Főoldal » Írások » Szépség & Egészség témák » Gyógyító virágok és gyümölcsök 5.

Gyógyító virágok és gyümölcsök 5.


A petrezselyem és a padlizsán; két teljesen különböző növény, mégis gyógyhatásaik többnyire ugyanazok, kisebb-nagyobb eltérésekkel. Nagyon népszerűek, mindenki használja, de nem biztos, hogy tudjuk mi is rejlik bennük. Remélem, még népszerűbbek lesznek majd.
Gyógyító virágok és gyümölcsök 5.

A petrezselyem egyszerű fűszernövényünk, majdnem minden konyhában megtalálható. Latin neve petroselinum hortense vagy petroselinum crispum. Régióktól, kultúrától függően nevezik még petrezselemnek, petruskának, petrezsiromnak is.

Nem csak kiváló fűszernövény, hanem gyógyhatása is van. Főleg téli időszakban nagyon jót tesz a szervezetnek.

A Földközi tenger vidékén volt honos, de mára az egész világon elterjedt. Illóolajat, karotint, ásványi sókat, valamint C és E vitamint tartalmaz.

Gyomorerősítő úgy a levele, mint a gyökere, emellett vesetisztító, vizelethajtó (kisbabát várók csak óvatosan használják emiatt, valamint abortív szer is lehet az illóolaja miatt-->apiol), étvágyjavító és gyulladáscsökkentő is. Pozitívan hat a látás idegeire, késlelteti a cukorbetegség kialakulását, valamint enyhíti azt, ha már jelen van.

Tisztítja a vért, az allergia ellen használt egyik fontos hatóanyag. Fontos az is, hogy csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a folyást a benne levő vastartalom miatt.

Fűszernek is, teának is használhatjuk. Ha teát készítünk, akkor 3 dl vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi összeaprított petrezselyemlevelet vagy gyökeret. Negyed óra elteltével kell leszűrni, étkezések előtt fogyasztani.

Tipp: a friss petrezselyemlevél kevés méz hozzáadásával kiváló italt alkot, ha vörösborba rakjuk.


A padlizsán (vineta, vinete, törökparadicsom, kékparadicsom, tojásgyümölcs) a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapeleme. Kelet-Indiából származik, a törökök hozták be, innen ered a neve is.

Finom ízén kívül számos jótékony hatással is rendelkezik. Nagy mennyiségben található benne karotin, A, B1, B2, B6, C és K vitamin, sok ásványi anyagot is tartalmaz: kalciumot, magnéziumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, vigyázni kell rá.

Tudományosan bebizonyították, hogy az összes zöldség közül a padlizsánnak van a legnagyobb zsírelszívó képessége, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Rengeteg olajat képes magába szívni és sok más nyersanyaggal társítható, ebből adódóan kis mennyiségben is laktat és nem lesz éhségérzetünk.

Emellett fontosabb tulajdonságai, hogy vérképző, vízhajtó, bélgyulladásgátló, emésztést fokozó. Jó hatással van az emésztőrendszer problémáira, a máj és veseelégtelenség gondjaira. Idegnyugtatóként és koleszterincsökkentőként is alkalmazzák.

Vásárlásakor figyelni kell arra, hogy ne legyen puha és barna foltos, mert az a romlottságot tükrözi. Héja fényes kell legyen, kocsánya pedig élénkzöld.

Nem csak kikavarva jó, hanem grillezve vagy olajban kisütve is (karikákra vágva, akár héjastól).




Írta: 98a882c496, 2010. február 12. 10:03
Fórumozz a témáról: Gyógyító virágok és gyümölcsök 5. fórum (eddig 4 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook