselkedés, nevelés


A mai rohanó világban egyre több az olyan szülő, akinek nincs ideje gyermekével foglalkozni. Van egy nagyon rossz szokás, amit kialakítottak a családok, ami az, hogy a gyereket a tévé elé ültetik, mondva így legalább csöndben van. Ez a legkézenfekvőbb, legolcsóbb ,,bébicsősz", ami mindig rendelkezésre áll.

A média hatása gyermekeinkre Nagyon sok hátránya van a gyermekekre nézve a televíziónak. A főműsoridőben sugárzott show-műsoroknak közös jellemzője az ízetlenség, trágárság, nyílt szexualitás, durvaság és agresszió, melyet gyermekeink magukba szívnak.
Pszichológusok szerint a televízió testileg és lelkileg is tunyává változtatja a gyermekeket.

Egy megdöbbentő adat szerint egy gyermek 15 éves koráig 13000 gyilkosságot lát a képernyőn. A híradók hírei nagyonsok esetben álságosak:ha éppen nincs semmilyen katasztrófa, a média szakemberei tesznek róla, hogy régebbi hírek felelevenítésével sokkolják a közönséget, amely életkortól függetlenül depresszív hatással van a nézőre.

A kutatók szerint az erőszakos cselekményeket látva a fiatalok eltompulnak, és a borzalamakat egy idő után normálisnak tartják, és fennáll a veszély, hogy a látvány életre kel.

Megfigyelések szerint a mai gyermekek ingerküszöbe egyre magasabb. A kezdetben elborzastó jelenetek idővel beépülnek a mindennapokba és az érzelmekre már nem hat. A gyermek az alapértékeket a médiából veszi át, és a hiányos erkölcsi értékek miatt semmit nem képes azokból visszautasítani, teljesen befogadóvá válik a rosszra. Az élményeivel magára maradt gyermekek rabjai lesznek a médiának, abból táplálkoznak, azon nőnek fel.

A lelki szennyezés ellen ugyanolyan határozottan fel kell lépni, mint a természeti pusztítások ellen.
A probléma nem elsősorban a médiával van, hanem a családokkal, a média csak fokozza azt.
A kiegyensúlyozott családdal rendelkező gyermekekre kevésbé hat a média romboló hatása, mint azokra a gyermekekre, akiket SZÜLEIK GYAKRAN AZ ELEKTROMOS BÉBICSŐSZ GONDJAIRA BÍZNAK.

A SZÜLŐK LEGFONTOSABB FELADATA AZ, HOGY ÁTADJÁK ÉRTÉKEIKET A GYERMEKEIKNEK!
Ha a gyermek a szüleitől a televíziózás szokását lesi el, akkor nem várhatjuk tőle, hogy olvasson, sportoljon, hasznos elfoglaltságot találjon magának.

A GYERMEKET CSAK A GONDOLKODÓ FELNŐTT TUDJA MEGVÉDENI A LELKI ÉS SZEMÉLYISÉGBELI SÉRÜLÉSEKTŐL!
A gyermekeket meg kell óvni a média káros, személyiségromboló hatásától, nagy figyelmet kell fordítani a családnak a nevelő, megtartó hatására.

Ha azt akarjuk, hogy gyermekeink egészséges lelkületű felnőttekké váljanak, meg kell óvnunk őket a média testi, lelki romboló hatásától.A cikket felvitte: dorottya1, 2006-05-31 10:17 (utoljára módosítva: 2006-07-14 18:03)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Nem ilyen lovat akartam...Ha ez tetszett, olvasd el a következő, dorottya1 által felvitt cikket is: A körömvirág (Egészség, Betegségek, kezelések, alternatívák)