Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Növények a lakásban

Kategória: Összes cikk » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


Lakásunk minden egyes helyiségét más-más célra használjuk. A növények kiválasztásánál vegyük figyelembe az egész lakásban uralkodó fényviszonyokat, illetve a hőmérsékletet

Sok szempont lényeges: a helyiségek fekvése, a lakóhelyiségek használata. A nappali, a dolgozószoba általában napfényes, világos, meleg helyiség. A hálószobákban viszonylag kevesebbet fűtünk, hűvösebbek és szárazabbak. A konyha jó, ha világos, de nem túl meleg. A fürdőszobában is tartható növény főleg, ha van a helyiségben ablak mert itt a levegő párásabb.

A legtöbb szobanövény a sok fényt szereti, de van olyan is, mely tartható sötétebb szobában, ahol nem kap napfényt. Fontos szempont az is, hogy az ablak mely égtáj felé néz. A legvilágosabb a déli fekvésű, itt azonban vigyázni kell, mert a tűző napfény a déli órákban a legerősebb. Ilyenkor védjük a növényeket behúzott függönnyel vagy tegyük távolabb az ablaktól. Nyáron hosszabbak és világosabbak a nappalok, a levegő páratartalma magasabb, ezzel szemben télen a nappalok rövidebbek, a helyiségeket fűtjük és ezért a levegő is szárazabb.

A keleti és a nyugati fekvésű helyiségek megfelelnek a legtöbb növény számára. Mivel reggel és kora délután süt be a nap, így elég fényhez jutnak. Ezekbe a napos, meleg helyiségekbe ajánlott a bromélia, amely szobai körülmények között könnyen nevelhető. A gumós begónia, ami ősszel és télen kapható piros, rózsaszín és sárga színben.

Amarillisz: tél közepétől tavaszig kapható a virágboltokban.
Gloxínia: piros, fehér és lila színekben vásárolható. (lsd. a képen)
Kroton: vigyázni kell, hogy télen ne érje a hideg levegő. Érzékeny trópusi növény, ha nem kap elég fényt, levelei fakók lesznek.
Buzogányvirág: népszerű szobanövény, nagy levelei gyorsan nőnek.

Az északi fekvésű helyiségekbe kevés fény jut be. A levegő hűvösebb és szárazabb, mint az előzőeknél. Mégis a trópusi erdőkből származó növények: filodendronok, a különböző fikuszok viszonylag kevés fénnyel is beérik, de fontos, hogy az ablak előtt vagy a közelében helyezzük el őket.


Vízipálma Kúszóka

Vízipálma: viszonylag igénytelen, a több éves példányok rendszeresen virágzanak.
Kúszóka: gyorsan fejlődik, csüngő növény, függesztve, ámpolnaként nagyon szép. A száraz levegőt nem kedveli.

A liliomfélék közül
Sáfrányfa
Sáfrányfa: a fényszegény helyiségek egyik legszebb szobanövénye. Igénytelen, a központi fűtésű lakásokban szépen fejlődik.
Borostyán: különböző fajtái gyorsan fejlődnek, mutatós kúszónövények.

A hűvös helyiséget kedveli
Szobafenyő: Jól érzi magát tavasztól őszig a kertben vagy az erkélyen. Nyáron tartsuk szobában.
Aszparágusz: fényigényes, világos lépcsőházban, verandán jól fejlődik.
Törpepálma: az egyetlen pálma, amely Európában is megtalálható. Hálás növény.
Ciklámen: őszi és téli hónapok kedvelt virága. A meleg szobában virágai, levelei lekonyulnak. Kifejezetten a hűvöset kedveli, két ablak közé is tehető.
Ide sorolható még a jácint, hortenzia, vizi fuxia, azálea stb. és még sorolhatnánk a leveles illetve virágos növények végtelen skáláját.
A mesterséges fénnyel is tudunk játszani. Különböző megvilágítási formákkal, irányított fényekkel izgalmas hatásokat érhetünk el, plasztikusan kiemelhetjük a növények alakját, színét, hangsúlyozhatjuk struktúrájukat.
Az általános világítás meleg fényt sugároz, kiemeli a sárga és vörös színeket, a halogén lámpák irányított és inkább hűvös fényt adnak.
A felülről történő megvilágítás kiemeli a levelek formáját, élénk árnyékot vet, optikai egységet ad a kisebb növénycsoportoknak.
Vigyázni kell az alulról való megvilágítással, ezzel elsősorban nagyobb méretű, bokros növényeket tudunk kiemelni.
Ha a fényforrás a növények előtt helyezkedik el, szépen kirajzolódnak a levelek körvonalai a falon.
Amennyiben a fény a növények háta mögül érkezik, az árnyék a mennyezeten illetve a térben látszódik.A cikket felvitte: elvira1, 2006-04-30 15:59 (utoljára módosítva: 2006-04-30 20:37)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: Kukába a mosódióval, szerintem!Ha ez tetszett, olvasd el a következő, elvira1 által felvitt cikket is: A 7 főbűn (Egyéb test és lélek témák)