Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Hamvazószerda

Hamvazószerda


Hamvazószerda mozgó ünnep, a húshagyó keddet követi, ez a húsvétot megelőző 40 napos böjt első napja. Pontos időpontja attól függ, hogy mikor van a március 21-ét követő első holdtölte. Az ettől számított első vasárnap húsvét első napja, s ha innen visszaszámolunk 40 napot, akkor megkapjuk a hamvazószerda időpontját.

Hamvazószerda, a húshagyókeddet követi, megemlékezés Jézus böjtölésének, kínszenvedésének időszakáról, a húsvétot megelőző 40 napos böjt első napja.

A hamvazószerdát hívták szárazszerdának, böjtfőszerdának, aszalószerdának is.

Eredete az őskeresztények korából származik, amikor is hamuval szórták be a fejüket a hívők.

A hamvazkodás a XII. századtól vált általános egyházi szertartássá, amikor is II. Orbán pápa 1091-ben elrendelte, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon. Hamunak az előző évi szentelt barka elégetéséből keletkezett hamut használták, ezzel rajzolta a hívők homlokára a pap a keresztet, miközben ezt mondta: "Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel."

A bűnbánat jelképének tekinteték a hamut, mert a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.

Úgy tartották, hogy aki meghamvazkodott, annak nem fájt a feje.

Szokás volt, hogy ilyenkor a lányok fekete vagy sötét színű, egyszerű ruhákat hordtak.

Böjt idején tilos volt a bál, a hús, a zsír, a zsíros ételt fogyasztása, de még a lakodalom is. Az asszonyok ezen a napon kimosták a zsíros lábasokat és félretették, hogy ne is főzhessenek azokban, a férfiak pedig abbahagyták az ivást. Böjtben senki sem ihatott még egy pohár bort sem. Egyes helyeken a tojás és a tejes ételek fogyasztását is tiltották.

Csak kenyeret, gyümölcsöt, zöldséget, és az ezekből készült meleg ételeket ehettek.

Kedvenc böjti ételek a cibere, a kiszi, valamint a hüvelyesekből (a borsó, a bab és a lencse) készült ételek voltak.

A cibereleves búza vagy rozskorpából készült, melyet cserépedényben forró vízzel felöntöttek, néhány napig erjesztették, majd behabarták liszttel, tejföllel, és főztek még bele kölest vagy hajdinát.

A böjti szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a 21. századra már a hívők a nagyböjt időszakában is csak a pénteki böjtnapot tartják meg, ekkor kizárólag növényi táplálékot vagy halat vesznek magukhoz. Régen viszont a nagyböjt idején összesen negyvenszer, azaz naponta egyszer ettek, naplemente után. Ezt hívták negyvenelésnek.


2009-ben hamvazószerda február 25-én lesz.




Írta: tinendo, 2009. február 25. 17:03
Fórumozz a témáról: Hamvazószerda fórum (eddig 6 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook