Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

SMA - egy gyógyíthatatlan genetikai betegség (Emma baba történetének folytatása)

Kategóriák: Összes cikk » Babák & mamák » Csecsemők » Egészség


Werdnig-Hoffmann szindróma. Naponta csengenek ezek a szavak a fülembe. Ezekkel fekszem és ezekkel ébredek fel. Még mindig nem tudom elhinni, pedig a tények sajnos magukért beszélnek.
Lassan eltelt 5 hónap a diagnózis óta, de mintha tegnap lett volna. Nem értem és nem is akarom érteni, mert tudom a miértekre nincsen válasz. Csak a mának szabad élni, élvezni minden pillanatot, amit még együtt tölthetünk.


SMA - egy gyógyíthatatlan genetikai betegség (Emma baba történetének folytatása) Sajnos Emma állapota nagyon sokat romlott az elmúlt hónapokban. Április végén bekerültünk újra a már előző cikkemben említett gyermekkórházba. Megint oda, ahol megmondták a felfoghatatlant.
És elkezdődött a rémálom. Kapott egy orrszondát, azon keresztül kezdték táplálni, közben kiderült, hogy hörgőgyulladása is van. Szépen tűrte a táplálást annak ellenére, hogy itthon még szopizott. Szépen javulgatott, így 2 hét után hazaengedtek szondacserés tanácsokkal ellátva.
2 nap múlva szondacsere közben leállt a légzése, a váladék került a légcsövébe. Újraélesztés, mentőhelikopter és pillanatok alatt újra a kórházban találtuk magunkat.
Néhány nap múlva megkapta a PEG-jét (gyomorszonda), így a műtét után megfigyelésre felkerült az intenzívre. Jól volt teljesen, aznap estig, amikor is megint megállt a légzése és intubálni kellett. De aztán megint fordult a kocka és sokat javult az állapota, így leengedték az intenzívről. Egy éjszakát töltöttünk az akut osztályon.
Boldog voltam, hiszen újra vele lehettem a nap 24 órájában, felvehettem, magamhoz ölelhettem. Másnap délután újra rosszul lett. Rohantak vele az intenzívre. Onnantól nem volt megállás. Intubálás, légzésrásegítés, tüdőgyulladás, fertőzések, újabb műtét. És még sorolhatnám. Rettenetes.

Ami a legborzasztóbb az, hogy szenved. Nap mint nap. És mi ülünk az ágya mellett és nézzük. Mintha kést forgatnának a szívemben. Megőrjít a tehetetlenség. Segíteni akarok, de nem tudok.
Olyan türelemmel és kitartással viseli a betegség minden fájdalmát, hogy azt nem tudom leírni. De most már azt látom rajta, hogy elég. Nem bírja tovább. Folyamatosan sírna, ha tudna.

Sajnos itt Magyarországon nincs lehetőség a döntésre. Pedig kellene, hogy legyen. Miért van több joga egy orvosnak dönteni, mint egy szülőnek? Mert szerintük joga van az élethez és csak ez a fontos. De kérdezem én: mi az, hogy ÉLET? Számára csupa szenvedés és fájdalom.A cikket írta: ageeeka, 2011-07-13 10:08

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Amit a lázról tudni kellHa ez tetszett, olvasd el a következő, ageeeka által felvitt cikket is: SMA - egy gyógyíthatatlan genetikai betegség (kicsit más oldalról) (Csecsemők, Egyéb a csecsemőkről)