Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Szélmalomharc a kilókkal? 1. rész

Kategória: Összes cikk » Diéta & fitness » Egyéb diétás témák


A három rövid részből (három kis cikkből) álló írás a túlsúllyal kapcsolatos nagyon fontos dologra világít rá. A "kevesebb kalóriát több mozgást" tanács szükséges viszont nem elégséges feltétele az eredményes és tartós súlycsökkenésnek. Igazi megoldást csak akkor találunk, ha figyelembe vesszük, hogy a túlsúly tünet. Annak tünete, hogy jobban kellene gondoskodnunk magunkról. A változás - így az ideális testsúly is - a gondolkodásunkban a pszichénkben kezdődik. Ezért a karcsúsághoz vezető út a pszichowellness újta.

Aki felesleges kilókat cipel, akár diplomázhatna is szélmalomharcból. Remény és csalódás, újabb remény, újabb igyekezet és újabb csalódás. Mi ez? Ördögi kör? Muszáj ezt így csinálni? Szerintem, nem! Csak ha ugyanazon az úton megyünk, ugyanoda jutunk. Ha egy út nem a célunkhoz vezet, érdemes lenne más úton indulni.
Igen, vannak nagyon jó étrendek és nagyon jó mozgásprogramok. Ha kellő kitartás és akaraterő párosul hozzájuk, nagy valószínűséggel érhetünk el súlycsökkenést. Meg egyébként is ki látott már az éhezők között kövér embert? Számtalan olyan lenyelhető szer is létezik, mely hosszabb-rövidebb idő alatt leolvasztja bárkiről a kilókat. Akár az egész testünket felmorzsolhatjuk, ha ez a cél. Lehet ez a cél?
Ám ez még csak a probléma első fele. Kőkemény koplalások, csikorgósan feszülő akarat vagy a kockázatos szerek leszedhetik rólunk a kilókat. Ez tény. Örülhetünk is a sikerünknek egy ideig. Persze ezt is csak jobb esetben. Mármint akkor, ha nem betegszünk bele ebben a nagy karcsúsodni-akarásba. Mert még az is előfordulhat. De tegyük fel, hogy megússzuk egészségesen. Akkor van pár hetünk, hónapunk, legjobb esetben egy-két évünk, s az egészet kezdhetjük elölről.
Érdemes ezt így csinálni? Újra és újra hatalmas energiákat mozgósítani igen kétes, átmeneti eredményért? Ha valami újra és újra elromlik, választhatjuk azt az utat, hogy óriási türelemmel igyekszünk megjavítgatni, de választhatjuk azt is, hogy megkeressük az okot, hogy mi idézi elő a bajt, és magát az okot szüntetjük meg.
(Folytatjuk)A cikket írta: Bányai Gyöngyi, 2008-09-29 11:03 (utoljára módosítva: 2008-10-09 14:52)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő cikket is e kategóriából: „Kövér vagyok!”Ha ez tetszett, olvasd el a következő, Bányai Gyöngyi által felvitt cikket is: Kiút az evés rabságából (Egyéb diétás témák)